Linkuri accesibilitate

Lenin de vînzare în orașul ucrainean Harkov


Cei care vând bucăți din statuia lui Lenin vor să adune bani pentru armata ucraineană.

La sfirsitul lunii trecute, un grup foarte numeros de oameni au darimat statuia lui Lenin din oraşul Haroiv. Statuia sta si acum in Piata Libertăţii, pravalita de furia celor care au vrut sa alunge simbolul reprezentat de liderul bolşevicilor in acest oras din estul Ucrainei.

Parţi ale statuii sunt scoase însă acum la vinzare de intreprinzatori locali, care vor să adune fonduri în folosul armatei ucrainiene care se confrunta in continuare cu separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, in ciuda acordului de încetare a focului semnat la Minsk în 5 septembrie.

Un tinar pe care-l cheamă Oleksi a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere ca are de vinzare .... nasul lui Lenin. Un nas de 36 de cm latime, 36 lungime si 25 inaltime. Nici nu e prea greu:

„Daca exista cineva care sa iasa si sa spuna ca sunt gata sa le dea soldatilor ucrainieni uniforme şi haine de iarnă, atunci ii voi da nasul lui Lenin, daca cineva vrea sa imbrace de iarna doua batalioane.”

Un alt locuitor al Harkovului, Aleksandr Makarenko, deţinator și el al unei bucăți din trupul statuii lui Lenin, are de vînzare o ureche.

Anuntul a fost facut pe pagina sa de Facebook unde a dat si detalii despre ureche si a anunţat ca din banii obţinuti va cumpara o camera termala pentru batalonul 1 de la Harkv. „Urechea are 35 de kg. Poti sa auzi tot Donbassul cu ea”, scrie Makarenko pe Facebook.

Întrebarea e însă dacă cei care au luat bucaţele din trupul faimoasei statui au facut asta legal, adică dacă proprietatea lor asupra acestor bucăți este legală. Statuia avea 8 metri si jumtate inaltime si cintarea mii de kilograme.

Atunci cind a fost darimata statuia politia nu a intervenit de loc, iar multimea l-a dat jos pe Lenin de pe soclul unde statea din 1967 scanda „Glorie Ucrainei”.

Primarul orasului, Ghenadi Kernes, este hotarit insa să apere simbolul comunismului la Harkov, si chiar susţine ca Lenin va veni la locul lui:

„O sa punem statuia la loc in Piata Liberatăţii pe acelasi soclu. Daca nu vom putea sa o reconstituim, o sa facem una noua”.

O declaratie ce poate fi citita şi în cheie simbolica …

XS
SM
MD
LG