Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chişinău”


Invitata serii este Rodica Mahu, redactor şef la „Jurnal de Chişinău”.

„În editorialul său, Mircea V. Ciobanu vine cu o propunere mai puţin obişnuită, cităm: Având mai multe opţiuni „proeuropene”, să le trecem pe toate pe o listă şi apoi... să dăm cu banul. Ori să le punem într-un lototron şi să extragem opţiunea sorţii. Mircea V. Ciobanu mai spune că, deoarece colegii săi de la alte publicaţii insistă pe noţiunile de „proeuropeni” şi „răul cel mic”, fără să numească vreo formaţiune concretă, alegătorul va încerca, aşadar, să facă lista chiar el. Ar putea începe cu Oleg Brega. Trecând în revistă partidele declarat proeuropene – de la PLR, PL, chiar PNL, apoi PLDM şi PD, comentatorul ne îndeamnă să aruncăm în lototron şi PCRM, şi PSRM, aducând ca argument proeuropean, în cazul comuniştilor, renunţarea de cândva la semnarea „Memorandumului Kozak”, ce demonstrează că partidul îşi poate plasticiza vectorul. Ei, dar dacă alegătorul a găsit argumente „proeuropene” pentru comunişti, le poate găsi şi pentru socialişti, care au participat la alegerea preşedintelui Timofti, evitând (sau amânând) criza politică, dizolvarea Parlamentului şi, în consecinţă, ascensiunea europeană a ţării. Au, adică, şi ei contribuţia lor la integrarea europeană. Apoi, plecarea lor a mai slăbit din autoritatea, pe atunci crescândă, a PCRM, care i-ar fi permis acum să intre în campanie pe cal alb. Şi toate aceste interpretări paradoxale, pentru a demonstra cât de interpretabilă este ideea cu „răul cel mic” şi cu partidele „proeuropene”, care, încă puţin şi ne va (re) aduce la ideea Partidului Unic Corect. Şi la participarea obligatorie a cetăţeanului la „alegerile” obligatorii ale partidului obligatoriu.

Svetlana Corobceanu a reconstituit episodul de la Minsk în care s-a developat curajul surprinzător al Preşedintelui RM. După ce presa rusă prezentă la summitul de la Minsk a relatat că cei doi şi-ar fi adresat cuvinte grele, iar la un moment dat, ar fi fost gata să se ia de piept, martorii de la Chişinău au temperat spiritele, după ei, toată tevatura nemeritând exaltarea. De pildă, solicitat de JURNAL, Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a declarat că acestea „sunt pure speculaţii de presă” şi că, de fapt, a fost un schimb de replici pornind de la ceea ce declaraseră anterior şefii de stat.

Într-un alt articol al lui Ilie Gulca citiţi despre activităţile Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei care a venit recent cu o inovaţie în domeniul voluntariatului, fenomen destul de palid în Republica Moldova. Sâmbătă, 11 octombrie curent, la stadionul „Dinamo”, copiii din Chişinău au avut posibilitatea să alerge pentru o cauză nobilă, astfel încât distanţa parcursă de ei să contribuie la realizarea viselor unor copii ce nu pot merge la şcoală. Fiecare vine la stadion împreună cu sponsorul său ales din timp (din părinţi, bunici, rude, prieteni de familie), care îi va răsplăti efortul şi distanţa parcursă cu 25 de bani pentru un metru alergat. După remunerarea participanţilor de către sponsori, aceştia vor dona banii câştigaţi copiilor ce nu au şansa de a merge la şcoală. „Nu contează dacă ajungi primul sau ultimul la finiş, contează gestul pe care îl faci ca să-i ajuţi pe copiii dezavantajaţi”, consideră organizatorii.”

XS
SM
MD
LG