Linkuri accesibilitate

Ce cred moldovenii obișnuiți despre vizita președintelui din Belarus la Chișinău


Un reportaj de Tamara Grejdeanu.

Amnesty International Moldova, în comun cu mai multe ONG-uri din domeniul drepturilor omului din Moldova, au organizat cu ocazia vizitei preşedintelui Lukaşenko un protest împotriva violării drepturilor omului în Belarus, cerând şi abolirea pedepsei cu moartea. Tamara Grejdean despre ecoul vizitei preşedintelui Lukaşenka printre activiştii pentru drepturile omului dar şi printre oamenii obișnuiți.

„Eu nu ştiu cine l-a chemat pe dânsul încoace…-Timofti l-a chemat. Da, Timofti oficial l-a invitat în legătură cu restricţiile la fructe şi legume pe care le-a impus Rusia. Belarusul, cu toate că Lukaşenko este oleacă dictator, dar merge bine. Pentru noi, principalul este economicul.”

Cei mai mulţi dintre oamenii pe care i-am întrebat ce cred despre vizita preşedintelui Lukaşenko la Chişinău mi-au spus că proasta sa reputaţie în Europa contează mai puţin, dacă el s-a oferit sa arunce un colac de salvare pentru agricultorii moldoveni. Cel puţin până Moldova o să prindă a exporta efectiv producţia agricola pe piaţa Uniunii Europene. O alta justificare a bunelor relaţii cu preşedintele belarus supranumit „batika” ar fi şi agresiunea ruseasca din Ucraina:

„Domnul Lukaşenko are o nouă poziţie de mediator al păcii în ceea ce se petrece în Ucraina. Noi trebuie să menţinem legături bune cu Belarusul. Faptul că trebuie să căutăm noi pieţe de desfacere şi să îndreptăm producătorii noştri spre piaţa europeană nu înseamnă neapărat că trebuie neapărat să închidem alte pieţe pe care le avem deja.”

„Relaţiile economice trebuie păstrate indiferent de ce opinie ai despre persoana de al conducere şi despre regimul lui. Partea moldovenească o să se axeze pe relaţiile economice şi desigur şi politice, pentru că şi Belarusul, şi Moldova este vizată de criza din Ucraina la mod direct.”

„A creat condiţii anume pentru cetăţenii beloruşi, dar nu-l văd stabil, îl văd când într-o parte, când în alta.”

De fapt, vizita la Chişinău a liderului de la Minsk a fost programată cu multe luni în urmă şi s-a anunţat încă la începutul acestei veri, prin urmare, nu poate fi considerată drept una organizată dintr-un impuls al momentului, notează editorialistul Pentru Bogatu. Analistul nu pune la îndoială interesul autorităţilor moldovene de a găsi noi pieţe de desfacere pentru producătorii afectaţi de embargoul rusesc, însă consideră că discuţiile dintre părţi vor fi dictate şi de conjunctura politică din regiune. În opinia sa, chiar şi liderii din fostele Republici Sovietice , apropiaţi lui Putin, între care şi Lukaşenko, se simt ameninţaţi de Federaţia Rusă:

„O piaţă de desfacere mai extinsă în Belarus sigur că ar fi un lucru extraordinar, deşi sigur că o singură piaţă, chiar ca şi cea din Belarus nu poate să rezolve toate problemele, dar se caută şi alte soluţii, şi trebuie desigur de fructificat acest moment. În ceea ce priveşte Belarusul, şi el caută în aceste noi împrejurări să diversifice relaţiile comerciale cu statele europene, chiar putem acum constata un interes mai mare al Minsk-ului faţă de Uniunea Europeană.”

La Chişinău nu toată lumea se vede obligată sa fie ospitalieră cu preşedintele belarus. Faptul că Lukaşenko nu a abolit pedeapsa cu moartea iar activişti din societatea civilă sunt intimidaţi din considerente politice este condamnat de Amnesty International Moldova. Profitând de vizita sa la Chişinău, mai multe ONG-uri care apără drepturile omului au organizat o acţiune publică, unde au adresat un apel preşedintelui belarus, spune juristul Igor Stoica:

„Să fie încetată definitiv urmărirea pe criterii politice a activiştilor pentru drepturile omului în Belarus, în special a ONG-iştilor, a persoanelor fizice din societatea civilă care nu sunt de acord cu politica de stat, care nu comit nici o infracţiune, nici o contravenţie, însă care sunt în prezent arestaţi. Li se închid organizaţiile, li se blochează conturile. În special noi cerem eliberarea acestor deţinuţi politici.”

Igor Stoica mai spune că activiştii din Belarus sunt lipsiţi practic de dreptul de a organiza întruniri publice, deşi acestea sunt paşnice. Anul 2014 este deja al treilea an în care se marchează Ziua Internaţională a solidarităţii cu societatea civilă din Belarus. Semnatarele memorandumului, organizaţii din diferite ţări ale lumi spun că vor consemna această zi până când nu vor mai fi tolerate condamnările cu închisoare, pentru acţiuni de apărare a drepturilor omului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG