Linkuri accesibilitate

„Rusia va recâştiga încrederea APCE retrăgându-şi trupele şi restabilind suveranitatea Ucrainei”


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a dezbătut situația din Ucraina

La dezbaterea găzduită de Palatul Europei de la Strasbourg au luat parte reprezentanţii tuturor statelor membre (46 la număr), mai puţin Rusia, care a refuzat să mai colaboreze cu organizaţia din luna aprilie, ca reacţie la sancţiunile votate cu largă majoritate, şi care privează până în luna ianuarie delegaţia rusă de dreptul la vot.

Rusia trebuie să îşi retragă necondiţionat trupele de pe teritoiul Ucrainei şi să revină la masa de negociere, afirmă membrii APCE.

„Consiliul Europei este o organizaţie care operează cu valori. Nu avem armată, nu avem interese geo-strategice aşa cum au NATO sau UE. Valorile noastre nu ne permit să acceptăm că pe teritoriul unuia dintre statele noastre membre are loc o agresiune armată” a declarat în faţa plenului Stefan Schennach, deputat austriac, şeful Comitetului de Monitorizare al APCE.

Schennach, care este şi iniţiatorul unui sub-comitet „pentru Politica de Vecinătate a Rusiei”, a reamintit audienţei derularea evenimentelor, de la Maidan la Crimeea şi conflictul armat din estul Ucrainei.

I s-au alăturat şi alţi deputaţi care au explicat încă o dată fundamentul mişcărilor de protest de pe Maidan: revolta faţă de sistemul politic corupt, justiţia … nejustă, economia confiscată de oligarhi.

Membrii APCE au cerut Ucrainei să promoveze dialogul în societatea ucrainiană, între est şi vest, între diversele minorităţi, dar şi să restabilească dialogul cu Rusia. În plus, APCE solicită investigarea tuturor „crimelor de război”, indiferent de ce parte a conflictului s-au produs acestea.

Însă atitudinea generală a APCE şi a Consiliului Europei converge către deschiderea APCE pentru un dialog cu Rusia, căci, aşa cum spunea Michael Hanckok, un deputat liberal britanic, „fără Rusia nu poate fi imaginată pace în Europa”.

Potrivit deputatului Stefan Schennach, suveranitatea şi imediata revenire a Ucrainei la graniţele acceptate la nivel internaţional sunt imperativele momentului.

Reprezentantul tătarilor din Crimeea a vorbit despre arestarile care se operează în rîndul comunităţii, în timp ce un alt deputat din Doneţk, a deplâns dezastrul umanitar din regiune. Iarna se apropie, preţul alimentelor a explodat, reţeaua de electricitatea este în multe localităţi defectă, a arătat acesta.

„Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi, numarul refugiatilor din Ucraina depăşeşte 368 000, 350 000 din estul Ucrainei şi 80 000 din Crimeea. Persoanele dizlocate se află într-o situaţie delicată, locuiesc în spaţii neîncălzite şi sunt dependente de serviciile publice. În Crimeea, situaţia minorităţilor tătară şi ucrainienă este critică.” a descris tabloul tragic din Ucraina şi comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Nils Muižnieks.

„Rusia trebuie să înţeleagă că a pierdut încrederea statelor membre şi a comunităţii internaţionale, iar acum are ocazia să o recâştige retrăgându-şi trupele şi restabilind suveranitatea Ucrainei. Nu mai dorim un nou război rece în Europa”, spus Schennach în plenul APCE.

XS
SM
MD
LG