Linkuri accesibilitate

Raport OSCE: Bombardamente în Doneţk, o nouă „republică separatistă” şi peste 12.000 de refugiaţi în Odesa


Pe poziţiile armatei ucrainene, în apropiere de Doneţk, 16 septembrie 2014
Pe poziţiile armatei ucrainene, în apropiere de Doneţk, 16 septembrie 2014

Potrivit ultimului raport al misiunii de observatori OSCE din Ucraina situaţia rămâne volatilă în Doneţk şi Luhansk.

Pe 15 septembrie, în Kharkiv a avut loc un marş pro-Kiev organizat de cluburile de fotbal „Kharkiv Metalist” şi „Dnipropetrovsk”. Mii de persoane au mărşăluit până la spitalul militar din localitate pe care l-au vopsit in galben şi albastru, culorile steagului naţional al Ucrainei, notează documentul OSCE.

Între timp, la punctul de control al frontierei de la Zolote, situat la 67 de km de Luhansk, monitorii OSCE au auzit focuri de artilerie.

Un oficial ucrainian de rang înalt i-a informat pe experţii OSCE că pe 14 septembrie ar fi fost proclamată o altă republica separatistă „Republica Stahanov“ (la 60 km vest de Luhansk) care s-ar fi desprins practic din „republica populară de la Luhansk”.

În Şacistia (la 23 km nord de Luhansk) populaţia s-a plâns că soldaţii ucraineni din batalionul AIDAR au deschis focul asupra unui generator de energie situat in apropiere.

În Doneţk, observatorii notează existenţa unor urme de bombardament mai ales in apropierea clădirii pompierilor, bombardată, se pare, pe 15 septembrie, când o persoană a fost rănită.

Bombardată a fost şi o fabrica din aceeaşi zonă, trei persoane fiind ucise.

Refugiaţi din Doneţk la Mariupol, 10 septembrie 2014
Refugiaţi din Doneţk la Mariupol, 10 septembrie 2014

În Mariupol situaţia se menţine calmă, spune raportul OSCE. Oamenii se duc la lucru, magazinele sunt deschise şi aprovizionate cu marfă. Cu toate acestea oamenii se plâng că, mai ales noaptea, încă se mai aud împușcături din partea de est.

În Odesa numărul refugiaţilor este în creştere. Înregistrate sunt 12 200 de persoane, dar autorităţile estimează că numărul real este de trei ori mai mare.

Începerea şcolilor i-a determinat pe foarte mulţi să se înscrie pe listele de refugiaţi, spun observatorii OSCE.

Cât priveşte Crimeea, liderul tătarilor din Crimeea, le-a confirmat observatorilor OSCE că în Simferopol, clădirea comunităţii dar şi casele câtorva tătari au fost cercetate de Serviciul de securitate al Federaţiei Ruse.

XS
SM
MD
LG