Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti a făcut istorie la Minsk (Ziarul Național)


„Ce a mai rămas din carisma lui Vladimir Voronin?” (Moldavskie Vedomosti).

Nicolae Timofti a făcut istorie la Minsk. Aprecierea aparţine editorialistului Petru Bogatu de la Ziarul Naţional. Petru Bogatu laudă curajul președintelui Nicolae Timofti de a-l înfrunta pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În opinia analistului, astfel preşedintele Timofti a ridicat sus ştacheta dialogului cu Rusia. Petru Bogatu speră că în continuare şi alţi demnitari moldoveni vor fi la înălţime când vor trebui să apere interesele naţionale în faţa Kremlinului.

Tot Petru Bogatu scrie în „Ziarul Naţional”, într-un comentariu pe marginea scandalului (din România – n.r.) din jurul gigantului petrolier rus „Lukoil” că după agresiunea contra Ucrainei, nu este de mirare că monopolurile ruse sunt încolțite în mai multe state. Autorul este de părere că acesta pare să fie mai mult decât emanația unei infracțiuni economice de circa 230 de milioane de euro. La mijloc s-ar întrezări o ofensivă internațională de proporții împotriva monopolurilor lui Putin. Autorul menţionează că, de altfel, și la Chișinău „Lukoil-Moldova” este suspectat de calcularea abuzivă a prețurilor la produsele petroliere. În urma unui control efectuat la fața locului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a obligat compania rusă să înlăture, în două săptămâni, toate „abaterile”.

Ce a mai rămas din carisma lui Vladimir Voronin?” – se întreabă în articolul său din „Moldavskie Vedomosti”, Nicolai Meniuk. Potrivit autorului, care analizează evoluţia preşedintelui PCRM şi a partidului său, „liderul comuniştilor moldoveni este la finalul carierei sale politice şi nu mai este un luptător. […] Voronin de acum nu mai este cel pe care l-am ştiut de-a lungul anilor. Pe el nu-l mai preocupă sărăcia şi degradarea societăţii, moartea lentă a satelor, reducerea programelor sociale. El pur şi simplu vrea să intre în Parlament ca să mai rupă ceva din plăcinta statului”.

Într-un interviu publicat de acelaşi ziar,întrebat despre posibilitatea unui „maidan moldovenesc” după alegerile din 30 noiembrie, politologul şi fostul politician Eugen Sobor a declarat că „declaraţiile incendiare atât din stânga, cât şi din dreapta arată că lupta va fi pe viaţă şi pe moarte. Este posibilă repetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009”. Potrivit dlui Sobor, „dacă în alegeri vor învinge cei de dreapta, cei de stânga vor ieşi în piaţă cu lozinca despre faptul că „alegătorul a fost cumpărat” şi sunt motive pentru aşa ceva. […] Dacă cei de dreapta vor pierde, ei vor scoate lumea în stradă cu lozinca „Moldova a pierdut Europa”. La această lozincă va reacţiona tineretul, ca în 2019. […] Un maidan moldovenesc” este posibil”.

Panorama” scrie că „liderul Partidului comuniştilor a sprijinit propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin de amânare, ca în cazul Ucrainei, a aplicării Acordului de asociere cu UE până în 2016”. „Autorităţile Republicii Moldova sunt obligate în numele propriului popor să se folosească imediat şi cu recunoştinţă de propunerea preşedintelui Federaţiei Ruse despre activitatea comună de depăşire a problemelor şi, împreună cu partenerii din UE să amâne aplicarea Acordului de asociere cel puţin până în 2016”, a declarat dl Voronin.

XS
SM
MD
LG