Linkuri accesibilitate

Un candidat maghiar respins și democratizarea instituțiilor UE


Există riscul major ca Parlamentul UE să nu poată vota asupra Comisiei pe 22 octombrie, iar Comisia să nu poată intra în funcțiune.

Comisarului candidat maghiar Tibor Navracsics i s-a respins portofoliul Educației, al Culturii și al Cetățeniei, ceea ce-l pune acum pe președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-o mare dificultate. O schimbare în paradigma relațiilor dintre Parlamentul European și Comisia Europeană, precum și cu cealaltă mare instituție, Consiliul European, compus din șefii de stat și de guvern, apare acum limpede, după încheierea audierilor ce au avut loc, de o săptămână încoace, în Parlamentul European, audieri ale Comisarilor propuși de capitale și reținuți de către președintele Comisiei Jean-Claude Juncker.

Parlamentul European s-a emancipat de-a lungul ultimelor sale mandate, iar Tratatul de la Lisabona i-a dat instrumentele juridice pentru a deveni un autentic for legislativ, chiar dacă principalele inițiative juridice rămân pentru moment în sarcina Comisiei.

Parlamentul audiază astfel individual Comisarii candidați, așa cum a făcut-o acum, candidați pe care îi poate reține sau respinge, prin intermediul comisiile speciale din Parlament, după care votează în plen ansamblul Comisiei. Deși s-a mai întâmplat în trecut, foarte rar, ca unul sau altul din candidați să fie respins —cazul cel mai celebrul fiind habotnicul italian berlusconian propus pentru justiție în 2004 Rocco Buttiglione, respins pentru pozițiile sale homofobe —, e pentru prima oară că fiecare candidat Comisar este evaluat atât de amănunțit, pe fundalul unei fragile alianțe între principalele partide ale majorității parlamentare transnaționale.

Politicienii europeni angajați în procesele electorale de anul acesta, printre ei și președintele -socialist german - al Parlamentului Martin Schulz, promiseseră că de această dată lucrurile se vor petrece transparent și că s-a încheiat cu târguielile în culise.

Tibor Navracsics
Tibor Navracsics

Mai mulți candidați au cunoscut de îndată rigoarea noului tip de audieri: spaniolul Miguel Arias Cañete a trebuit să aștepte avizul comisiei de etică a Parlamentului, după ce a fost acuzat de conflicte de interes; britanicul Jonathan Hill a trebuit să mai treacă o dată examenul, fiind bănuit că ar fi gata să favorizeze mediile financiare britanice, City din Londra; francezul Pierre Moscovici a trebui să dea noi răspunsuri în scris; deasupra slovenei Alenka Bratušek plutește încă sabia lui Damocles a respingerii, intr-atât prestația sa a fost dezastruoasă… însă pentru moment singurul respins cu adevărat a fost maghiarul Tibor Navracsics (EPP).

Navracsics trebuia să primească portofoliul Educației, al Culturii și al Cetățeniei. Navracsics însă, care a fost ministru justiției în guvernul lui Viktor Orban, e considerat a fi la originea unei serii de legi privind drepturile minorităţilor, media şi sistemul judiciar - care au fost considerate de UE ca fiind contrare tratatelor fundamentale ale UE și drepturilor omului în general.

Lui Tibor Navracsics i s-a cerut inițial să se distanțeze public de Viktor Orban, ceea ce el a făcut. Deputații din comisia de Cultură a Parlamentului nu au găsit însă convingătoare răspunsurile pe care el le-a dat la întrebările suplimentare ce i-au fost adresate, așa încât s-a decis că lui nu i se poate încredința respectivul portofoliu.

El nu este respins definitiv, iar președintele Jean-Claude Juncker are teoretic posibilitatea de a-i acorda un alt portofoliu, efectuând o serie de permutări. Asta ar declanșa însă noi audieri, întrucât comisarii care au trecut examenul au fost audiați pe portofolii precise, de către comisii parlamentare specializate, astfel încât nu este ușor de imaginat o permutare a portofoliilor după audieri.

O altă posibilitate, pentru Juncker, este solicitarea unui alt candidat din partea guvernului Orban. Respingerea unui candidat PPE (FIDESZ, formațiunea premierului maghiar Orban și a candidatului Navracsics este membru PPE) i-ar putea însă detemina pe creștin-democrații europeni să respingă la rândul lor un candidat socialist… de pildă francezul Moscovici.

In ambele cazuri, există riscul major ca Parlamentul să nu poată vota asupra Comisiei pe 22 octombrie, așa cum e prevăzut, iar Comisia să nu poată intra în funcțiune pe 1 noiembrie… genul de incidente premergătoare unei autentice funcționări democratice.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG