Linkuri accesibilitate

Invitata rubricii este redactoarea Oxana Diaconu.

Un editorial semnat de Nicolae Sanduleac găsiţi pe prima pagină a ziarului. O ungheneancă ne povestea zilele trecute, că pe palierul unde locuieşte, numai ea una lucrează, ceilalţi, în majoritate tineri de 20-30 de ani, stau acasă, fiind întreţinuţi de părinţii sau rudele care lucrează peste hotare. Pe când statistica oficială ne spune contrariul: chipurile, rata şomajului în trimestrul al doilea ar fi fost de 3,7% faţă de 4,7 în perioada respectivă a anului trecut.

În ziar Unghiul, vă facem cunoştinţă cu o tânără originară din Edineţ, dar stabilită cu traiul la Ungheni. Aici a iniţiat o afacere, care se bucură de succes. Îi spune Maria Brăduţeanu.

Copiii de la grădiniţa „Steluţa” din Ungheni demult aşteptau să o cunoască pe Catrina - unicul câine din serviciul chinologic în cadrul Inspectoratului de Poliţie al raionului. Iată că pe 7 octombie, instituţia a fost vizitată de poliţişti şi câinele lor de serviciu. Aceştia au demonstrat exerciţii de depistare şi reţinere a unui hoţ, care, conform scenariului, a intrat prin efracţie în locuinţă.

O altă instituţie preşcolară din oraşul Ungheni se bucură de proiecte inedite. Este vorba de grădiniţa incluzivă „Guguţă”, în curtea căreia este amenjată o seră de aproximativ 70 metri pătraţi, unde se cultivă pătrunjel, mărar şi frunze de salată verde. În curând, de pe răzoarele din seră vor fi culeşi şi primii castraveţi.

Oricât de straniu ar fi, dar în raionul Ungheni nicio instituţie de educaţie nu dispune de cabinet experimental model. În aceeaşi sală de clasă se predă şi teoria, şi practica. Standardele de calitate în educaţie dictează însă altceva, şcolile trebuie să fie dotate cu săli spaţioase, echipamente pentru laboratoare, calculatoare la informatică. Despre aceasta vorbesc profesorii de ştiinţe exacte din raion.

Faptă neordinară a consilierilor raionali din Ungheni, care au decis să îşi doneze indemnizaţia pe care urmau să o ridice pentru desfăşurarea şedinţei extraordinare, cât şi a celor a comisiilor de specialitate. Iurie Chirinciuc, a propus ca aleşii raionali să ofere suma de 720 de lei copiilor talentaţi din familiile social-vulnerabile. La moment urmează ca să fie întocmită lista persoanelor care vor beneficia de ajutorul în cauză.

Săptămâna trecută, în Piaţa Independenţei din oraşul Ungheni, au jurat solemn să apere interesele ţării şi să asigure securitatea hotarelor ei, elevii Colegiului de poliţie de frontieră. Directorul colegiului, Veaceslav Babalici, a spus că jurământul e un punct de pornire în calea spre profesia de poliţist de frontieră, pe care trebuie să-l caracterizeze inteligenţa şi devotamentul faţă de idealurile supreme ale poporului nostru.

[transcriere: Tamara Grejdeanu]

XS
SM
MD
LG