Linkuri accesibilitate

Mihail Hodorkovski: „Ceea ce a făcut Putin în Ucraina este o mare greşeală politică”


Fostul oligarh rus despre Ucraina, Crimeea şi boala comunismului.

Postul de radio Vocea Americii a stat recent de vorba la Washington cu Mihail Hodorkovski despre actuala situatie politica din Rusia, despre razboiul din Ucraina si despre „boala comunismului”.

Mihail Hodorkovski: „Eu consideram şi consider, poziţia mea este neschimbată, că ceea ce a făcut Putin în Ucraina e o mare greşeală politică. Fără dubii, problema Crimeii nu e una atât de simplă şi pentru societatea rusă Crimeea are o anumită semnificaţie sacră, eu despre asta am spus inclusiv colegilor ucraineni. O altă chestie e că în timp ce faci alegerea între un teritoriu şi un popor frăţesc de 45 milioane de oameni, eu desigur aş considera corectă alegerea în favoarea unei prietenii cu vecinul.”

După părerea lui, Rusia nu are atât de mulţi aliaţi importanţi şi nu sunt atât de multe popoare, cu care să existe rădăcini istorice comune. Poporul ucrainean, căruia îi spune „frăţesc” e cel mai mare dintre acele popoare.

Mihail Hodorkovski: „Ceea ce a făcut Putin în Ucraina este o mare greşeală politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:26 0:00

Mihail Hodorkovski: „Acum, noi ne-am cerat, ne-am certat pe decenii, ne-am certat din cauza frontierei care în general, după cum noi înţelegem, într-o Europă care se uneşte şi într-o lume ce se globalizează, nu are o importanţă mare.”

În general, Hodorkovski susţine ideea unei Europe fără hotare. El consideră că oamenii trebuie să circule absolut liber pe continent şi că astăzi are de câştigat ţara care nu impune condiţii sau restricţii de circulaţie, ci dimpotrivă îşi deschide hotarele. Actualmente, Federaţia Rusă răspunde sancţiunilor din partea Uniunii Europene prin interzicerea intrării în ţară demnitarilor europeni, care ar avea o poziţie agresivă faţă de Rusia.

În cartea «Левый Поворот», Hodorkovski a enunţat teza că societatea rusă îşi doreşte revenirea la URSS.

Mihail Hodorkovski: „Când zece ani în urmă eu scriam «Левый Поворот», era vorba că societatea rusă nu acceptă o abordare neo-liberală în rolul social al statului. Societatea rusă consideră că statul trebuie să joace un rol mai mare în protejarea socială a cetăţenilor, că repartizarea bunurilor sociale trebuie să fie mai echitabilă. Astăzi, e valabil acelaşi lucru. Dar, în acelaşi timp, ar fi o greşeală să considerăm că societatea rusă e bolnavă de comunism.”

Rugat să facă o prognoză viitorului apropiat al Rusiei, Mihail Hodorkovski a fost destul de optimist şi consideră că ţara lui de baştină poate trece şi peste regimul actual.

Mihail Hodorkovski: „Rusia are o istorie mai mult decât milenară şi eu sunt încrezător că ce nu ar face regimul actual, Rusia va rămâne, va continua să existe. Au fost în istoria noastră şi regimuri mai nefavorabile, dar noi cumva le supravieţuiam. Vom supravieţui şi acestuia.”

În acelaşi interviu, Hodorkovski a anunţat că iniţiază proiectul «Открытая Россия», al cărei platformă de bază va fi Internetul, dar care va include şi sesiuni offline – discuţii tet-a-tet cu oamenii. Scopul acestuia e să permită societăţii ruse cu viziuni pro-europene să comunice între ei şi „să îi ofere glas”, ca ulterior să devină un curent politic semnificativ.

XS
SM
MD
LG