Linkuri accesibilitate

De la salarii grase la pensii grase


Eu nu cred că un judecător trebuie să aibă pensii de două-trei-patru ori mai mari decît ale învăţătorului de la ţară.

Pofta vine mâncînd, se ştie bine. Judecătorii moldoveni au obţinut, la început de an, o majorare frumoasă a salariilor, de 80 %, şi promisiunea conducătorilor că salariile li se vor mări şi mai mult în următorii doi ani, judecătorii moldoveni iau premii şi indemnizaţii frumoase. Iar acum vor şi pensii frumoase.

Acum cîteva luni, Parlamentul a adoptat legea care le permite judecătorilor pensionaţi să obţină recalcularea retroactivă a pensiilor în baza salariilor majorate. Şi iată că judecătorii deja cer pensii majorate. Şi pesemne le vor obţine în curîndă vreme, căci ştiu cum să-şi apere drepturile mai bine decît simplii muritori.

Într-o discuţie cu Europa Liberă, domnul Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la observaţia că pensiile astea vor înghiţi sume mari din buget, a spus următoarele: „AŞA-I SCRIS ÎN LEGE. DUMNEAVOASTRĂ DE CE NE ÎNVINUIŢI PE NOI CĂ SÎNT MARI SAU SUNT MICI? ÎNTREBAŢI-I PE CEI CARE AU ADOPTAT LEGEA. AŞA-I SCRIS ŞI GATA”.

E ciudat că domnul Micu, judecător fiind, foloseşte cuvîntul ÎNVINUIRE. Nu sîntem procurori într-o şedinţă judecătorească şi nu învinuim pe nimeni. Dar în calitatea noastră de ziarişti avem dreptul să discutăm subiecte de interes general, să ne întrebăm ce e bine şi ce e rău.

Nu punem la îndoială că există legea care le permite judecătorilor să aibă pensii mult mai mari ca ale învăţătorilor, ci ne întrebăm dacă o asemenea lege, într-o ţară bîntuită de sărăcie, face casă bună cu bunul-simţ.

AŞA-I SCRIS ŞI GATA! zice preşedintele CSM. Aici aş face o precizare. Aşa e scris de la o vreme, nu de când e lumea şi pămîntul. Şi tot aşa cum legea a fost modificată în beneficiul judecătorilor, ar mai putea fi modificată în consonanţă cu realitatea economică.

Eu nu cred că un judecător trebuie să aibă pensii de două-trei-patru ori mai mari decît ale învăţătorului de la ţară. Şi nici nu cred că – făcînd din judecători nişte privilegiaţi ai societăţii – vom stîrpi corupţia în Moldova. Consider că în absenţa reperelor morale, nici un soi de salarii şi pensii grase nu vor lichida corupţia. Dar s-ar putea să greşesc şi să aibă dreptate judecătorii deja pensionaţi care acum îşi fac pensiile grase…

XS
SM
MD
LG