Linkuri accesibilitate

De la salarii grase la pensii grase (II)


De ce se mai vorbeşte atîta despre solidaritate cînd pensia unuia, care a muncit onest o viaţă, e de opt ori mai mică decît pensia altuia.

Aşadar, judecătorii autohtoni vor nu numai salarii grase, ci şi pensii grase. Presa a scris despre un judecător care nu era mulţumit cu pensia de 10.000 de lei şi a luptat în instanţă pentru a primi 11.700 de lei pe lună. Oare ce sentimente îi încearcă pe cei care au muncit o viaţă şi au o pensie de 1400 de lei cînd aud că în aceeaşi ţară cineva are o pensie de peste 10.000 de lei?

Eu unul sînt pătruns de un dezgust profund, stimaţi ascultători. Dar prea mirat nu sînt. Chestia e că ambarcaţiunea statală care a fost clădită în zorii tranziţiei a avut la temelie ideea favorizării tagmei conducătorilor şi cinovnicilor. De aceea, cohorte de concetăţeni de-ai noştri au tot jinduit şi mai jinduiesc să pătrundă în mirifica lume a instituţiilor de stat. Acolo e altă viaţă!

Eu nu pot să înţeleg de ce un învăţător sau un medic, după decenii de muncă, primeşte o pensie de opt ori mai mică decît judecătorul sus-pomenit? Oare nu e importantă munca învăţătorului şi a medicului? Şi la urma urmei ce realizări năucitoare are acel judecător că trebuie să aibă o pensie atît de mare?

Apropo de realizările judecătorilor autohtoni. Sînt foarte decepţionat de verdictele judecătorilor moldoveni care au fost anulate de CEDO, verdicte care au aruncat pe geam suficienţi bani din bugetul de stat. Sînt foarte decepţionat de faptul că în ţara asta nu sînt băgaţi în puşcărie pentru corupţie marii conducători şi cinovnici, în schimb a fost întemniţat un biet individ care nu şi-a luat poliţa de asigurare medicală. Sînt decepţionat de faptul că mai multe cazuri, de pildă vînătoarea din Pădurea Domnească, au rămas învăluite în ceaţă. Pentru asemenea „performanţe” tot pensii grase trebuie statul să le dea judecătorilor?

Reperele şi valorile morale au dispărut, societatea e dezagregată, iar făcătorul de mişmaşuri, cu pile, e atotputernic. Într-un asemenea peisaj arid, pentru a învinge chipurile corupţia, judecătorilor li se măresc salariile şi pensiile. Eu nu cred că salariile şi pensiile grase ale unor privilegiaţi pot modifica năravurile locului. Şi nici nu înţeleg de ce se mai vorbeşte atîta despre solidaritate într-un spaţiu al sărăciei, în care pensia unuia, care a muncit onest o viaţă, e de opt ori mai mică decît pensia altuia.

XS
SM
MD
LG