Linkuri accesibilitate

„Leninland”, Mahtma Lenin, KGB și răsuflarea lui Isus


Scenă din filmull „Leninland” de Askold Kurov.
Scenă din filmull „Leninland” de Askold Kurov.

Regizorul rus Askold Kurov: „noi nu reusim să depăşim perioada Uniunii Sovietice.”

În ultimul timp in Federaţia Rusă au aparut mai multe semne ale reinvierii simbolurilor sovietice si a nostalgiei dupa „marea Uniune Sovietică” si a trecutului ei „glorios”. Presedintele Vladimir Putin, un fost ofiter KGB, a semnat un decret prin care o unitate de elita a politiei ruse a fost numita dupa numele celui care a infiinţat temutul KGB: Felix Djerjinski. Tot Vladimir Putin a emis un decret prin care agentia de ştiri oficiala a Rusiei a revenit la denumirea sa sovietică - TASS. Jurnaliștii de la serviciul rusesc al Europei Libere au stat de vorba cu regizorul filmului documentar „Leninland”, realizat anul trecuit, care vorbeste despre reinvierea mitului liderului bolşevic. Un rezumat de Oana Serafim.

Pelicula a fost realizată la muzeul Lenin din in afara Moscovei. Un loc in care timpul parca s-a oprit in loc, iar perioada sovietica, chiar usor deformata, a fost păstrata cu „sfinţenie”, spune regizorul filmului Askold Kurov:

„Filmul este despre viata in muzeul Lenin, despre oamenii care trăiesc si muncesc acolo si care au păstrat spiritul acelor vremi. Parca timpul s-a oprit in loc, e un fel de calatorie cu maşina timpului în trecut. Si pentru mine prin ea se explica situatia Rusiei contemporane, pentru ca eu cred ca ne aflam încă într-o faza de tranzitiei, noi nu reusim să depăşim perioada Uniunii Sovietice

Muzeul a fost infiinţat in 1987, in plina epoca a perestroikai, și se află in cladirea in care Lenin şi-a trăit ultimele zile.

„Atunci era moda să se denigreze trecutul nostru şi să se spuna numai lucruri rele despre trecutul nostru, ca Lenin a fost un tiran. E mai bine sa învăţăm ce s-a întimplat cu adevărat, pentru ca de fapt nimeni nu mai stie nimic. Lenin a fost un monument, un simbol. Nu mai ştim acum nimic despre el”, spune Svetlana, cercetătoare in acest muzeu.

Evghenia, o altă cercetătoare, completeaza:

„Nu e vorba sa-l apăram pe Lenin, sau o persoană concretă, chiar daca a fost un geniu minunat, si el a fost unic, remarcabil, un fel de Mahatma Lenin. Este vorba despre viitorul oamenilor pe care ei trebuie sa il inţeleaga”

Un alt angajat al muzeului, directorul adjunct, i-a spus regizorului că în cladirea in care este muzeul si in care a trăit Lenin, se mai simt si acum ceea ce el a numit „vibratiile lui Isus”, trecînd cu vederea total faptul ca Lenin era ateu, si ca exact in aceasta cladire a dictat Biroului Politic masurile de confiscare a proprităţilor bisericilor şi mânăstirilor şi a ordonat persecutarea in masa a preoţilor ortodoxi.

Actualitatea ruseasca intareste mesajul filmului, anume ca spiritul sovietic pare să fi revenit in forta.

Luna asta, la in inițiativa liderului comunistilor ruşi Ghenadi Ziuganov, o copie în miniatură a statuii lui Djerjinski a fost pusă în fața fostului KGB de la Moscova. Statuia originală fusese darimata de mulțime in anii 90, dar a fost apoi restaurata si se afla acum intr-un parc al Moscovei.

Între timp trupele speciale de poliţie OMON depun juramintul din nou in fata statuii lui enin din fata muzeului Lenin. în acordurile imnului national.

XS
SM
MD
LG