Linkuri accesibilitate

Chişinăul şi Tiraspolul s-au acuzat reciproc de tensionarea relaţiilor


Eugen Carpov și Nina Ștanski în februarie 2014.
Eugen Carpov și Nina Ștanski în februarie 2014.

Eugen Carpov: relaţiile sunt tensionate pentru că Tiraspolul refuză să dialogheze în formatele stabilite anterior.

Chişinăul, prin vocea vicepremierului pentru reintegrare Eugen Carpov, a acuzat Tiraspolul de acţiuni unilaterale în problema terenurilor agricole situate în zona pe care o controlează administraţia de la Tiraspol. În ultima săptămână mai mulţi fermierii din raionul Dubăsari au semnalat că pământurile care se află în proprietatea lor sunt prelucrate ilegal şi sub protecţia miliţiei din regiune de către unii întreprinzători transnistreni. Eugen Carpov a avertizat cu consecinţe grave dacă Tiraspolul nu va renunţa la aceste acţiuni unilaterale:

„Cu siguranţă asemenea acţiuni unilaterale nu vor permite să avem o abordare pozitivă pe alte subiecte care se află pe agenda discuţiilor. Iniţial trebuie să clarificăm situaţia cu fermierii. Cel puţin să o aducem la forma iniţială când ea nu genera conflicte, când fermierii aveau acces la terenuri, când puteau să le prelucreze şi nu creau nici o problemă.”

Negociatoarea din partea Tiraspolului, Nina Ştanski a respins acuzaţiile, învinuind, la rândul ei, Chişinăul că s-ar opune soluţionării problemei fermierilor. În viziunea Tiraspolului soluţia ar fi ca fermierii să renunţe la proprietatea asupra pământurilor şi să le ia în arendă de la autorităţile a căror legitimitate nu o recunoaşte Chişinăul. Fără a ajunge la o înţelegere cu Chişinăul, Tiraspolul a şi stabilit anterior în mod unilateral un mecanism temporar oferind fermierilor posibilitatea de a-şi lucra terenurile în baza unor contracte individuale pe termen scurt. Nina Ştanski:

„Aproape toate terenurile sunt prelucrate acum, 103 fermieri dintre care 95 moldoveni au depus cerere pentru a le prelucra. Acum se plâng acei puţini fermieri moldoveni care nu au făcut uz de acest mecanism considerând că terenurile sunt proprietatea lor privată, iar dreptul la proprietate nu există în regiunea transnistreană. Iar Chişinăul încurajează menţinerea acestui conflict.”

Cum era şi de aşteptat negociatorii nu au reuşit să ajungă la un consens nici asupra altor subiecte discutate, acuzându-se reciproc de acţiuni unilaterale. Chişinăul a calificat drept îngrădire a dreptului la informaţie refuzul Tiraspolului de a acredita postul de televiziunea PublikaTV, după ce anul trecut l-a scos din grila de programe a reţelelor tv prin cablu din stânga Nistrului. Cât priveşte libera circulaţie, Chişinăul a acuzat din nou partea transnistreană că recurge la acţiuni unilaterale încercând să instaleze un nou punct vamal care să ţină de aerodromul de la Tiraspol în contextul modernizării tuturor punctelor de control. La rândul ei Nina Ştanski a acuzat Chişinăul că ar îngrădi dreptul la libera circulaţie a funcţionarilor din stânga Nistrului.

Chişinăul şi Tiraspolul s-au acuzat reciproc de tensionarea relaţiilor.

Nina Ştanski a spus că relaţiile cu Chişinăul sunt tensionate ca niciodată:

„Îmi este greu să înţeleg natura acestor tensiuni. Pot doar să constat că acţiunile unilaterale, neprieteneşti din partea Chişinăului se amplifică. Când părţile se consideră parteneri ele nu încearcă să-şi încătuşeze partenerul. Această practică era în anul 1992 sau în 2006 când a fost stopat pentru 6 ani procesul de negocieri. partea moldovenească calcă acum pe aceeaşi greblă. Nu înţeleg de ce.”

De cealaltă parte, Eugen Carpov susţine că relaţiile sunt tensionate pentru că Tiraspolul refuză să dialogheze în formatele stabilite anterior:

„Dialogul în formatul 5+2 a fost amânat deja a treia oară de către cei de la Tiraspol. Nu sprijinim sub nici o formă un asemenea comportament, la fel, Tiraspolul blochează şi întâlnirile la un nivel mai înalt. Întâlnirile care aveau loc tradiţional între premierul Republicii Moldova şi domnul Şevciuk nu mai au loc, deşi noi am insistat în repetate rânduri asupra acestor întâlniri.”

Nina Ştanski a refuzat să comenteze îngrijorările exprimate recent atât de un reprezentant NATO cât şi de către Parlamentul European, în cadrul unei rezoluţii, privind o eventuală intervenţie rusească în regiunea transnistreană. Eugen Carpov a spus însă că autorităţile moldovene sunt şi ele îngrijorate de situaţia regională, dar „Nu aş vrea nici să presupun că Federaţia Rusă ar declara război Republicii Moldova intrând în regiunea transnistreană a RM cu trupe militare. Cred că un asemenea scenariu nu este posibil astăzi.”

Negociatorii au stabilit că se vor întâlni din nou la 6 octombrie. Cât priveşte o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, după ce Tiraspolul a amânat deja trei runde, deocamdată nu este limpede dacă aceasta va avea loc. Eugen Carpov a spus că opțiunea Tiraspolului rămâne deocamdată neschimbată.

XS
SM
MD
LG