Linkuri accesibilitate

Bulgaria: alegeri fără învingător


Boiko Borisov (GERB) după votul de duminică
Boiko Borisov (GERB) după votul de duminică

Un Parlament fragmentat cu opt partide și probleme grave în fața formării unui guvern stabil...

Un Parlament fragmentat cu opt partide și probleme grave în fața formării unui guvern stabil – aceasta este imaginea generală în urmă anticipatelor de duminică. În căutarea unei alternative la partidele care au guvernat țara în ultimii ani, o mare parte din alegătorii au votat cu partidele mici.

GHERB, formațiunea ex-generalului Borisov a obținut victoria cu 33%, dar este la 35 de mandate distanță de majoritatea dorită și va avea nevoie de cel puțin doi parteneri de coaliție. De menționat că în urmă intrării în Parlament a unui număr record de partide și coaliții, învingătorul va avea cu 14 mandate mai puțin fața de cele obținute în alegerile din 2013 în care a avut cu 2% mai puține voturi.

Cu 15%, foștii comuniști au suferit cea mai grea înfrângere pe toata durată tranziției.

Partidul turc și-a îmbunătățit performanța și a fost cât pe aici să devină a doua forța politică.

Blocul reformator de centru-dreaptă, cu aproape 9%, a urcat până la locul patru, urmat de Blocul patriotic și de Bulgaria fără cenzură cu șapte, respectiv 6%. „Ataka”, printr-un adevărat miracol, a reușit să se mențină pe linia de plutire. A fost singurul partid care a adoptat poziții net pro-ruse și anti-europene. ABV, partidul ex-președintelui Pârvanov, a trecut cu greu pragul parlamentar de 4%.

Boiko Borisov a exlus orice colaborare cu foștii comuniști și cu partidul turc. Ex-generalul a jurat că partidul său va participa la guvernare numai în cadrul unei coaliții stabile, dar nu și sub formula guvern de experți de genul celui condus de Plamen Oreșearski.

Liderul Blocului reformator Radan Kanev a avertizat la rândul său că accepta colaborarea cu GHERB însă nu cu Borisov prim-ministru.

Cu mare interes este așteptat rezultatul votului preferențial care va putea modifica într-un mod radical ordinea pe listele de deputați. Cu 7% din voturile exprimate pentru partidul respectiv cel pus în ultimul loc îl va putea surclasa pe fruntașul listei. Jumătate din participanții la scrutin și-au exercitat dreptul de a vota preferențial.

XS
SM
MD
LG