Linkuri accesibilitate

De ce trebuie să-și ceară scuze Renato Usatîi pentru că a folosit un limbaj rasist la adresa romilor


Interviu cu Nicolae Rădiţa, preşedintele Centrul Naţional al Romilor din R. Moldova.

Într-o scrisoare de protest adresată omului de afaceri şi politicianului Renato Usatîi, Nicolae Rădiţa, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Centrul Naţional al Romilor îi cere acestuia să-şi prezinte public scuze pentru folosirea unui „limbaj rasist, xenofob şi discriminatoriu” într-o recentă conferinţă de presă. În caz contrar, comunitatea romilor îl va acţiona în judecată pe controversatul politician, militant pro-rus şi om de afaceri. Nicolae Rădiţa este oaspetele emisiunii noastre de astăzi pentru nişte explicaţii ale acestei recidive a limbajului urii şi dispreţului faţă de etnia romă.

Europa Liberă: Aşadar, iată că insulta xenofobă învelită în formule de pretinsă simpatie faţă de comunitatea romă recidivează. Cu folosirea unui limbaj destul de violent, controversatul om de afaceri şi politician Renato Usatîi utilizează într-un discurs public remarci calificative xenofobe, rasiste şi discriminatorii, cum și Dvs. le calificaţi. Aţi insistat într-o scrisoare, în numele organizaţiei Dvs., de fapt în numele întregii comunităţi, pe scuze din partea d-lui Renato Usatîi. Altminteri, sunteţi decis să îl acţionaţi în judecată. Dvs. cum vă explicaţi că politicienii, mai ales în vremurile electorale mai fierbinţi, politicienii care sunt auziţi de multă lume, utilizează cu atâta uşurinţă clişee insultătoare pentru alte etnii inclusiv faţă de comunitatea romilor?

Nicolae Rădiţa: „Eu personal în cazul dat am văzut şi anumite frustrări pentru că, dacă observăm, dl Renato Usatîi, prin latura sa economică prin care a investit foarte mult pentru a-şi promova o imagine, imaginea sa „hibridă” aş zice privind implicarea sa în politică, a eşuat în aceste investiţii şi, evident, a dobîndit o frustrare care îl presează şi atunci încearcă să-şi caute anumite ţinte care să fie acuzate. Şi desigur în cazul dat este cel mai simplu să-şi manifeste prejudecăţile faţă de anumite persoane, grupuri. Şi evident că romii, considerând că în societate sunt pe cea mai joasă treaptă, conform prejudecăţilor care se întâlnesc în societate, a încercat să le exteriorizeze. Spre exemplu, în cazul dat, încercând să-l învinuiască pe dl Filat. Eu nu cunosc identitatea d-lui Filat, din punctul de vedere al apartenenţei etnice. Pentru că cunoaştem cu toţii că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi nu ne putem permite o altă aluzie. Dar este nedemn pentru a acuza orice persoană, indiferent de ce naţiune ar fi, şi considerăm că aceasta nu este corect şi încalcă orice normă de respectare a drepturilor omului. Şi evident că noi am reacţionat: primul pas al nostru a fost să-i adresăm d-lui Renato Usatîi o astfel de solicitare, prin care îi cerem să iasă public să dea o explicaţie pe marginea acestei declaraţii. Pentru că trebuie să înţelegem foarte bine că consecinţele sunt grave pe termen lung. Aici vorbim de mai multe aspecte: este vorba despre anumite politici publice pe care statul, spre exemplu, la momentul actual fie le promovează şi le susţine, sau invers, nu le promovează şi nu le susţine. Şi, prin urmare, ele pot da anumite rezultate, integrarea. Pentru că este vorba nu doar de problema romilor în sine, este problema de societatea moldovenească, cum încearcă să se dezvolte, să progreseze spre anumite valori internaţionale, valori europene, ceea ce înseamnă respect şi bunăstare. În ansamblu, a devenit o filozofie întreagă ceea ce ţine de viaţa socială, de viaţa cotidiană. Şi aici a fost partea prin care noi am considerat că oamenii sau politicienii trebuie să se manifeste, să corespundă unui anumit limbaj, unui limbaj prin care să spună lucrurilor pe nume, dar nu să-şi exprime anumite frustrări. Pentru că, dacă observăm, dl Renato Usatîi a căpătat o oarecare atenţie din partea societăţii, sunt oameni care au o anumită simpatie faţă de el şi, evident, în cazul dat limbajul lui se amplifică pentru societate. Şi asta este dureros, aş spune.”

Europa Liberă: Dl Renato Usatîi a reacţionat la scrisoarea adresată domniei sale sau deocamdată nu şi intenţionaţi în continuare să-l acţionaţi în judecată?

Nicolae Rădiţa: „Deci, i-am adresat această scrisoare, evident dumnealui are un termen respectiv ca să dea curs acesteia, dacă va da curs acestei scrisori. În cazul în care nu va da curs, pentru că pentru moment nu avem nicio reacţie din partea dumnealui, probabil că este angajat în careva activităţi ale sale, noi înţelegem situaţia respectivă, am dat termen legal în care să reacţioneze şi, evident, dacă nu vor reacţiona, noi desigur vom acţiona în judecată. Nu este singurul caz al nostru şi vom încerca să taxăm pe toţi cei care vor avea astfel de atitudine.

Europa Liberă: A propos de asta, există deja un mecanism la care se poate apela cu maximă încredere că va aduce la un rezultat pentru a taxa astfel de manifestări?

Nicolae Rădiţa: „Există mecanisme. Şi eu sunt optimist, cu toate că oamenii sunt mai pesimişti de a folosi aceste mecanisme care sunt costisitoare. E vorba despre instanţa de judecată, la fel mai avem un nou mecanism care este Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării, prin legea dată se poate de adresat Consiliului care poate să se expună. Deci, avem mecanisme pe care le putem folosi, vom vedea deja cum se va dezvolta această parte. Avem experienţă cu taxarea discursurilor de ură, pentru că noi îl considerăm acest discurs - de ură, şi din discursurile de ură a d-lui Usatîi este foarte clară intenţia şi consecinţele acestuia.”

Europa Liberă: Spuneaţi în scrisoarea deschisă că politicianul respectiv a „devenit voluntar sau involuntar victima unor prejudecăţi”. Dar este oare posibil şi admisibil ca un eventual viitor deputat, un politician cu audienţă, să rostească asemenea insulte în regim chiar involuntar?

Nicolae Rădiţa: „Eu sunt de părere că oamenii, orice ar fi ei, indiferent, politicieni sau oameni simpli, trebuie să înveţe să se respecte. Şi atunci avem un angajament personal când vrem să ne manifestăm în faţa oamenilor, trebuie să avem un limbaj demn. Fiecare din noi trebuie, indiferent de cum nu s-ar vedea, fie de altă origine sau rasă, sau apartenenţă politică, origine socială etc., trebuie să încercăm să-i sprijinim pe toţi. Evident că orice frustrări de genul acesta nu sunt normale. Până în prezent dl Usatîi nu era o persoană cunoscută, acum a devenit o persoană publică, şi evident că din multitudinea acelor percepţii, pentru că am văzut, nu putem spune că nu face şi lucruri frumoase, este un om de afaceri care ajută oameni simpli prin oferirea de ajutoare, deci el este un om care se ridică prin anumite lucruri frumoase şi am zis că are şi părţi pozitive, dar nu este bine atunci când acest om, care capătă o susţinere sau o atenţie aşa de binevoitoare, la un moment dat se schimbă radical la 180 de grade. Şi asta înseamnă că trebuie să fim atenţi şi pe orice fel de persoane care vin pe această arenă publică trebuie să-i studiem, să-i analizăm mai bine şi să fim mai consecvenţi în alegeri, adică în ceea ce alegem.”

Europa Liberă: Să sperăm că facerea de bine nu este o chestiune doar electorală, şi în acest exemplu, şi în multe altele. A intervenit iată centrul dvs. Dar vreo altă instituţie, de exemplu, sau vreo comunitate, sau altcineva din societate a intervenit prompt sau spontan cu vreo replică la aceste declaraţii, la aceste aprecieri ai politicianului?

Nicolae Rădiţa: „De obicei lumea percepe că ar trebui să fie o reacţie imediată. De fapt eu aş spune aşa - noi nu am putut să reacţionăm imediat, deoarece nu ştim părerea comunităţii, chiar am avut discuţii cu diferite grupuri etnice care au auzit despre această expresie a d-lui Renato. În acelaşi timp noi, ca membri ai societăţii civile, şi alte organizaţii cu care colaborăm ne susţin. De acea acesta a fost primul pas al nostru, ca Organizaţie care apărăm, reprezentăm interesele romilor, pe de altă parte vreau să vă spun că există instituţii ale statului, cum ar fi Consiliul care lucrează în baza legii de discriminare, şi ei s-au autosesizat din oficiu, deci înseamnă că este un semn bun, că deja Consiliul supraveghează anumite lucruri în ceea ce se întâmplă şi pot reacţiona independent.”

Europa Liberă: Eu v-am întrebat de fapt având în cap o altă întrebare: este oare societatea suficient de intolerantă, a ajuns la gradul de intoleranţă faţă de astfel de manifestări de intoleranţă, ca să putem spunem că lucrurile în societate se topesc, se dizolvă până la urmă şi lumea devine sensibilă suficient, sau măcar într-o măsură acceptabilă, la asemenea manifestări, sau mai degrabă vorbim de un pic de indiferenţă?

Nicolae Rădiţa: „Eu aş susţine ambele poziţii ale dvs. Este vorba şi despre indiferenţă, pe de o parte, pentru că noi ne angajăm în acest proces de progres a societăţii, lumea devine foarte ocupată, se concentrează pe anumite lucruri personale si atunci uită ce se întâmplă în jurul lor. Şi cam devin indiferenţi faţă de problemele sociale, problemele care ne sunt comune. Pentru că problema romilor nu este doar problema lor, prejudecăţile care sunt faţă de romi nu ne provoacă doar nouă frustrări, dar sunt probleme ale societăţii. De aceea vorbesc despre indiferenţă. Pe de altă parte, societatea tolerează, adică acceptă ca aceste lucruri să se întâmple. Aici este problema. Pentru că, de fapt, se lucrează foarte puţin, se investeşte foarte puţin. Pe de o partea putem înţelege că este aspectul economic, sărăcia ne apasă şi noi încercăm să ieşim din această “ gaură” care, prin luptă, se doreşte a fi depăşită. Dar este greu. Şi de aceea societatea acceptă, tolerează astfel de situaţii. Asta este misiunea noastră: să încercăm să schimbăm opinia publică, să încercăm să schimbăm atitudinea nu numai faţă de romi, dar în genere faţă de toţi, ca să nu mai existe discriminare. Cel mai grav sau cel mai dificil pentru societate este discriminarea, pentru că afectează pe un termenul lung şi afectează procesul de dezvoltare.”

XS
SM
MD
LG