Linkuri accesibilitate

Referendum odată cu alegerile generale?


Vox-populi pe străzile Chişinăului. Fracțiunile parlamentare PLDM şi PLR au propus ca odată cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie să aibă loc un nou referendum pentru modificarea Constituţiei, astfel ca preşedintele să fie ales prin vot direct.

Din aprilie 2009 şi până în martie 2012, trei ani de zile Moldova a trecut printr-o lunga criză politică: alegeri generale din aprilie 2009, repetarea lor în iulie 2009, un referendum eşuat pentru schimbarea Constituţiei (ca să permită alegerea directă a preşedintelui ţării) la începutul lui septembrie 2010 şi, în fine, noi alegeri generale anticipare în noiembrie 2010, din cauza că Parlamentul nu reuşise să aleagă preşedintele ţării. O criză care, teoretic, s-ar putea repeta la încheierea mandatului preşedintelui Nicolae Timofti, în martie 2016. Aşa că fracțiunile parlamentare PLDM şi PLR au propus ca odată cu scrutinul din 30 noiembrie pentru parlament să aibă loc un nou referendum pentru modificarea Constituţiei, astfel ca preşedintele să fie ales prin vot direct. Partidul Democrat, partener în coaliţia de guvernare, este sceptic, şi crede că există riscul unui nou eşec al referendumului, ceea ce ar discredita şi clasa politică. Alţi politicieni şi comentatori de presă vorbesc despre o simplă manevră electorală. Referendum odată cu alegerile generale? Valentina Basiul a consemnat câteva opinii de pe străzile din Chişinău:

Europa Liberă: Ce credeţi despre ideea de-a organiza odată cu alegerile parlamentare un referendum prin care oamenii să fie întrebaţi cum să fie ales preşedintele?

„Asta-i idee tare bună”.

Europa Liberă: Dar e cam veche. Au încercat şi altădată.

„Da, e veche. Au încercat, mai încearcă odată”.

Europa Liberă: Dar când credeţi că ar trebui să aibă loc acest referendum: acum la alegerile parlamentare sau mai târziu?

„Eu mă gândesc că la alegerile parlamentare trebuie să fie asta”.

Europa Liberă: Credeţi că acest referendum ar avea succes? Pentru că vreo patru ani în urmă am avut un exerciţiu similar.

„A, da o fost şi nu s-o mai ales nimic”.

„Cel mai bine ca să fie ales de popor”.

Europa Liberă: Şi credeţi că ar fi mai bine să fie acum scos la referendum sau mai târziu?

„Când o să fie alegeri atunci, că n-o să aibă lumea timp să vină de fiecare dată, peste două-trei luni. Acuma când vine lumea la alegeri ar fi momentul”.

„Eu aş spune următoarele: că tot guvernul să fie scos şi de adus minimum 24 de nemţi şi de pus la conducere şi Moldova noastră o să fie cea care trebuie să fie în Europa. Altfel nu poate să fie nici ca cum”.

Europa Liberă: Şi eventual preşedinte tot neamţ să fie?

„Sigur, să fie neamţ. De aceea e că el ce o să facă o să facă ca în Germania”.

„Ar fi mai bine poporul, dar nu ştiu dacă l-or alege poporul. Cam mulţi vor să fie comuniştii, dar nu ştiu ce-ar fi. Aşa că înainte era mai bine faţă de acum, măcar că trecem la Europa, dar e foarte greu”.

„S-aleagă poporul”.

Europa Liberă: Adică dumneavoastră susţineţi, în general, ca preşedintele să fie ales direct?

„Preşedintele să fie ales de popor, nu de Parlament”.

Europa Liberă: Dar e oportun ca acest referendum să fie odată cu alegerile parlamentare?

„Ar fi tare bine, să nu fie două cheltuieli de bani într-aiurea”.

„Desigur, poporul trebuie să aleagă”.

Europa Liberă: Există ideea ca acest referendum să fie odată cu alegerile parlamentare. Cum credeţi, e bine sau nu? Unii susţin că ar distrage atenţia de la alegerile parlamentare.

„Eu socot că e bine”.

Europa Liberă: Credeţi că acest referendum ar avea succes? Am mai avut unul care a eşuat.

„Păi asta o să depinde de ceea ce o să hotărască poporul”.

„Pe preşedinte trebuie să-l aleagă poporul. De ce? De atâta că oamenii ştiu ce se face în ţară, cum de greu trăiesc şi oamenilor dacă le place îl aleg, nu le place nu-l aleg”.

„Sigur că preşedintele trebuie să fie ales de popor, că ei îl aleg, cum se spune, în folosul lor, între dânşii se-nţeleg. Şi noi asta vedem. De pe zi pe zi e tot mai greu şi mai greu. Lumea e nevoită să plece din ţară, dar cineva poate nu vrea. Avem o ţară aşa frumoasă, un oraş frumos. De ce noi trebuie s-o părăsim?”

Previous Next

XS
SM
MD
LG