Linkuri accesibilitate

Rusia, Ucraina şi mass-media germană

„Fragmentară“, „părtinitoare“, „săracă“ și „unilaterală“ ar fi politica de relatare despre conflictul din Ucraina a programului 1 al televiziunii publice germane (ARD).

Această critică masivă la adresa corespondenţilor din zonă a fost formulată într-o analiză detaliată de către membri ai Consiliului de Administraţie al televiziunii ARD.

În esenţă, semnatarii analizei susţin că ARD ar relata unilateral despre conflict, corespondenţii fiind tributari unor „tendinţe anti-ruse”. În consecinţă, jurnaliştilor li se reproşează că ar fi părtinitori şi ar evita să abordeze critic atitudinea NATO şi cea a Uniunii Europene.

Redactorul-șef ARD a respins cu fermitate criticile propriului său Consiliu care insinuiază că în relatările difuzate au fost evitate trimiterile la influenţa naţionaliştilor ucrainieni asupra mişcării de protest de pe „Maidan”. Totodată, se mai susţine că reporterii nu ar fi supus unei analize critice rolul lui Vitali Kliciko şi al Iuliei Timoşenko. Vina pentru escaladarea violenţei ar fi fost atribuită, într-un mod unilateral, doar ex-preşedintelui Victor Ianukovici.

Mai toate aceste critici, salutate în mod ostentativ de către politicieni ai partidului post-comunist (Partidul Stîngii – Die Linke), s-au dovedit a fi neadevărate şi exagerate. Pe alocuri, ele seamănă cu ceea ce susţin în Germania aşa numiţii „Putin-Versteher” (noţiune ironică la adresa simpatizanţilor preşedintelui rus, ce s-ar putea traduce doar aproximativ prin: Cei care dau dovadă de înţelegere faţă de Putin).

Categoria acestora nu este de ignorat. Există numeroşi jurnalişti, autori şi politicieni care încearcă să bagatelizeze politica agresivă a Rusiei, patronată de către preşedintele Vladimir Putin.

Simptomatică pentru încercarea de întoxicare a publicului de către această categorie de publicişti, simpatizanţi ai putinismului, este cartea apărută recent sub titlul „Noi suntem cei buni”. Autorii volumului, Mathias Bröckers şi Paul Schreyer, pornesc de la teza conspiraţionistă că întreaga presă din Germania s-ar fi încadrat într-un batalion publicistic ghidat de forţele oculte ostile Rusiei.

Atacurile contra lui Putin ar fi pregătite în laboratoarele de dezinformare, iar apoi ar fi plasate jurnaliştilor-mercenari spre a fi răspîndite pe toate canalele media.

Faptul că o astfel de carte - cu iz evident propagandistic - se bucură de succes în rîndurile unor cititori avizi de literatură conspiraţionistă o dovedesc cifrele de vînzare.

Volumul a ajuns chiar pe lista de bestseller, publicată de revista „Der Spiegel”, listă întocmită în urma vînzărilor înregistrate.

Mathias Bröckers, co-autorul volumului, s-a mai remarcat cu scrieri speculative şi, din punct de vedere politic, absolut toxice.

Cele mai cunoscute fiind cărţile despre oribilul atentat islamist din 11 septembrie 2001, în care susţine teza (asemenea unor Gerhard Wisnewski, Thierry Meyssan sau Andreas von Bülow) că totul ar fi fost doar o înscenare.

XS
SM
MD
LG