Linkuri accesibilitate

„Dezvoltarea regională și două realități paralele” (Expert-Grup/agora.md)


„Moscova insistă asupra unui format trilateral al negocierilor cu Chişinăul” în privinţa Acordului de asociere al R.Moldova cu UE (NewsMaker).

Moartea lentă, dar sigură a Parteneriatului Estic”, este titlul unui comentariu semnat Armand Goşu şi publicat de politicon.md. Raţionamentele în susţinerea tezei din titlul vin chiar în primul alineat – arhitecţii Parteneriatului estic, Bildt şi Sikorski, şi-au încheiat mandatele de miniştri de externe ai Suediei şi Poloniei. Odată cu ieşirea lor de pe scena diplomaţiei europene, cel mai important proiect al UE pentru vecinătatea estică va muri încet, dar sigur, se declară convins autorul de la revista „22” citat de portalul de la Chişinău. Parteneriatul estic a salvat de la abandonare şase foste republici sovietice, întreţinându-le dorinţa, aproape mistică, de a se apropia de Occident şi de a limita influenţa rusească. Fără Bildt şi Sikorski, dar cu socialista Federica Mogherini la timona politicii externe a UE, mai scrie Armand Goşu, pentru politica externă a Vestului urmează vremuri grele.

În Republica Moldova există două realități economice paralele: una reflectă situația din întreaga țară, iar a doua din capitală. Discrepanţele economice dintre Chișinău şi restul ţării sunt enorme și în continuare creștere. Constatările sînt făcute în studiul Centrului analitic Independent Expert-Grup „Dezvoltarea regională și două realități paralele”, sintetizat de agora.md. Recomandările expertului ar fi o statistică regională complex, fortificarea capacităţilor de autofinanţare a APL şi reforme structurale la nivel de regiuni, cu accent pe industria prelucrătoare şi de servicii.

Economistul Mihail Poisik, de la Institutul naţional de cercetări economice al Academiei de Ştiinţe publică, în „Moldavskie Vedomosti” un articol în care susţine cu ironie, că datorită eforturilor PLDM, PDM şi PL, în economia Moldovei s-au făcut de 3,7 ori mai puţine investiţii decât s-a promis. „S-ar părea că şi aşa nu mai ai cum să cazi mai jos. Pentru că şi până acum investiţiile directe pe cap de locuitor în statele totalitare ale Uniunii vamale au fost de câteva ori mai mari decât în istoria moldovenească a succesului. Ca să nu mai vorbim de ţările UE”, apreciază dl Poisik.

NewsMaker”scrie că „Moscova insistă asupra unui format trilateral al negocierilor cu Chişinăul” în privinţa Acordului de asociere al Republicii Moldova cu UE. „Continuarea dialogului dintre Rusia şi Moldova […] este posibilă doar cu participarea UE”, a declarat ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaev, cu prilejul recentei întrevederi cu ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu. „NewsMaker” citează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Economic al Rusiei în care se menţionează că „Uliukaev a atras atenţia repetat pentru partenerii moldoveni asupra riscurilor pentru partea rusă apărute în legătură cu aplicarea provizorie a Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE…”.

RFI România prezintă, poziţiile candidaţilor la preşedinţia României inclusiv faţă de Republica Moldova. O concluzie a acestei analize RFI a programelor de politica externa si securitate naţionala a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, este că „într-o nota pozitiva, faptul ca R. Moldova apare ca prioritate de politica externa a tuturor candidaţilor este un lucru îmbucurător”.

Portalul „Omega”, care este coordonat de deputatul comunist Alexandru Petcov, relatează că „Renato Usatîi a dezvăluit taina tratativelor dintre Filat şi Băsescu”. Potrivit portalului, „documentele publicate (care s-ar referi la întrevederea Filat – Băsescu din 29 august) arată ca nişte dări de seamă ale serviciilor speciale şi sunt traduse din altă limbă…” Din aceste protocoale s-ar vedea, după cum menţionează „Omega”, că „liderul PLDM, Vladimir Filat, a discutat cu preşedintele României Traian Băsescu acţiunile de înfruntare a Rusiei în Republica Moldova, de deteriorare a poziţiilor premierului Iurie Leancă, şi o posibilă organizare a unui „maidan” la Chişinău după alegeri”.

XS
SM
MD
LG