Linkuri accesibilitate

Președintele din Belarus Aleksandr Lukașenko la Chișinău


Analiștii moldoveni spun că Lukașenka are talentul de a sta în două bărci: manifestând atitudine pozitivă în raport cu Occidentul, fără însă a supăra Rusia.

Preşedintele moldovean şi cel belarus, Nicolae Timofti şi Alexandr Lukaşenko, au făcut cunoscut că discuţia dintre ei s-a concemtrat cel mai mult pe îmbunătățirea relaţiilor comerciale şi economice dintre țările lor.

Alexandr Lukaşenko a declarat că tratează cu respect decizia Moldovei de a semna şi ratifica Acordul de Asociere cu UE. Liderul belarus care alături de cel rus şi kazah ar urma să semneze tratatul de constituire a Uniunii Eurasiatice şi-a exprimat convingerea că alegerea diferită a vectorului integraţionist de dezvoltare a Moldovei şi Belarusului nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale între cele două state:

„În cazul în care vom ajunge în cadrul relaţiilor bilaterale în faţa unor bariere sau consecinţe greu de depăşit legate de acordul de asociere vă vom anunţa, că nu putem merge mai departe întrucât avem alte angajamente şi înţelegeri cu alte state. În acest moment nu avem această situaţie. Dimpotrivă, noi vedem căi suplimentare de colaborare luând în consideraţie relaţiile Belarusului cu Uniunea vamală, dar şi orientarea Moldovei spre vectorul european.”

Referindu-se la embargo-urile impuse de Rusia produselor alimentare şi vinicole moldoveneşti, liderul belarus, care de la bun început nu a susţinut aceste interdicţii şi nu s-a aliniat la ele, a menţionat că situaţia nu trebuie dramatizată:

„Dacă voi veţi dori să aveţi comerţ cu Rusia, fără dramatism, fără prea multă gălăgie voi mereu o să vă înţelegeţi şi cu Rusia. O spun asta şi ca un cunoscător al abordărilor autorităţilor ruseşti, care tot nu îşi doresc probleme suplimentare, însă este şi o conjunctură politică ş.a.m.d.”

Alexandr Lukaşenko a spus că Rusia nu îşi doreşte un război comercial cu nimeni şi în special cu statele ce au semnat Acorduri de Asociere cu UE. Lukaşenko se arată convins că dacă asocierea Moldovei şi Ucrainei la UE nu vor afecta economia rusească, relaţiile comerciale între cele două stat cu Federaţia Rusă se vor normaliza:

„Rusia încearcă doar să se protejeze. Există precauţii nu doar din partea Rusiei, ci şi la noi. L-am anunţat despre asta şi pe președintele ucrainean şi i-am adus câteva exemple din Acordul de Asociere semnat de Ucraina, ceea ce e valabil şi pentru cel semnat de Moldova. i-am spus că unele puncte din acord ar putea avea anumite consecinţe. Dar am ajuns la înţelegerea cu președintele ucrainean că dacă aceste precauţii se vor confirma în fapte fiecare parte îşi asumă răspunderea. Asta e abordarea corectă şi nu trebuie să ne aducem daune reciproce.”

Mai mulţi analişti moldoveni au remarcat că prin declaraţiile făcute la Chişinău preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko şi-a demonstrat încă o dată abilităţile şi chiar talentul său de a sta în două bărci, manifestând atitudine pozitivă în raport cu Occidentul, fără însă a supăra Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG