Linkuri accesibilitate

Un meci de fotbal realimentează tensiunile sîrbo-albaneze


Emblema „Albaniei mari” deasupra stadionului de la Belgrad

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a numit incidentul „provocare” și a spus că speră ca UE și UEFA să identifice vinovații.

Meciul de fotbal Serbia-Albania din preliminariile Euro 2016 s-a încheiat marți seară la Belgrad înainte de vreme din cauza încăierărilor provocate de apariția deasupra terenului de joc al unui drapel al „Albaniei mari”, cuprinzând și fosta provincie a Serbiei, Kosovo. Cîteva din momentele principale ale incidentelor de pe stadionul belgrădean Partizan.

Meciul Serbia-Albania și-a confirmat pe deplin statutul de partidă de risc, care făcuse UEFA să ceară suporterilor albanezi să nu vină la Belgrad. Într-o atmosferă tensionată încă din start, în minutul 41, la scorul 0-0 și-a făcut apariția pe arena Partizan, deasupra terenului de joc, un fel de pancartă din material textil în culorile steagului albanez roșu-negru, purtată de un mini-elicopter teleghidat, spre furia suporterilor sârbi.

Pancarta cuprindea o hartă a Albaniei mari, cu Kosovo cu tot, portretele unor personaje ilustre ale istoriei albaneze și o inscripție care sugera, pe scurt, că albanezii au fost primii în Balcani. Arbitrul britanic Martin Atkinson a întrerupt partida.

În momentul când pancarta a coborât destul de mult deasupra gazonului, un jucător sârb a înșfăcat-o și-a încercat să o arunce în lături, dar asupra lui s-au repezit mai mulți jucători albanezi. A urmat o încăierare între fotbaliști, iar mai mulți suporteri sârbi au pătruns pe teren, făcându-i pe jucătorii albanezi să se refugieze în vestiare, iar pe arbitru să fluiere finalul.

Imagini video plasate pe YouTube arată potrivit agenției DPA că un jucător albanez a fost lovit cu un scaun în cap, iar altul cu piciorul de un spectator în timp ce se refugia spre vestiar. Incidente mai mici, ca aruncări de petarde și injurii, avuseseră loc încă de la intonarea imnului albanez înaintea partidei.

Presa belgrădeană a scris că potrivit poliției pancarta cu harta Albaniei mari ar fi fost teleghidată de Olsi Rama, fratele premierului albanez Edi Rama, care urmează să viziteze în curând Belgradul – prima vizită albaneză în Serbia la asemenea nivel în ultimii aproape 70 de ani.

Televiziunea de stat de la Belgrad a spus că Olsi Rama a fost arestat marți seară la stadion, dar oficialii de la Tirana au dezmințit această știre.

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a numit incidentul „provocare” și a spus că speră ca UE și UEFA să identifice vinovații.

Incidentele au fost condamnate de UEFA la o conferință de presă după meci. Harry Been, delegatul forului european, a arătat înțelegere pentru decizia arbitrului englez de a nu permite reluarea partidei și a spus că incidentul regretabil va fi discutat de comisia disciplinară UEFA.

Astăzi o declarație de condamnare a violențelor de la Belgrad a dat și președintele forului fotbalistic mondial, FIFA, Sep Blatter, care a spus că „fotbalul nu ar trebui exploatat niciodată în scopuri politice”.

Astăzi echipa națională de fotbal a Albaniei a fost întâmpinată triumfal la Tirana. AP scrie că 3000 de suporteri cu steaguri s-au adunat miercuri dimineață la aeroportul din Tirana. Premierul Edi Rama, aflat în străinătate, i-a lăudat pe jucători pe Twitter pentru „mândria și bucuria pe care ni le-au adus”.

Căpitanul echipei albaneze Lorik Cana a spus că după incidentele de aseară de pe gazon lotul său a decis „în unanimitate” să nu reia partida, mai ales că unii jucători fuseseră răniți în altercații.

Căpitanul sârbilor, Branislav Ivanovici, a spus că nu înțelege ce s-a întâmplat și a insistat că el și colegii lui au încercat să-i apere pe jucătorii albanezi de spectatorii violenți intrați pe teren.

Căpitanul albanez Cana a spus că el și colegii lui au fost loviți chiar și în tunelul care ducea spre vestiare, chiar și de paznicii stadionului.

Chiar dacă încă nu este limpede cine poartă vina cea mai mare pentru violențe, presa internațională amintește că sportul sârbesc și mai ales fotbalul sârbesc are o istorie lungă și tristă de violențe. Cel mai recent incident major a avut loc la 12 octombrie 2010 la meciul cu Italia de la Genova, partidă întreruptă din cauza comportamentului violent al suporterilor sârbi. DPA scrie că la Genova capul răutăților a fost suporterul Ivan Bogdanov, care a fost condamnat la trei ani de închisoare în Italia, fiind însă expulzat apoi să-și ispășească pedeapsa acasă. Bogdanov fusese condamnat mai înainte de un tribunal din Belgrad, pentru violențe la un meci de baschet în 2006. Același Bodganov, susține DPA, s-a numărat însă marți seară printre cei care au intrat pe gazon la Belgrad.

XS
SM
MD
LG