Linkuri accesibilitate

Justiția nu este independentă și rămâne în continuare sub influența politicului (Alexandru Tănase pentru Unimedia)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Vom avea sau nu gaz la iarnă? (Victor Ciobanu/Ziarului Naţional).

În portalul MoldStreet, Ion Preaşcă aduce claritate în subiectul fierbinte al deprecierii leului moldovenesc. Unul din factorii principali este criza ruso-ucraineană, care a stimulat fuga capitalului străin din regiune şi a speriat şi bruma de investitori ce intenţiona să investească în Moldova.

Un alt factor sunt embargourile impuse de Rusia la fructele şi conservele din Republica Moldova, care lovesc în economia ţării.

Articolul îl citează pe expertul financiar de la Financial Brains Sveatoslav Mihalache care spune că chiar dacă oamenii de afaceri au găsit modalităţi de a ocoli restricţiile impuse de ruşi, cheltuielile lor au crescut semnificativ şi nu vor mai putea obţine profituri ca în trecut. Expertul mai susţine că estimările sale arată că actualul nivel de rezistenţă al leului este de 14,80 lei pentru un dolar, care coincide cu cotaţia record înregistrată la începutul lunii aprilie 2003. „Este dificil de prognozat când am putea ajunge la acest prag, dar este foarte probabil că până în luna noiembrie, mai ales în contextul campaniei electorale şi nevoii de a completa bugetul ţării”, constată Sveatoslav Mihalache.

În site-ul Politicon, Nicolae Negru spune, analizând vizita lui Alexandr Lukaşenka la Chişinău, că aceasta reflectă rolul pozitiv pe care preşedintele belarus şi l-a asumat în contextul războiului ruso-ucrainean şi răspunde totodată necesităţii de a conferi relaţiilor moldo-belaruse bazate pe pragmatism o formă oficială şi, poate, un sens mai larg, o viteză corespunzătoare schimbărilor geopolitice din regiune.

„Vom vedea dacă se va reuşi”, notează Nicolae Negru. Până una alta, în lunile ianuarie-iulie 2014, potrivit datelor statistice, Belarus s-a situat pe locul şase, întrecând Ucraina, în topul destinaţiilor pentru exporturile Republicii Moldova.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituionale, constată într-un interviu pentru portalul Unimedia că justiția nu este independentă și rămâne în continuare sub influența politicului. Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, combaterea corupției este doar o poveste, iar „independența justiției s-a transformat într-o telenovelă”. CNA a fost reformată și trecută sub control parlamentar. Atunci când CNA a atins alt tip de persoane decât profesori și medici, reforma CNA a fost anulată. Din nou a fost trecută în controlul Executivului și din nou se ocupă de medici și profesori. Alexandru Tănase, în trecut ministru al justiţiei, mai spune că a avut altă viziune asupra reformei în justiție și asupra organizării judecătorești decât cea care este implementată astăzi, iar cine a avut dreptate va arăta timpul.

După şocul de săptămânile trecute provocat de dezvăluirile din presă asupra averilor reprezentanţilor clerului, astăzi Petru Bogatu publică pe pagina web a „Ziarului Naţional” un comentariu la rece asupra treburilor din biserică. „Şi biserica are nevoie de schimbare”, este titlul editorialului. Autorul scrie, între altele, că într-un moment istoric de renovare benefică, s-a constituit formarea bisericilor ortodoxe naţionale în Grecia, Bulgaria, România, Serbia. „La ora actuală, se schimbă Biserica Ortodoxă Ucraineană care a demarat procesul de desprindere canonică de Patriarhatul de la Moscova. Acest exemplu în mod normal ar trebui să fie urmat şi de Mitropolia Chişinăului. Argumente sunt mai multe. Unul dintre ele e că Biserica Neamului Românesc din Basarabia nu mai poate fi filiala unui regim politic străin şi autoritar care, după cum arată conflictul armat din Ucraina, nu ezită să scoată arma şi să ucidă pe oricine nu i se subordonează”, notează Petru Bogatu.

Victor Ciobanu scrie în editorialul său publicat pe site-ul „Ziarului Naţional” indiferent de faptul care va fi configuraţia viitoarei guvernări, primul lucru la care va trebui să răspundă clar este: „Vom avea sau nu gaz la iarnă?” „Pentru că asigurările care se dau acum, adică totul va fi bine nu le putem lua în serios. Din mai multe considerente. Contract cu ruşii deocamdată nu avem şi, după cum e regula jocului cu „Gazprom”-ul, va fi prelungit cel vechi înainte sau chiar după Revelion. Asta ca să ne ţină în suspans. Dar şi semnarea prelungirii contractului actual nu ne garantează securitatea. Fiindcă gazul rusesc mai trebuie să tranziteze Ucraina. Iar acest tranzit poate fi blocat atât de Rusia, cât şi de Ucraina. (...) Ruşii pot sista livrările oricând, dacă vor considera de cuviinţă. Din motive politice, deşi le vor invoca pe cele economice. Au mai făcut-o şi în 2006, şi în 2009”, aminteşte autorul.

XS
SM
MD
LG