Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „măcar în al 12-lea ceas conducerea ţării trebuie să se trezească”


Un interviu despre perspectiva politică a alegerilor din noiembrie.

Europa Liberă: Ținând cont de ceea ce se întâmplă în regiune, credeți că poate fi considerată Federația Rusă ca un periculos vecin al Moldovei?

Ion Sturza: „Din păcate, da. Evoluția ultimelor evenimente din Ucraina a demonstrat că Rusia este un element de pericol și aș face o trimitere la declarația șefului forțelor NATO din Europa, generalul american de aviație Philip Breedlove, care a spus că și Republica Moldova este într-un război hibrid. Și dacă un înalt funcționar de la NATO face aceste declarații, el cunoaște lucrurile din regiune. Și eu cred că nu ar trebui să ne relaxăm și noi pe plan local în situația în care suntem.”

Europa Liberă: Cum trebuie să reacționeze Chișinăul la aceste amenințări? Să doarmă liniștit, să întreprindă ceva sau ce poate întreprinde?

Ion Sturza: „Noi suntem un pic indiferenți față de ceea ce se întâmplă. Încă în toamna anului trecut era clar că împotriva Republicii Moldova se pregătesc un șir de acțiuni menite să destabilizeze și să schimbe regimul de la Chișinău și cursul politicii externe. Și aceste acțiuni nu au fost de ordin militar, ele au avut alte componente, caracteristice războiului hibrid, inclusiv diversiuni de tot felul, discreditarea guvernării, discreditarea oamenilor politici. E un război, aparent, invizibil, dar care a dat roade și astăzi noi suntem în circumstanțe foarte dificile în a stabiliza situația, a continua și a păstra acest curs, spre exemplu, european.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă îi reușește Moscovei să discrediteze guvernarea și cum o face, de fapt, Federația Rusă?

Ion Sturza: „Încă anul trecut, în septembrie, anticipând, având anumite informații, văzând că se pun capcane țării, guvernării, anumitor oameni politici, am intervenit și le-am spus atunci: „N-ar fi bine să faceți X, Y, Z, să nu dați Banca, Aeroportul, să fiți atenți la mecanismele de spălare a banilor, să fiți atenți la coloana a cincea, care vine înspre Republica Moldova, vine pe linia dodonismului, vine pe linia lui Usatîi, vine pe altă linie”. Aceasta e o strategie de cotropire a Republicii Moldova. Din păcate, nimeni nu a luat în serios avertizările de atunci și acum în fiecare zi explodează câte o bombă informatică care discreditează clasa politică, guvernarea. Acum suntem în plină campanie electorală și vor urma multe mizerii și mizeriile acestea nu sunt o invenție a cuiva, sunt o expresie a comportamentului elitelor de la Chișinău.”

Europa Liberă: Se spune că banul nu are miros și nu contează de unde vin investițiile, din Est, din Vest, ar trebui să se bucure statul că atrage aceste investiții. Totuși, cât de greșit au pășit cei de la guvernare, atunci când au concesionat Aeroportul și au privatizat Banca de Economii? Și ce impact va avea acest lucru?

Ion Sturza: „Toți se uită la partea economică. Partea economică, bineînțeles, putem să o discutăm și este un dezastru total. Banca n-a devenit mai sigură, depozitele oamenilor și ale companiilor, în special de stat, astăzi nu este clar unde sunt ele. Aeroportul nu a început nici un program serios de investiții. Mai mult ca atât, e o companie foarte profitabilă, profitul se sifonează către niște companii obscure. Dar nu aceasta a fost esența lucrurilor.

Esența a fost că s-a pus o capcană să discrediteze conducerea și guvernul. Astăzi guvernul actual trebuie să-și dea darea de seamă în fața oamenilor de ce cu atâta insistență și fanatism au aprobat și au susținut aceste proiecte care până la urmă au fost extrem de păguboase și politic, și economic. Și acum vor fi folosite în propaganda anti-moldovenească la maximum. Deci, ideea inițială a fost nu de a acapara propriu-zis două obiecte economice și de a face bani pe seama lor. Conceptul a fost să discrediteze prim-ministrul, guvernul, Republica Moldova, ca cetăţenii să-şi pună întrebarea: „Dar noi ce fel de guvern avem care ne-a trădat pe bandă rulantă?!”. Şi cei care au executat propriu-zis aceste operaţiuni, bărboşii aceştia de la Chişinău, fără de mari scrupule, sunt doar nişte instrumente.

Atunci când a venit guvernarea democratică în fruntea ţării, eu am avut o discuţie cu lideri şi le-am spus: „Fiţi atenţi, pentru că astăzi formulele de influenţă nu sunt atât de transparente şi vizibile. Nu acceptaţi tot felul de tranzacții sau contracte private economice. Nu acceptaţi compromisuri atunci când este vorba de proprietatea de stat, privatizarea”. Lucrurile acestea nu s-au ascultat. S-a intrat în tranzacții pe energetică, s-au făcut privatizări ilicite. Aceste lucruri astăzi vor veni în formă de propagandă împotriva liderilor politici şi împotriva guvernului.”

Europa Liberă: Ce este de făcut în cazul acesta? O soluţie pe care a propus-o PCRM-ul în frunte cu Vladimir Voronin este ca să fie naţionalizate atât Aeroportul, cât şi BEM-ul.

Ion Sturza: „Să mai avem încă ce naţionaliza acolo. Cel puţin, în cazul BEM-ului lucrurile sunt cu adevărat dramatice, pentru că gaura neagră care s-a creat acolo sub supravegherea grijulie a Ministerului Finanţelor şi a guvernului Republicii Moldova creşte pe zi ce trece. Şi putem să ne trezim într-o zi că acolo au fost duse pe apa sâmbetei, sau mai bine zis în buzunarele cuiva, miliarde de ei. Deci, naţionalizarea nu prea va da mare treabă. Poate că va trebui să recapitalizăm, folosind rezerva valutară, folosind bugetul statului. Deci, lucrurile sunt extrem de complicate. Şi eu mă mir de ce organele abilitate ale statului, şi în primul rând Banca Naţională, sunt atât de relaxate. Faptul că au eşuat lamentabil Banca Naţională şi guvernatorul în a supraveghea şi a reglementa sistemul financiar deja nu mai este o noutate.

Dar măcar în al 12-lea ceas conducerea ţării trebuie să se trezească şi să se întrebe: „Ce facem cu sistemul financiar? Revenim iarăşi la războaiele din anii precedenţi, care distorsionează sistemul respectiv? Acceptăm aceste atacuri raider: dimineaţa într-o mână, seara în altă mână?” și alte lucruri. Deci, sunt lucruri care indiferent de alegeri, cine este la guvernare răspunde de ele.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar ce trebuie să facă statul ca să pună capă acestui război financiar?

Ion Sturza: „Încă în noiembrie, la dumneavoastră, într-o emisiune am spus că se desfăşoară un război în sistemul bancar între două grupuri de interese, care poate distruge nu numai sistemul financiar, dar şi statul. S-au văzut repercusiunile în Parlament, în blocarea legilor, în apariţia unei majorităţi parlamentare transpartinice, oportuniste, care au blocat legile guvernului, acum blochează în genere activitatea ş.a.m.d. Deci, cei care astăzi sunt în această mega-luptă pentru sistemul financiar, nu au nicio treabă cu ţara, ei trag unul la altul. Şi acum a rămas numai bombelor atomice să dea drumul. Că vor muri toţi din jur aceasta este altă poveste.

Dacă noi nu avem oameni cu caracter la conducere, care să poată să impună legea, să impună regulile de joc, dar mai mult ca atât, ei sunt compromişi, sunt complicii acestor situaţii, atunci este greu de spus ce se poate de făcut. Nu mai stau la cârma statului, ei, aparent, au făcut un pas în urmă şi s-a creat un fenomen nou pentru Republica Moldova, de

În realitate, există un stat paralel, alte centre de comandă, alţi proprietari ai Republicii Moldova, ei decid, ei dau indicaţiile dimineaţa la miniştri, la parlamentari....

un an şi ceva. Noi avem, aparent, Preşedinte, Guvern, Parlament şi ar părea că ei guvernează. În realitate, există un stat paralel, alte centre de comandă, alţi proprietari ai Republicii Moldova, ei decid, ei dau indicaţiile dimineaţa la miniştri, la parlamentari. Adevărul este că şi ei repartizează dimineaţa câte un pliculeţ la majoritate. Şi mă miră că foarte mulţi oameni din conducere, din ministere, departamente, Parlament primesc aceste pliculeţe şi niciunul nu se jenează să spună: „Da, eu sunt o parte a unei redistribuiri a unei corupţii din Republica Moldova”. Deci, să nu avem iluzia că cei care sunt astăzi în funcţii formale, băieţi frumoşi şi deştepţi, ei primesc deciziile.

Ar fi necesară schimbarea de facto nu numai a mascotelor în politica moldovenească. Eu foarte mult am mizat pe aceea că va fi promovat şi susţinut şi domnul Leancă, şi domnul Corman, şi acelaşi Dorin Chirtoacă. Însă, după cum vedeţi, ei au rămas doar mascote, pentru că deciziile se primesc în altă parte, că partidele sunt nişte S.R.L.-uri, unde sunt alţi proprietari şi alţi administratori.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla în timpul campaniei electorale? Unii spun că ar putea să apară fel de fel de surprize. Alţii spun că această luptă acerbă ar putea să readucă în fruntea ţării forţele revanşarde.

Ion Sturza: „Până la urmă trebuie să fim sinceri şi să spunem că orice se limitează la iscusinţa posibilului. Să nu avem iluzii că cei care au notorietate şi un rating relativ bun în opinia publică pot să-şi impună sută la sută condiţiile celor care deţin pachetele de control în S.R.L.-urile partidelor din Republica Moldova.

Ar fi bine să se discute nu prin intermediul presei, dar să se aşeze cât mai urgent la o masă de tratative, să-şi spună punctele de vedere, să se aprecieze până la urmă cu listele electorale. Fiindcă poate să se întâmple aşa ca mulţi să rămână în afara algoritmului de putere după alegeri, dar să fie folosiţi ca portrete electorale. Lucrurile acestea trebuie să se întâmple. Şi aici mă refer, în primul rând, la PLDM, pentru că este foarte tristă această discuţie prin intermediul mass-media între liderii formali şi neformali. Şi în acelaşi timp toţi au uitat de opoziţie.

Toţi au uitat cine este sau cine a fost răul istoric al ţării. Şi mă refer în primul rând la Partidul Comuniştilor, mă refer la coloana a cincea care astăzi este reprezentată de Dodon, Ustatîi şi alţii. Ei au ce au între ei. Şi mă tem că această tendinţă se va păstra până la alegeri şi atunci absenteismul oamenilor de bună credinţă va da posibilitatea să crească celor care sunt, indiferent, de extremă dreaptă sau stângă, care nu prea au nimic cu interesele reale ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Contează cine ajunge pe lista unui partid şi cine este în fruntea acestei liste?

Ion Sturza: „Categoric. Bineînţeles că oamenii sunt orientaţi să creadă şi să analizeze liderii, să se uite cel puţin la primii 10-15 oameni, cine şi ce reprezintă. Dar, încă o dată spun, chiar dacă noi suntem idealişti şi vrem maximum, iscusinţa posibilului, să nu confundăm notorietatea noastră personală, care în mare măsură este legată de aceea că suntem zilnic la televizor, cu opţiunea de vot sau sondajele plătite să le confundăm cu opţiunea reală de vot a cetăţenilor.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, cine ar trebui să fie primul pe lista PLDM-ului? O decizie judicioasă ce ar trebui să arate?

Ion Sturza: „Ceea ce este regretabil astăzi e că toţi s-au concentrat pe Partidul Liberal Democrat, pe liderul lor, concentrat în sensul negativ, cu tot felul de învinuiri, acuzaţii ş.a.m.d., de parcă ar fi ei capătul pământului şi tot răul din Republica Moldova. Da, pe de o parte este şi rezultatul politicii pe care au dus-o şi liderul şi partidul în aceşti ani, dar totuşi atitudinea este un pic deplasată, s-ar uita poate şi în propria ogradă şi Partidul Democrat, şi Partidul Liberal. Şi nu mai vorbesc de aceea că nimeni nu se concentrează într-o discuţie publică cu oponenţii care vin năvală peste noi din partea de Est.”

Europa Liberă: Bine, dar nu este aceeaşi problemă valabilă pentru PD? Pentru că unii spun că primul pe listă ar trebui să fie Marian Lupu. Alţii spun că ar trebui să fie Igor Corman. Este ceva similar.

Ion Sturza: „Nu. Eu cred că acolo lucrurile sunt setate foarte bine de proprietarul de drept al partidului, domnul Plahotniuc, el decide. Nu mai

O resetare cu noi feţe ar da un plus de valoare partidului...

este acolo democraţie partinică. Mascota fără de mare substanţă, Lupu, va fi în continuare utilizată şi după alegeri abandonată, eu aici nu văd o problemă. Bineînţeles că o resetare cu noi feţe ar da un plus de valoare partidului. Şi aici mă refer în primul rând la domnul Corman. Domnul Corman, ca, de fapt, domnul Leancă şi alţii au şi vâna politică, au şi ambiţii, au şi echipe, au şi un program alternativ. Dar cred că lucrurile acestea nu se vor întâmpla în aceste alegeri. Vor merge aşa cum vor decide proprietarii de drept ai partidelor.”

Europa Liberă: Ideea convocării unui referendum în aceeaşi zi cu scrutinul parlamentar o găsiţi judicioasă?

Ion Sturza: „Eu o găsesc judicioasă. Şi am spus de mai multe ori că ar trebui să revenim la o reformă politică. Pentru că noi avem foarte multe locuri care ne destabilizează din patru în patru ani. Şi în genere, cred că cel puţin o pătrime din Constituţie ar trebui regândită, dar aceste lucruri se fac printr-un consens larg. Chiar dacă o majoritate şi majoritate şi constituţională, nu ai dreptul moral să schimbi Constituția fără a lua în consideraţie tot spectrul politic, discuţii lungi, fundamentale şi nu doar pentru un segment. Noi am mai făcut-o din mofturi în 2000 cu schimbarea unui segment şi am primit replica în criza din 2009, 2010. Deci, în fond, o regândire, o analiză şi o reformă a sistemului politic, inclusiv a rolului preşedintelui, a structurii executivului, este binevenită.

Dar ceea ce se întâmplă acum este pur şi simplu ridicol. Se ştie foarte bine că această iniţiativă nu are nici măcar un suport legal. Dacă nu se schimb ad-hoc legi, inclusiv Codul Electoral, nu poţi în două luni de zile să explici ce, de fapt, vrei să faci, vrei să schimbi doar forma de alegere a Preşedintelui sau funcţiile executivului. Deci, este o petardă mai mult electorală, care aduce un pic de discuţii în spaţiul informaţional, care nu se va termina cu nimic.”

Europa Liberă: Concluzia dumneavoastră, totuşi ce are o influență mai mare asupra viitorului Republicii Moldova: problemele pe interior sau situaţia din regiune?

Ion Sturza: „Bineînţeles că sunt problemele din exterior. Dar nu cred că pentru clasa politică de la Chişinău aceste lucruri sunt importante. Să nu ne aşteptăm la o campanie electorală cu mănuşile albe. Nu au loc în nicio ţară a lumii alegeri cu mănuşile albe. Ar fi foarte bine ca să se încerce să se limiteze la maximum implicarea tehnologiilor murdare, care ar distorsiona psihica colectivă a moldovenilor. Cu cât mai repede ar trece alegerile acestea şi s-ar seta o nouă alianţă de guvernarea, cu atât ar fi mai bine.”

Europa Liberă: Polittehnologi ruşi îşi vor face prezenţa în Republica Moldova?

Ion Sturza: „Ei niciodată nu au plecat. Se vede foarte clar prezenţa lor cinică, obraznică, care este o combinaţie între nişte tehnologii marginale, inventate în spaţiul ex-sovietic, inclusiv de fraudare a alegerilor, şi o abordare securistă, KGB-istă, aş spune, care ne întoarce la ceea cu ce am început, la acest război hibrid, care este în plină desfăşurare în Republica Moldova şi care este menit să discrediteze statul, elita, forţele politice şi guvernarea.”

Europa Liberă: Se vor spăla mulţi bani în această campanie electorală?

Ion Sturza: „Nu se vor spăla. Se vor cheltui. Pentru că și s-au câştigat. Dacă înainte se câştigau din activităţi economice semilegale, după

Acum pur şi simplu are loc o sifonare a banilor din sistemul financiar, a banilor noştri din depozite, din conturile curente ale companiilor...

aceea din corupţie, acum pur şi simplu are loc o sifonare a banilor din sistemul financiar, a banilor noştri din depozite, din conturile curente ale companiilor. Şi noi ne vom trezi într-un moment că, de fapt, o parte mare a ceea ce noi considerăm activele financiare ale Republicii Moldova nu mai sunt. Bineînţeles, la aceşti bani atât de mari, la miliardele spălate prin Republica Moldova, câteva milioane în plus, în minus pentru a spăla şi creierii moldovenilor nu sunt o problemă. Vizitele pe care le fac unii politicieni de la Chişinău cu unii lideri europeni, eu le-aş recomanda să-i asculte şi să facă ceea ce le recomandă în capitalele europene. Pentru că vai şi amar de unii, dacă nu vor asculta.”

Europa Liberă: Dar ce le recomandă în capitalele europene?

Ion Sturza: „Le recomandă să accepte o schimbare. O schimbare nu numai de formă, dar şi de conţinut în guvernarea din Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG