Linkuri accesibilitate

Bulgaria: scandalul KTB se extinde


La reuniunea la nivel înalt din vară, în prezența președintelui Bulgariei, pe tema dificultăților financiare
La reuniunea la nivel înalt din vară, în prezența președintelui Bulgariei, pe tema dificultăților financiare

La Sofia continuă protestele depunătorilor KTB, care cer demisia conducerii Băncii naționale.

Controversatul om de afaceri bulgar Țvetan Vasilev, proprietar al băncii KTB, dat în urmărire internațională prin Interpol, s-a predat poliției de la Belgrad. La Sofia continuă protestele depunătorilor care cer demisia conducerii Băncii naționale, acuzându-i totodată pe președintele Plevneliev și procurorul-șef Țațarov de pasivitate fața de atacul raider care a dus la închiderea băncii. Scandalul KTB ar putea influența rezultatul anticipatelor de la 5 octombrie.

Deținătorul pachetului majoritar al Băncii comerciale corporative [KTB], Țvetan Vasilev, dat în urmărire internațională prin Interpol în urmă cu două luni, s-a predat poliției sârbe. Avocatul acestuia a avertizat că viața bancherului se află în pericol. Cei care doresc să preia controlul asupră băncii sale printr-un atac raider ar fi comandat asasinarea lui.

Avocatul a mai spus că există, cel mai probabil, o legătură directă între problemele lui Vasilev și ruptura între el și fostul său partener de afaceri Delian Peevski – unul din liderii partidului turc. Tentativa de a fi numit Peevski în fruntea Agenției de securitate națională (DANS) a provocat vara trecută un val fără precedent de proteste civice.

La Sofia în aceste zile continuă protestele depunătorilor KTB care cer demisia conducerii Băncii naționale. Printre cei acuzați de destabilizare intenționată a băncii se află președintele Plevneliev și procurorul șef Țațarov.

Guvernatorul Ivan Iskrov a turnat gaz pe foc prin decizia sa de a amâna cu încă două luni anunțarea verdictului privind soarta KTB. În acest mod a fost din nou amânată plata depozitelor garantate până la echivalentul a 100 000 de euro. Guvernatorul a acuzat ultimele trei guverne că au contribuit la umflarea balonului KTB concentrând în aceasta bancă 75% din banii sectorului de stat.

Mai mulți experți au avertizat că după închiderea sa, în urmă cu patru luni, KTB este dusă spre faliment ce va costa bugetului peste trei miliarde euro și va lasa șomeri 60 000 de bulgari.

Ex-premierul Boiko Borisov a cerut deschiderea imediată a băncii și contractarea de urgență a 3-4 miliarde euro credite externe.

Un alt fost premier, Ivan Kostov, a avertizat: scandalul KTB demonstrează că numai câțiva oameni care ocupă poziții cheie, vor putea destabiliza Bulgaria.

Scandalul va putea influiența rezultatele alegerilor anticipate programate să aibă loc pe data de 5 octombrie.

XS
SM
MD
LG