Linkuri accesibilitate

Națiunile Unite și competiția pentru locurile nepermanente în Consiliul de Securitate


Între candidați se află Turcia, Spania și Noua Zeelandă.

Turcia este dintre candidați. Dar Ankara joaca un rol controversat in lupta impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS.

Vineri, cele 193 de țări ON vor vota cei cinci noi membri in Consiliu. Trei dintre locuri sint de-acum cunoscute, ele revin Angolei, reprezentind Africa, Malaeziei – Asia si Venezuelei – America Latina.

Pentru celelalte doua locuri competitia se dă intre Turcia, Spania si Noua Zeelanda. Turcia este fireste in centrul atentiei. Ea e partenera Americii in coalitia impotriva ISIS, dar in conditiile actuale refuza sa trimita forte terestre peste frontiera si nu a oferit nici acces la baza militara Incirlik, pentru fortele coalitiei.

Actiunea de marti a complicat si mai mult lucrurile pentru ca Turcia a bombardat pozitii ale militiilor kurde din tara, ale caror afiliati lupta impotriva Statului Islamic in Siria.

Diplomati de la ONU spun ca, in conditiile date se pune problema daca e momentul potrivit ca Turcia sa fie recompensata cu un loc in Consiliul de Securitate, mai ales pentru ca a mai fost in Consiliu relativ recent, acum patru ani.

Potrivit cotidianului „New York Times”, costul unei campanii pentru un loc in Consiliul de Securitate se poate ridica pina la circa 20 de milioane de dolari.

Un loc in Consiliul de Securitate este prestigios si ofera tarii o voce in rezolvarea unor chestiuni internationale importante, dar multe capitale vad in actualul sistem, in care exista drept de veto al marilor puteri, un obstacol in calea unei participari reale.

Persista impresia ca membrii permanenti sint cei care decid in cele din urma. Dar campania pentru un loc este una extrem de activa.

Noua Zeelanda are patru trimisi speciali care calatoresc in lume pentru a face lobby. Ministrii de externe din Spania, Noua Zeelanda si Turcia sint la New York in aceste zile pentru a se intilni cu grupuri regionale.

In Adunarea Generala este nevoie de doua treimi din voturi pentru a obtine un loc in Consiliul de Securitate. Votul este secret.

XS
SM
MD
LG