Linkuri accesibilitate

Un compromis în Rada de la Kiev: „statutul special” acordat regiunilor estice ale Ucrainei


Președintele Ucrainei astăzi în Rada de la Kiev
Președintele Ucrainei astăzi în Rada de la Kiev

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei.

Parlamentul Ucrainei a adoptat marți 16 septembrie legile propuse de președintele Petro Poroșenko, prin care se acordă un „statut special” regiunilor estice, urmând să asigure zonelor controlate de separatiști din regiunile Luhansk și Donețk un anumit grad de autoguvernare pe timp de trei ani. Autorităţile locale vor avea dreptul de a crea o proprie forţă de poliţie, de a numi judecători şi procurori.

Noile autorităţile locale vor fi alese în alegeri anticipate regionale, pe 7 decembrie.

Rusia va fi limbă oficială în instituţiile din aceste regiuni, instituţii care vor avea dreptul de a cultiva relaţii speciale de cooperare cu Rusia.

Regiunilor care au avut de suferit de pe urma conflictului din ultimele luni li se promite atît ajutor pentru refacerea infrastructurii cît şi sprijin economic special pentru finanţarea sistemului social.

Situația la zi din zona de confruntări din Donbas
Situația la zi din zona de confruntări din Donbas

Tot astăzi, într-o şedinţă cu uşile închise, Rada a adoptat şi o lege a amnistiei pentru persoanele „care au luat parte la evenimentele din regiunile Luhansk și Donețk”, care nu vor fi urmărite penal.

Aceste legi decurg din înțelegerea din 5 septembrie de încetare a luptelor. Se estimează că din aprilie şi până acum, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 3000 de morți.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că legile „statutului special” vor garanta „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa” Ucrainei.

Igor Plotnițki la convorbirile de la Minsk la 5 septembrie
Igor Plotnițki la convorbirile de la Minsk la 5 septembrie

Liderul separatist de la Luhansk, Ihor Plotnițki, a spus că propunerile președintelui ucrainean oferă „o șansă” pentru soluționarea pașnică a conflictului, dar a adăugat că mai rămân semne de întrebare. Alţi lideri separatişti au declarat că nu vor accepta nimic mai puţin decât o autonomie totală.

Tot astăzi, Parlamentul de la Kiev şi Parlamentul European de la Strasbourg au ratificat, în sesiuni speciale ţinute în acelaşi timp, Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană. Acordul care a stat în centrul actualei crize, cel puţin la început.

După ratificarea Acordului de Asociere la UE
După ratificarea Acordului de Asociere la UE

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că ratificarea acestui acord este un prim pas spre integrarea în UE. „Cine o să mai aibă acum curaj să ne închidă uşa spre Europea ? Cine o să se mai opune viitoarei noastre integrări?” – a declarat Poroşenko în şedinţa specială a Radei, la care au fost adoptate şi legile despre statutul regiunilor din estul ţării.

Acordul de Liber Schimb, parte din Acordul de Asociere, nu va intra în vigoare decât la sfârşitul anului viitor, un compromis la care s-a ajuns pe 12 septembrie, în cadrul negocierilor dintre Ucraina, UE şi Rusia. În caz contrat, Moscova ameninţa cu impunerea unor taxe vamale suplimentare, anulând în practică relaţiile comerciale privilegiate de care se bucură Ucraina în CSI.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG