Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Discriminare.md”


Invitata rubricii este Natalia Ghilașcu.

„În ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor pot fi accesate noi publicații despre persoanele discriminate din Moldova. Printre articolele despre noul an de studii, unul se referă la comunitatea romă. La început de an școlar, spre exemplu, peste 20 de copii de origine romă care s-au înscris la studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Otaci au primit tradiţional câte un Abecedar, primul manual şcolar. Deși Abecedarul este oferit gratuit pentru fiecare copil, părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar 200 lei pentru caietele de notițe. Iar dacă într-o familie de romi sunt trei sau mai mulți copii de școală, această sumă se ridică sub o mie de lei. Părinții de origine romă se plâng jurnaliștilor că ar fi interesați să-și dea copiii la școală dacă ar primi un sprijin din partea statului.

Tot pe pagina online DISCRIMINARE.MD accesați un articol despre istoria unui tânăr gay din Chișinău, care a fost bătut în plină stradă din cauza orientării sale sexuale. Postarea se referă la incidentul prin care tânărul a căzut în capcana unui grup de extremiști, care se declară că luptă împotriva homosexualității și pedofiliei. După ce a făcut cunoștință cu un tânăr de 18 ani pe rețelele de socializare, au stabilit o întâlnire. Ajuns la fața locului, și-a dat seama că este o farsă și că a fost urmărit, ca mai apoi să fie bătut și intimidat. Mai multe detalii despre întâmplarea lui Nicolae, citiți în rubrica „Istoria mea”.

Într-o altă rubrică, „Banca Discriminării”, puteți afla despre istoria unui alt tânăr în cărucior, Alexandru Cebotari, căruia I s-a refuzat accesul într-un local din Chișinău. El spune că a avut „deja-vu” când a mers împreună cu un prieten să petreacă timpul liber la același local, acum trei luni. A găsit aceeași clădire neadaptată pentru persoanele cu dizabilități, același scenariu unde nici poliția nu l-a putut ajuta să intre în local. Potrivit lui Alexandru Cebotari poliția nu a luat măsuri cu administrația clubului, care a venit în acea seară să investigheze cazul. Din contra, organele de drept au motivat că se află într-o instituție privată și nu-l pot ajuta cu nimic. De această dată, imaginile au fost filmate cu o cameră ascunsă, iar în curând veți putea afla care sunt rezultatele anchetei dar și decizia Consiliului Anti-discriminare pe marginea acestui caz.

Tot în aceeași rubrică, aflați despre istoria lui Andrei Dibârin, care după doi ani de detenție, a reușit să se integreze, însă căutarea unui loc de muncă a fost un adevărat coșmar. El spune că majoritatea angajaților îl ignorau din start. A fost redirecționat din penitenciar la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Așa cum anii de detenție lasă o amprentă pe viață în inima celor foști deținuți, cea de-a doua șansă o merită fiecare”, se consolează tânărul. Povestea lui este cu adevărat o oglindă a stereotipurilor societății, care îi macină pe cetățenii de rând când interacționează cu un fost deținut.

Mai multe istorii despre drepturile îngrădite ale femeilor, persoanelor de alte etnii, celor în cărucior, vârstnicilor sau minorităților religioase din RM, aflați pe pagina electronică DISCRIMINARE.MD.”

[transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG