Linkuri accesibilitate

Președintele Bulgariei răspunde atacurilor Moscovei


O navă NATO în Marea Neagră
O navă NATO în Marea Neagră

Rosen Plevneliev a cerut întărirea prezenței NATO în Estul Europei și în zona Mării Negre.

Președintele Rosen Plevneliev
Președintele Rosen Plevneliev

Continuă războiul declarațiilor între Sofia și Moscova. Președintele Rosen Plevneliev a respins azi într-un mod categoric acuzațiile la adresa sa formulate de Ministerul rus de externe. El a cerut întărirea prezenței NATO în Estul Europei și în zona Mării Negre, adresând noi critici politicii agresive ale Kremlinului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Alexandr Lukașevici, a declarat că „Moscova consideră nepermise declarațiile președintelui Plevneliev pentru Rusia ca stat agresiv”.

Diplomatul rus a comentat un interviu pentru ziarul german „Frankfurter Algemeine Zeitung” în care șeful statului bulgar a caracterizat Federația Rusă drept „un stat agresiv cu președinte ce consideră Europa inamic, nu partener”.

Lukașevici a spus că declarația este dictată de conjunctura pro-occidentală, care ignoră realitățile și calcă în picioare tradițiile seculare de prietenie și colaborare între popoarele rus și bulgar. Diplomatul își exprimă regretul că președintele nu vede eforturile susținute ale politicii ruse și personal ale președintelui Putin îndreptate spre rezolvarea crizei ucrainene.

Agenția „Mediapool” constată că activarea provocărilor ruse coincide cu perioada de constituire a viitorului guvern bulgar, de la care Moscova așteaptă o decizie pozitivă cu privire la proiectele energetice „South Stream” și „Belene”.

Plevneliev și guvernul interimar au definit Rusia drept un risc pentru securitatea națională și au cerut să fie redusă dependența de la Moscova în energetică și în sectorul militar.

Între timp a apărut informația [din sursă Gazprom] că prețul gazoductului „South Stream” va fi mult mai mare decât estimările inițiale. Se pare că rușii vor urmări răzbunarea, ceea ce va fi posibil numai dacă tranzitul prin Ucraina va fi blocat timp îndelungat astfel încât Europa să ceară realizarea proiectului. Analiștii bulgari consideră inevitabilă o criză a gazelor de genul celei din 2009, provocată de Moscova

XS
SM
MD
LG