Linkuri accesibilitate

„Nu sîntem prezenți la Tîrgul de carte din Frankfurt înseamnă că nu existăm pe piața de carte; asta trebuie să o înțeleagă guvernanții noștri!”


În dialog la Frankfurt cu doi editori moldoveni: Iurie Bîrsa și Lucia Ciocan (Editura Arc).

Duminică seară la Frankfurt s-a încheiat marele Tîrg Internațional al Cărții, cel mai important din Europa. R. Moldova nu a avut un stand, dar doi moldoveni și o Editură au fost totuși prezenți pentru a încheia contracte cu partenerii occidentali. Este vorba de Editura Arc din Chișinău, reprezentată de directorul ei Iurie Bîrsa și de Lucia Ciocan, șefa Departamentului de Relații cu Publicul. Cum gîndesc, ce își doresc editorii din Moldova, în interviul exclusiv acordat Europei Libere.

Europa Liberă: După cîțiva ani buni, la Tîrgul de Carte de la Frankfurt mă întîlnesc în fine cu cîțiva moldoveni. Chiar dacă nu există un stand al Moldovei, reprezentanții Editurii Arc se află aici pentru contracte și întîlniri, contacte cu ceilalți editori din lumea largă. O primă întrebare, de ce nu există un stand [al Moldovei]?

Iurie Bîrsa la Frankfurt
Iurie Bîrsa la Frankfurt

Iurie Bîrsa: „Ați atins struna cea mai sensibilă a noastră. Pînă la momentul actual, Republica Moldova nu are un stand național în jurul căruia ar putea să se adune editorii și cei care caută cartea noastră, apărută pe meleagurile moldovenești. Sper în timpul apropiat, totuși, cu ajutorul, cu concursul guvernului să putem organiza un stand național al R. Moldova.”

Europa Liberă: Am înțeles că doriți chiar o lege în acest sens…

Iurie Bîrsa: „Da, Uniunea Editorilor din R. Moldova a participat la pregătirea – împreună cu Legea privind activitatea editorială - și un punct aparte despre contribuția guvernului la participarea sau la organizarea unora din Tîrgurile Internaționale de Carte din Europa. Și acest tîrg, la ora actuală cel mai impunător, cu ponderea cea mai mare, rămîne Frankfurt.”

Europa Liberă: Ce șanse sînt să vă audă, totuși, să vă sprijine Ministerul Culturii?

Iurie Bîrsa: „Să așteptăm ce o să urmeze după alegerile care o să aibă loc în luna noiembrie și sper că noua guvernare, în contextul semnării Tratatului de Asociere cu Uniunea Europeană, să se întoarcă cu fața spre Europa; și cu fața, implicit adică, spre edituri, cultură. Și dacă se va întîmpla lucrul acesta noi de facto ne vom trezi sau ne vom pomeni, să spun așa, în vîltoarea evenimentelor culturale din Europa.”

Europa Liberă: Lucia ce opinie ai?

Lucia Ciocan la Tîrgul de Carte
Lucia Ciocan la Tîrgul de Carte

Lucia Ciocan: „În comparație cu anul trecut, am senzația că larma de la Frankfurt mai scade. Nu este fluxul de oameni la care ne așteptăm, se vede că industria de carte este în declin. Noi, bunăoară, în Moldova, resimțim declinul ăsta de mai mulți ani și ne reorientăm – vrem să ținem pasul cu tendințele de pe piața noastră – ca să supraviețuim acestui declin. Poate, peste cîțiva ani, să venim cu oferte mult mai interesante care să ajute societății noastre să meargă mai departe…”

Europa Liberă: Să vorbim puțin concret de Editura Arc. Ce urmăriți fiind aici la Frankfurt?

Iurie Bîrsa: „Un interes pur pragmatic. La Frankfurt, de fapt se întîlnesc toți editorii din lume. Am avut stabilite niște întîlniri, ne-am întîlnit cu cîțiva dintre colegii noștri, ne vom întîlni și cu alții, și sper să ne ducem acasă cu niște contracte de intenții, pentru a face niște co-ediții, pentru a avea niște colaborări cu colegii noștri din Europa…”

Europa Liberă: Știu că e competiție, că e puțin secret, dar în ce domenii propriu-zise de carte căutați înțelegeri și contracte?

Iurie Bîrsa: „Nu am ce ascunde! La ora actuală, în plină criză economică, sigur, sîntem orientați spre carte utilitară și carte pentru copii, care, în fond, se vinde mai bine ca alte genuri de cărți. La Frankfurt ne-am orientat anume spre această carte, cu toate că atragem atenția și spre domenii mai serioase, bunăoară albume de artă, fiindcă noi sîntem una din editurile care în R. Moldova - nu e modest să spun -, dar sîntem una din cele mai axate pe albume de artă și sigur că ne interesează și ceva mai serios.”

Europa Liberă: Lucia, realitatea cu amănuntul…

Lucia Ciocan: „Editorii se reorientează și propun cartea în alte formate. Încearcă să țină pasul și eu cred că le reușește. Acum, cartea pentru copii, de exemplu, ia alte forme și alte conținuturi. Bunăoară, acum e la mare modă cartea jucărie, cartea cu tot felul de sunete, cartea care seamănă cu ipad-ul, cartea care are chiar o jucărie în centrul ei de pluș, cărți cu module electronice…”

Europa Liberă: Ce proporție are vînzarea de carte prin internet [în Moldova]? Există niște statistici?

Iurie Bîrsa: „Să vorbesc în termeni matematici. În comparație cu vînzarea prin librărie, putem să o reducem la zero. Și cred că la toate editurile. În fond, toate editurile acum se străduie să facă și o versiune electronică, dar e o problemă legată și de drepturile de autor, fiindcă pentru unele cărți, care au fost editate în formatul clasic, nu au fost stipulate drepturile pentru a le edita în format electronic. Asta crează anumite impedimente pentru edituri, dar lucrurile acestea acum se rezolvă. Ținem cont la semnarea unui copyright de aceste lucruri și încercăm să vindem și versiune electronică a cărților care apar la Editura Arc.

Părerea mea: cartea în formatul clasic nu va dispărea niciodată! Este un proces oscilatoriu, este o modă acum ca fiecare să poarte în buzunar un ipad, un e-book, dar este numai o chestie de moment și lumea se reorientează sau revine la formatul clasic al cărții.”

Lucia Ciocan: „În Moldova, totuși, librăriile on-line cu care colaborăm ne spun că tendința asta, ceea ce se observă în Europa, dacă oamenii trec de la cartea clasică la dispozitivele astea electronice pe care pot citi – cum zic ei – mai ușor, și nu trebuie să poarte cartea cu ei, în Moldova încă nu a prins. În comparație cu Europa și Statele Unite, moldovenii încă n-au înțeles avantajul acestor gadgeturi…”

Iurie Bîrsa: „Vînzările on-line sînt foarte slabe, dar în România – fiindcă noi avem o piață comună de carte – vreau să spun că vînzările on-line, cu trei ani în urmă, de fapt ne-au salvat pentru a exista pe piața din România. Fiindcă noi am făcut foarte multe traduceri, am fost una din primele edituri care am început să lucrăm cu editurile străine: am colaborat să facem cărți academice pentru școala superioară și, anume, aceste vînzări on-line ne-au salvat. Fiindcă

Văd totuși o piață comună de carte, fiindcă este carte românească și trebuie să vedem piața de carte din R. Moldova în contextul pieței din România ...

foarte multă carte, cînd au căzut, cînd au intrat în insolvabilitate, cînd au falimentat multe rețele de distribuție de carte în România, vînzările on-line ne-au asigurat o cifră de afaceri. Eu nu pot acum să separ piața din România de piața din R. Moldova. Văd totuși o piață comună de carte, fiindcă este carte românească și trebuie să vedem piața de carte din R. Moldova în contextul pieței din România. Asta este realitatea!

Europa Liberă: Vorbesc cu un fizician, căruia îi place teoria probabilităților. Ce șanse sînt, în cîți ani există șanse ca Moldova să aibă un stand la Tîrgul de la Frankfurt cel puțin atît de frumos cum are Kosovo?

Iurie Bîrsa: „Da, aici, dorința, sigur, ține și de teoria probabilității, dar mai mult ține de niște realități, la care trebuie să contribuim noi, adică să punem umărul. Numai să mizăm că cineva o să ajute la organizarea acestui stand nu putem; trebuiește, iarăși, să ne consolidăm forțele toți editorii din R. Moldova și eu cred, cu eforturi comune putem face acest lucru și cu costuri minimale. Nu sînt necesare sume impunătoare. Noi ptem face acest lucru, [dar] ne trebuiește o cultură, perseverență și puțin maximalism. Vom reuși. Puțină mîndrie națională și trebuie să avem și noi frustrarea aceasta că noi nu sîntem prezenți.

Nu sîntem prezenți la Tîrgul de carte din Frankfurt înseamnă că noi nu existăm pe piața de carte. Asta trebuie să o înțeleagă guvernanții noștri! Fiindcă prezența unui demnitar de stat, unui diplomat, unui ambasador, unui consul la Tîrgul de Carte de la Frankfurt sau oricare Tîrg de Carte Internațional poate face mai mult decît oricare discuții în presă, oricare spoturi publicitare care sînt distribuite Dumnezeu știe cum și prin care rețele. Și cred că în timp, noi o să ne apropiem de standardele europene. Asta ni-i destinul!”

XS
SM
MD
LG