Linkuri accesibilitate

Unirea lui Victor Ponta (hotnews)

Ziarul Adevărul face cunoscut conținutul unui grupaj din publicația Newsweek, în care se vorbește despre sudați ruși morți în confruntările din estul Ucrainei, neasumați de autorităţile din federație nu vorbesc ca victime militare. În ciuda blocadei informaționale a Kremlinului, subiectul soldaților îngropați nu în uniformă militară, ci în uniforme de camuflaj, pe care rudele lor au fost obligate să le cumpere din bani proprii, e deja la vedere pe rețelele de socializare, notează Adevărul, citând săptămânalul american.

Aproape de granița României este un război care amenință să se extindă, dar el e deja dus în România prin media, la nivel informațional și propagandistic, scrie Costin Andrieș în Evenimentul zilei - articol preluat de pe platforma Vocile dreptei. Autorul se referă mai ales la una dintre căile de influențare a opiniei publice din România de către Moscova: prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române, folosind tema ortodoxiei ca miză. Nu e vorba de ortodoxie, ci de ortodoxism, adică de ideologizarea religiei, avertizează Andrieș discutând vizita recentă în România a mitropolitului rus Ilarion Alfeyev. Despre înaltul prelat, al doilea în ierarhia clericală a Rusiei, se spune în articol că a fost ofițer KGB și că, în emisiunea de televiziune pe care o moderează, l-a invitat pe Alexandr Dughin, cel care a îndemnat la un nou Holomodor în Ucraina și care, „în urmă cu câteva luni le transmitea rebelilor pro-ruși din Ucraina (...) Ucideți, ucideți, ucideți! Nu mai este nimic de discutat. Spun asta ca profesor.”

La aceeași vizită se referă și Alexandru Lăzescu, care scrie pentru contributors. Semnificativ este pentru el că mitropolitul Ilarion a ținut slujbă comună la Mănăstirea Vorona din zona Moldovei, împreună cu mitropolitul român Teofan - un semnal subliminal puternic, de promovare a Rusiei, consideră Lăzescu. Teolog reputat, mitropolitul Ilarion ar funcționa ca un instrument de soft power, ca parte a unei strategii consecvente, care ar fi debutat acum vreo 10 ani și care a inclus și protestele de anul trecut din România împotriva exploatării gazelor de șist.

Premierul român Victor Ponta, candidat la prezidențiale din partea Partidului Social-Democrat, tocmai ar fi lansat puternic tema naționalistă. Într-o adunare la Alba Iulia, unde partidul i-a reconfirmat candidatura, el a vorbit despre a doua Mare Unire, care ar urma să fie consfințită în 2018, la o sută de ani de la Marea Unire. Nu este însă vorba decât de consolidarea unității statului român în jurul ideii naționaliste - o viziune cu componentă antioccidentală și ortodoxizantă, arată Dan Tapalagă într-un articol de pe hotnews. El consideră că ar fi vorba nu de retrezirea sentimentului național al românilor, ci de un drum spre izolare naționalistă, după modelul Ungariei.

În fine, Adevărul reia temerile expertului George Friedman, de la Stratfor, că ruperea Scoției de Marea Britanie în urma referendumului de poimâine ar putea produce un efect de domino care să alimenteze inclusiv apetitul secesionist al maghiarilor din România. O analiză din gandul, documentată cu opiniile a doi istorici, arată însă că Scoția e una, Ținutul Secuiesc cu totul alta. Doar proiectul de lege recent propus de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar încerca să strecoare deloc inocente simetrii. Scoția are deja autonomie în cadrul Marii Britanii și își consultă cetățenii asupra independenței, în timp ce UDMR propune ceva de tip federal, care nu e independență, dar depășește cadrul constituăional. Constituția României vorbește clar despre un stat național și unitar, care nici măcar referendum p o temă similară cu Scoția nu îngăduie.

XS
SM
MD
LG