Linkuri accesibilitate

Victor Buceaţchi: „Ce ne rămâne după alegeri? Stâlpi murdari, cu agitaţie vizuală impresionantă”


Spinoasa problemă a afișelor electorale lipite unde nu trebuie.

În Republica Moldova amplasarea afişelor electorale în alte locuri decât cele autorizate se pedepseşte cu o amendă de câteva sute de lei. Din cauza sancţiunii prea mici - spun primarii cu care a stat de vorbă corespondenta Europei Libere Diana Răileanu - agitatorii partidelor politice ocolesc legea şi lipesc afişele pe copaci, stâlpi de iluminat sau garduri.

După ce s-a dat startul campaniei electorale, publicitatea pe care şi-o fac concurenţii electorali creşte ca aluatul în covată. Informarea vizuală abundentă are însă şi latura deranjantă: alteori agitatorii aleg să lipească afişele electorale la nimereală, pe garduri, copaci sau pilonii aflaţi de-a lungul drumurilor. După ce că suferă aspectul localităţilor, spune primarul comunei Izărenii Vechi din raionul Sângerei, Victor Buceaţchi, cheltuielile celor care lipesc afişele se dublează, pentru că primăria se vede silită să plătească oameni care să înlăture afişele de pe garduri şi stâlpi:

„E o tradiţie care vine de la începutul alegerilor, din anii ’90: care face mai multă gălăgie, ajunge să aibă mai multe voturi. Agitaţia vizuală, iertaţi-mă de expresie, s-o bagi pe gât cuiva nu e frumos. Ce ne rămâne după alegeri? Stâlpi murdari, cu agitaţie vizuală impresionantă care să apese asupra alegătorului. La acest capitol avem o incultură. Mergem prin Moldova şi stau înscripţiile cu vopsea încă din anii ’90. Daţi să ne civilizăm un pic şi să fim oleacă mai contemporani în privinţa alegerilor! Atât agenţii economici cât şi alegerile se bazează pe stâlpii de lumină sau cei de telefon.”

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi primara comunei Piatra din raionul Orhei, Parascovia Negruţă, care a încercat să sesizeze poliţia locală, însă fără rezultat. Şi asta pentru că activiştii lipesc afişele electorale pe furiş, noaptea:

„Partidele acestea nici nu vin la primărie să ne întrebe unde să afişeze publicitatea. Ei o lipesc pe ascuns, noapte, noi cînd ne trezim dimineaţa, le găsim încleiete pe garduri, încleiete pe stâlpi. Apoi avem noi bătăi de cap să le decleiem şi să facem ordine în teritoriu.”

Europa Liberă: La modul practic, puteţi să-i amendaţi?

„Nu, noi nu avem dreptul să-i amendăm, dar vă spun că ei fac acest lucru mai mult noaptea şi noi nici nu avem timp să-i urmărim, pe timp de noapte e mai greu.”

La prima vedere, beneficiarii finali ai acestei încălcări de lege sunt partidele politice, doar că acestea nu pot fi trase la răspundere pentru plasarea publicităţii electorale în locuri neautorizate. Codul Contravenţional prevede doar amendarea persoanei fizice care este prinsă la locul faptei, explică secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir:

„În cazul dat nu putem vorbi despre pedeapsa aplicată unui partid politic pentru că de cele mai multe ori reprezentanţii partidelor politice zic că nu au autorizat agitatorii să lipească afişe în locuri neautorizate. De asemenea, alte partide merg şi mai departe şi zic că concurenţii lor le-au făcut un deserviciu dezlipind afişele din locuri autorizate şi lipindu-le apoi în locuri neautorizate ca să pună în lumină negativă acest partid. Prin urmare, este foarte complicat să ajungem la miezul problemei. De aceea, soluţia ar fi să interzicem afişajul electoral stradal.”

Secretarul Comisiei Electorale Centrale aduce exemplul Lituaniei, ţară în care afişele electorale stradale şi publicitatea electorală în mass-media sunt interzise, partidele politice având la îndemână doar dezbaterile şi întâlnirile cu alegătorii. În ce măsură acest exemplu european ar putea fi aplicat în Republica Moldova? Mai greu, explică preşedintele Centrului de Investigaţii Sociologice CBS-AXA, Ion Jigău. Deşi e demonstrat că publicitatea stradală nu are un impact major asupra comportamentului alegătorului, partidele politice fac uz de această metodă de informare ghidându-se de proverbul „ochii care nu se văd, se uită”, explică sociologul:

„La cumpărăturile deja mai stabile, mai importante, iar alegerile sunt o cumpărătură importantă pentru moldoveni, pe primul loc stau televiziune, apoi oamenii importanţi, rudele etc. Deci, publicitatea stradală e cam depărtişor, pe locul şase, şapte. Aceasta, prin urmare, nu joacă un rol important, pur şi simplu oamenii nu uită în acest fel partidele politice, deci, dacă îi vedem mai des nu îi uită, se întipăresc în memoria şi îi compară cu alţii, altfel se uită. Ochii, chiar dacă sunt dragi şi nu se văd, se uită.”

Experţii în comunicare cu care am stat de vorbă constată că îşi face efectul şi o concurenţă informală între partidele politice implicate în campanie, cele care au senzaţia că numărul de afişe ar fi dovada influenţei în respectiva localitate.

XS
SM
MD
LG