Linkuri accesibilitate

Carne de crocodil şi cangur pentru Rusia (Evenimentul zilei)


România a devenit o țară importantă pentru Statele Unite (România liberă)

George Friedman, fondatorul organizației americane Stratfor, a făcut declarații pentru postul de televiziune românesc Digi24. România liberă le rezumă, insistând pe afirmația lui Friedman că România a devenit o țară importantă pentru Statele Unite. În zonă, respectiv la Marea Neagră, România ar reprezenta un element de stabilitate. „Sunteţi pentru Statele Unite cel mai important aliat. Şi, sincer, sunteţi şi cea mai promiţătoare ţară din regiune”, a declarat Friedman. Felul în care este privită România Unite se leagă de intențiile americanilor în domeniul securității. Fondatorul Stratfor crede că America nu se va implica în Orientul Mijlociu, și nici nu e încă „gata să se ocupe de Ucraina”. Caucazul este o zonă de potenţiale agresiuni și, cum toate aceste zone de risc sunt înconjurate de ţările Mării Negre, ”ne gândim (...) la cum ne-am putea organiza strategia şi forţele, este util să luăm în calcul un punct de comandă în Marea Neagră”, pentru că aceleaşi forţe ar putea să fie folosite pentru a menţine ordinea în Irak, ar putea să susţină operaţiunile din Ucraina, ar putea fi folosite în scenariul georgian. Această situație trebuie însă valorizată de România. „Important, în această regiune care a devenit liberă de Uniunea Sovietică în 1991, a fost să se uite spre Germania sau Franţa. Dar acum ar fi bine să se uite spre ea însăşi. (...) Acum este vremea României să îşi ocupe locul în lume şi să nu se mai gândească la ea însăşi ca la o victimă”. Expertul în probleme geostrategice crede că țara are nevoie de o strategie internă clară şi de hotărârea de a o aplica.

Evenimentul zilei titrează azi „Rusia se încovoaie sub greutatea sancțiunilor economice”. Subtitlul vorbește despre „importuri de carne de crocodil şi cangur pentru a înlocui produsele din Occident”. Articolul se referă la iritarea care s-ar fi instalat deja printre oligarhii ruși, care văd cum capitalul străin fuge din țară, cum rubla se devalorizează, iar prețul petrolului scade dramatic, afectându-i pe exportatori. Se mai adaugă și recenta naționalizare a unei companii private, cu arestarea patronului ei sub „niște pretexte”. Cazul Iukos la indigo, altfel spus. Povestea cu carnea de crocodil sau de cangur ar avea drept sursă, rezultă din Evenimentul zilei, Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă.

Unul dintre bloggerii publicați de Adevărul, Mircea Morariu, observă că niciunul dintre contracandidații premierului Victor Ponta la președinția României nu acordă atenția cuvenită politicii externe. Citindu-le programele electorale, (cităm) „e greu de intuit (...) ce fel de răspunsuri ar pregăti Bucureştiul în cazul în care la Moscova, la Chişinău ori la Budapesta lucrurile ar scăpa de sub control. Cum vom reacţiona, de pildă, dacă agresivitatea Rusiei va fi în creştere. Ce se va întâmpla dacă la alegerile apropiate comuniştii revin la putere la Chişinău? Cum va reacţiona Bucureştiul în faţa derapajelor antieuropene şi antidemocratice tot mai dătătoare de griji ale premierului maghiar Viktor Orbán?” Unul din subiectele care s-ar fi impus de la sine în această perioadă pentru prezidențiabili, dosarul Lukoil, nu i-a tulburat prea tare nici pe Klaus Johannis, nici pe Monica Macovei, nici pe Elena Udrea. Mircea Morariu îi consideră totuși pe cei trei „opozanţi credibili” ai social-democratului Victor Ponta.

XS
SM
MD
LG