Linkuri accesibilitate

Turcia nu se va aventura singură în Siria


Noul Secretar general NATO, Jens Stoltenberg şi-a început primul turneu diplomatic în Turcia , pe fundalul situaţiei tensionate de la graniţa Turciei cu Siria. Kobani, oraşul sirian de pe graniţa cu Turcia continuă să fie asediat de miliţiile organizaţiei extremiste ale Statului Islamic.

La o conferinţă de presă cu Stoltenberg, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a respins drept „nerealistă” o intervenţie unilaterală a trupelor terestre turce pentru a salva oraşul kurd KObani de peste graniţă. Nu a respins insă ideea ca Turcia să participe eventual la o operaţiune internaţională , pentru că ţara sa „ nu se derobează de la datoriile pe care le are în NATO”.

Pe de altă parte, Stoltenberg a respins una din cererile Ankarei, şi anume de a se crea în Siria, o zonă de securitate unde să fie interzisă aviaţia siriană şi o zonă de securitate de-a lungul graniţei cu Turcia. Erau condiţii puse recent de preşedintele Turciei, Recep Erdogan pentru a lua în considerare o implicare directă a Turciei în campania împotriva miliţiilor organizaţiei Statului Islamic.

XS
SM
MD
LG