Linkuri accesibilitate

Barack Obama cere țărilor lumii să ofere resurse pentru oprirea răspîndirii virusului Ebola


La spitalul Bellevue din Manhattan, New York, la 8 octomrbie 2014.
La spitalul Bellevue din Manhattan, New York, la 8 octomrbie 2014.

Virusul Ebola a făcut deja peste 4400 de victime, informeaza Organizaţia Mondiala a Sănătăţii

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, analizat raspunsul administratiei sale la epidemia Ebola. Despre concluziile la care a ajuns seful executivului american în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama le-a cerut consilierilor sai sa traga concluzii, cu privire la procedurile in vigoare, din recentul caz de Ebola din Texas. El a cerut comunitatii internationale sa ofere asistenta grabnica in Vestul Africii, acolo unde virusul face ravagii.

In timpul reuniunii, Barack Obama a stat de vorba cu secretarul – general ONU, Ban Ki-moon, cu presedintele Frantei, François Hollande, discutindu-se despre epidemia din Guinea, Siera Leone si Liberia, precum si primul caz din Statele Unite, cel a unei asistente medicale din Dallas. La convorbiri au luat parte consilierul pentru securitate nationala, Susan Rice, ministrul sanatatii si serviciilor publice, Sylvia Burwell si Lisa Monaco, consilier prezidential pentru securitate interna.

Burwell a descris eforturile facute in Statele Unite pentru a impiedica patrunderea virusului. Asistenta medicala din Dallas a contractat virusul dupa ce a ingrijit un pacient de origine liberiana, cu Ebola. Pe durata convorbirii telefonice cu secretarul general ONU, Obama a cerut tarilor lumii sa ofere resurse pentru oprirea raspindirii virusului, acolo unde isi are originea.

In ultima vreme Obama a fost foarte vizibil in campania anti-Ebola. Cu François Hollande, presedintele american a discutat despre facilitatile americane de care este nevoie in vestul Africii si incercarile de a stopa inaintarea virusului in alte tari. Hollande a spus luni ca cei doi au discutat despre un acord de monitorizare a pasagerilor proveniti din Liberia, Guinea si Sierra Leone.

Franta construieste un spital si i s-a cerut inca unul, in Guinea.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că Ebola a făcut deja peste 4400 de victime și că există riscul ca la începtul lunii decembrie rata infecției să ajungă la 5000 până la 10.000 de cazuri noi pe săptămână.

Poate Ebola sa devina ceva similar cu SIDA? Medicul Tom Frieden de la Centrul American pentru Boli Infectioase a spus ca in 30 de ani de cariera Ebola este primul virus care se aseamana cu SIDA. Ambele virusuri sint transmise similar, provoaca un mare numar de morti si provin din Africa si in ambele cazuri nu exista inca un vaccin. Dar expertii cred ca exista si suficiente diferente care fac ca Ebola sa nu se raspindeasca la fel de mult ca SIDA.

XS
SM
MD
LG