Linkuri accesibilitate

Dalia Grybauskaite: „Rusia își terorizează vecinii și folosește metode teroriste”


Președinta Dalia Grybauskaite
Președinta Dalia Grybauskaite

Extrase dintr-un interviu acordat de președinta Lituaniei cunoscutei ziariste a cotidianului „Washington Post”, Lally Weymouth, în legătură cu politica Rusiei, Ucraina și puterile occidentale.

Întrebată de ziarista americană dacă aprobă bombardamentele din Siria ordonate de președintele Obama, Dalia Grybauskaite răspunde pozitiv, comentînd: „Lipsa de conducere în lumea de astăzi, în Europa și în Statele Unite, este unul din motivele pentru care acești teroriști au luat proporții atît de rapid”. Acest fapt „a permis unor grupări cum este Statul Islamic să se dezvolte, iar în cazul Ucrainei, a permis Rusiei să devină un stat cu elemente teroriste.”

La cererea de a aprecia situația din Ucraina, președinta Lituaniei răspunde: „Situația continuă să se deterioreze. Trupe rusești se află încă pe teritoriul Ucrainei. Asta semnifică faptul că Europa și lumea permit Rusiei să fie o țară care nu numai că își amenință vecinii, dar organizează împotriva lor un război. Este același tip de terorism internațional cum se manifestă în Irak și Siria. În Ucraina este vorba de un război real. Uniunea Europeană și cei mai mulți dintre liderii lumii încearcă să vorbească ca și cum ar fi vorba de un soi de sprijin acordat elementelor teroriste și nu de un război. Am văzut [ce s-a întîmplat] în Crimeea. La început au fost „oamenii verzi”, iar ei s-au transformat în armata rusă. Acum lucrurile se petrec în mod identic în estul Ucrainei. Și sînt sigură că nu este ultimul teritoriu pe care Putin e pe cale de a-și demonstra puterea.”

După opinia președintei Lituaniei, „dacă sancțiunile noastre vor fi prea ușoare sau vom adopta sancțiuni fără să le punem în aplicare, cred că el va încerca mai departe să unească estul cu sudul Ucrainei și cu Crimeea. Recent, [Putin] a și spus că în două zile are capacitatea de a ajunge la Varșovia, în statele baltice sau la București. Prin aceasta este o amenințare deschisă la adresa vecinilor săi.”

„Ar putea intra în Transnistria?” – o întreabă Laly Weymouth de la „Washington Post” pe Dalia Grybauskaite, care răspunde: „Dacă îl vom lăsa, va intra peste tot. Problema este că Rusia lui Putin de astăzi este gata și doritoare să intre în război. Europa și Occidentul nu sînt pregătite și nici nu doresc războiul. Și nu există o conducere în Europa sau în lume capabilă să-l oprească pe Putin. După aceea, ne vom manifesta surprinderea că au fost ocupate noi teritorii, că noi state au fost împărțite, și va costa mult mai mult, și va fi, poate, prea tîrziu de rezolvat problema. […] Dacă nu va fi oprit în Ucraina, el se va duce mai departe.”

Dalia Grybauskaite este de părere că Articolul 5 al Cartei Nato nu este suficient. „Toată lumea declară că va fi aplicat Articolul 5 al Nato. Dar acesta nu îl va opri pe Putin să-și pună în aplicare planurile, dacă nu vede acțiuni reale din partea liderilor europeni și ai lumii. Aceștia doar vorbesc. Avem nevoie să-l oprim în Ucraina. Și, pînă acum, faptul nu este înțeles. Din acest motiv spun că în Europa de astăzi, conducerea îi aparține lui Putin, nu Occidentului.”

La constatarea că lumea pare mai îngrijorată de organizația Statul Islamic, președinta Lituaniei comentează: „din păcate aceasta este poziția perfectă ce îi permite lui Putin să facă ce vrea. În realitate, acele așa-numite negocieri de pace de la Minsk s-au desfășurat la ultimatumul lui Putin. Statele occidentale și Uniunea Europeană au cedat condițiilor pe care le-a pus el și care au însemnat, practic, divizarea Ucrainei. Statele Unite au trimis în Ucraina conserve, iar ele au fost livrate în camioane germane, în așa fel încît să nu-l ofenseze pe Putin. De ce sîntem atît de ocupați să nu-l supărăm pe Putin, care își trimite astăzi trupele să omoare și să ocupe teritoriul ucrainean? De ce nu sîntem sensibili și la simțămintele ucrainenilor? Mai devreme sau mai tîrziu va trebui să-l numim un terorist și un delicvent…”

Dalia Grybauskaite consideră că sancțiunile împotriva Rusiei nu sînt suficiente și că Vladimir Putin a obținut în cele din urmă ce a vrut „cu aplauzele liderilor europeni și ale celor din lume, fiindcă ei au refuzat să ajute în vreun fel Ucraina”. Potrivit liderei lituaniene: „în prezent, toate țările vecine Rusiei sînt sub amenințare. El le amenință, ba chiar face bancuri spunînd că nu sînt state adevărate. […] Un război nu poate fi evitat. Nu va fi niciodată război dacă ambele părți sînt pregătite pentru el. Dar dacă Rusia este doritoare să pornească războiul, iar Occidentul doar să-l evite, Rusia va merge cît de departe va dori. […] Occidentul nu sprijină militar Ucraina. Rusiei îi este permis să facă ce vrea pe teritoriul Ucrainei. Este o rușine pentru toți liderii occidentali că, în secolul al XXI-lea, îi permit unui agresor să facă ce vrea cu un stat suveran.”

Iar Lituania, în această conjunctură? Dalia Grybauskaite răspunde: „Noi am fost ocupați timp de 50 de ani și știm cum să procedăm cu acest vecin. Ceea ce apare suprinzător este că țări îndepărtate, care nu au avut niciodată de a face cu politica agresivă rusă se tem să aibă de a face cu Rusia. Vorbesc cu voce tare numai țările care au o graniță cu ea: statele baltice și Polonia. Este singurul nostru instrument de a combate Rusia: să vorbim cu voce tare și să în mod curajos, să-i facem de rușine pe liderii Occidentului pentru faptul că nu-și asumă responsabilitatea apărării libertății, suveranității și democrației în Europa.”

XS
SM
MD
LG