Linkuri accesibilitate

Preşedintele german Gauck reproşează Rusiei nerespectarea dreptului internaţional, fostul preşedintele sovietic Gorbaciov avertizează în legătură cu un nou „război rece”

Preşedintele federal Joachim Gauck a criticat conducerea Rusiei, reproşînd Kremlinului că încalcă dreptul internaţional şi nu respectă drepturile omului. Această situaţie face imposibilă o vizită de stat în Rusia, a declarat preşedintele Germaniei ziarului „Rheinische Post”.

În acelaşi timp, Gauck a reproşat Moscovei faptul că lansează aserţiuni lipsite de veridicitate atunci cînd susţine că ar exista o ameninţare occidentală. Aceste aserţiuni, a spus Gauck, sunt doar un pretext pentru îngrădirea dreptului la autodeterminare a altor popoare.

Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post
Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post

Şeful statului german care se află la jumătatea mandatului său prezidenţial a mai explicat că el nu critică Rusia ca ţară, ci doar puterea de acolo: „Pe mine mă preocupă nerespectarea drepturilor civile, drepturile omului şi încălcarea dreptului internaţional”. "Cînd privesc spre Rusia”, a subliniat Gauck, „nu văd doar guvernul, ci şi pe cei guvernaţi. Soarta lor este motivul criticilor mele la adresa Kremlinului”.

Gauck s-a distanţat răspicat faţă de poziţia adoptată de unii politicieni care susţin că orientarea spre vest a Ucrainei nu este acceptabilă în contextul actual. „Dreptul la autodeterminare a popoarelor are prioritate”, a declarat preşedintele, adăugînd că nu poate să înţeleagă pe cei care acordă „sensibilităţilor Rusiei” o atenţie mai mare decît „dreptului la autodeterminare a populaţiei ucrainiene”.

În continuare, fostul director al Oficiului pentru administrarea arhivelor Securităţii est-germane, Stasi, a elogiat linia politică a guvernului german faţă de conflictul din Ucraina, calificînd-o drept „extrem de responsabilă”. Totodată a spus că aderarea statelor estice la NATO trebuie privită ca un drept al ţărilor de a se alătura unei alianţe politice şi de apărare.

Potrivit lui Joachim Gauck, criza ucraineană nu constituie o „ameninţare războinică pentru Europa centrală”. În ultimă instanţă, conflictul va fi rezolvat pe cale diplomatică, pe care o va accepta şi Vladimir Putin.

Despre aceeaşi criză a vorbit şi fostul preşedinte sovietic, şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov. Într-un interviu acordat televiziunii elvețiene (SFR) , Gorbaciov şi-a articulat temerile, calificînd evoluţia îngrijorătoare a lucrurilor drept „o cotitură istorică”:.

Mihail Gorbaciov (Foto: TV/SFR)
Mihail Gorbaciov (Foto: TV/SFR)

„Am impresia că cineva ar vrea să ne impună o nouă versiune a războiului rece, iar dacă se-ntîmplă, într-adevăr, aşa ceva, asta va fi o mare greşeală, aparţinînd tuturor”, a spus textual Gorbaciov. În cursul interviului, fostul lider a folosit de cîteva ori noţiunea de „complexul militar-industrial” ca sinonim pentru o posibilă cursă a înarmărilor. Deşi în trecut l-a criticat pe Putin, de data aceasta a încercat să-i înţeleagă reacţiile pe care le-a descris drept rezultatul unor „provocări”. Pe de altă parte, Gorbaciov şi-a exprimat simpatia pentru preşedintele american Obama. „Probleme existente” într-o lume „plină de probleme”, a subliniat Gorbaciov, trebuie rezolvate împreună. Izbucnirea unui nou război mondial, a opinat Mihail Gorbaciov, poate fi împiedicat dacă nu se va declanşa o nouă cursă a înarmării.

Joachim Gauck intervievat de Rheinische Post

XS
SM
MD
LG