Linkuri accesibilitate

Viorel Cibotaru: „Ucraina şi România au o listă de subiecte complicate venite din trecut în care R. Moldova poate fi un bun moderator”


Iurie Leancă, Petro Porochenko, Victor Ponta, Kiev, 2 octombrie, 2014.

Interviu cu directorul Institutului European de Studii Politice.

Trilaterala România-Ucraina-R. Moldova de la sfârşitul săptămânii trecute, când premierii celor trei state s-au întâlnit la Kiev, ar pune mai multe capcane sub o Românie – membră a UE şi NATO. Fără a-şi spori cu ceva semnificaţia geopolitică sau strategică, România ar risca în schimb să-şi asume incertitudinea regională declanşată odată cu criza ucraineană, spre nemulţumirea statelor cu care face parte din cele două uniuni – UE şi NATO. Această opinie îi aparţine cercetătorul de la Academia de Ştiinţe Bucureşti, Dan Dungaciu, şi a fost exprimată într-o analiză publicată imediat după întrevederea celor trei. Liliana Barbăroșie a stat de vorbă despre acelaşi cu Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, pe care l-a întrebat ce ar putea face concret în comun cele trei state în probleme de securitate.

Viorel Cibotaru: „Intenţiile R.Moldova coincid cu intenţiile Ucrainei ceea ce permite o nouă abordare, o nouă discutare a mecanismelor vechi NATO, UE, cel din OSCE, poate cel din ONU. Există mai multe motivaţii pentru a găsi soluţii comune atât pentru soluţionarea conflictului transnistrean, de exemplu, sau privind consolidarea măsurilor de securitate internaţională în bazinul Mării Negre sau dacă ne referim nemijlocit la Ucraina - cooperarea flotei militare a Ucrainei cu cea Română şi a altor state membre NATO Turcia, Grecia, SUA ş.a.m.d. care ar dori să participe în diferite acţiuni nu doar de exerciţii, dar şi de operaţiuni navale. Sigur că există foarte multe posibilităţi de a explora pentru monitorizarea spaţiului aerian şi sisteme de control timpuriu din considerente militare şi de securitate a spaţiului aerian deasupra ţărilor noastre. Există foarte multe posibilităţi de a închega o cooperare de la militar la militar în cadrul unor subunităţi de menţinere a păcii comune. Desigur că există şi posibilităţi de schimb de tehnologii, echipamente, posibil şi tehnică militară. Atât Ucraina, cât şi România sunt producători ai unor tipuri de arme de care ar fi interesate atât acestor două ţări cât şi Republicii Moldova. Or intensificarea unor cercetări şi diversificarea producţiei în acest sens în cadrul programelor sprijinite de NATO cel puţin.”

Europa Liberă: Faptul că nu s-au transmis mesaje publice despre discuţiile de la Trilaterală mai degrabă vă duce la gândul că tocmai astfel de subiecte s-au discutat? sau le-aţi da dreptate celor care au spus că a fost mai curând o întâlnire electorală?

Viorel Cibotaru: „Având în vedere prin ce trece acum Ucraina, având în vedere procesul de consolidare a noii puteri în Ucraina, acum probabil este cel mai important de a semăna aceste noi sentimente de prietenie, de colaborare, de vecinătate. Mai ales, cred că rolul prim-ministrului Leancă este de a fi un foarte bun moderator în discuţiile dintre partea română şi partea ucraineană care se redeschid, se regăsesc într-o nouă formulă. Ucraina şi România au o listă de subiecte foarte complicate, controversate, venite din trecut în care Republica Moldova poate fi un bun stăpân, un bun moderator care poate aplana anumite posibile neînţelegeri, cu atât mai mult de a sufla mai multă încredere în această cooperare regională, inclusiv şi pe aspectele militare şi cele de securitate. Din această perspectivă cred că am putea să ne aşteptăm sau să ne dorim şi anumite idei care ar putea apărea într-un viitor de după alegerile din Ucraina, cele din Moldova, dar şi cele din România.”

XS
SM
MD
LG