Linkuri accesibilitate

Cântăreţul rus Iosif Kobzon a dat în judecată Letonia la CEDO


Iosif Kobzon cântând la Chişinău de Ziua Victoriei

Iosif Kobzon, cunoscutul interpret rus, a dat în judecată Letonia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că autorităţile de la Riga i-au refuzat intrarea în ţară, unde urma să dea un concert. Kobzon a declarat că cere despăgubiri pentru pierderile financiare suferite din cauza interdicţiei.

În iulie, Kobzon urma să apară la un festival de muzică la Jurmala dar nici el, nici alţi doi interpreți din Rusia, Oleg Gazmanov şi Alla Perfilova (Valeria) nu au primit dreptul de a intra în Letonia. Motivul este că au susţinut anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusia şi politica Moscovei, în general, în Ucraina.

Ministerul de externe leton a explicat atunci că s-a impus interdicţia pe timp nedefinit de intrare în ţară celor trei interpreți pentru că ar fi „încurajat” violarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Edgars Rinkevics s invocat un articol din legea imigrației pentru a impune interdicţia, precizează Interfax.

Kobzon susţine că a pierdut, între altele, 11.500 de euro, bani plătiţi în avans pentru hotel şi care nu i-au fost returnați. Direcţia hotelului i-ar fi sugerat să-şi recupereze banii de la guvernul leton.

Duminică, 14 septembrie, Iosif Kobzon a fost la Chişinău unde a cântat într-un concert organizat de Partidul Socialiştilor, în încheierea marşului pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, controlată de Rusia. Nu este prima dată când interpretul rus participă la evenimente cu clară tentă politică.

XS
SM
MD
LG