Linkuri accesibilitate

Polonezii din Scoţia se pregătesc de referendum


Manifestaţie pro-independenţă în faţa sediului BBC din Glasgow, Scoţia, 14 septembrie 2014
Manifestaţie pro-independenţă în faţa sediului BBC din Glasgow, Scoţia, 14 septembrie 2014

„E în natura omului să fie independent… Aşa că… de ce n-ar fi Scotia?!”

În Scoţia se află aproximativ 61 de mii de polonezi şi, deşi sunt numai cetăţeni ai Uniunii Europene, dar nu şi ai Scoţiei, ei vor putea să voteze joi în referendumul pentru independenţa regiunii de Marea Britanie. Unii dintre ei sunt activişti pentru un „da” hotărât, alţii nu ştiu exact cum vor vota şi câţiva cred că Scoţia este prea mică pentru a-şi putea susţine independenţa. Corespondenta noastră Katleen Moore l-a întâlnit într-o cafenea din Perth pe Bartosz Maroszek:

„Am crescut în Polonia. Sunt polonez. Şi o să fiu toata viaţa polonez şi dacă ar trebui să merg să lupt pentru ţara mea o s-o fac. Dar trăiesc aici de ani mulţi şi vreau să fiu parte a acestei comunităţi. As vrea să devin – nu scoţian, că asta nu se poate, dar un polonez scoţian - da… sau ceva similar…”

Pentru Maroszek, Scotia este a doua sa casă. Are un copil de doi ani, o iubita cu care trăieşte şi crede că fiecare om are dreptul la libertate.

Un alt polonez cu care a vorbit corespondenta noastră este Maciej Wiczynski. Are 31 de ani şi a mers 11 300 de km prin Scotia făcând campanie pentru un vot pozitiv joi. Are o pagina de Facebook în poloneză şi caută să-i convingă pe polonezii din Scoţia să voteze în favoarea independenţei.

Migranții polonezi susțin independența Scoției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

„Acolo, in sud ni se spune ca suntem străini, aici in Scotia suntem numiţi „scoțienii cei noi” Asta e o mare diferenţă. In dezbaterea despre viitorul Scotiei noi vorbim despre „oamenii din Scotia nu despre scoțieni”. Naţionalitatea nu contează. Daca trăieşti într-o ţară şi dacă iți plăteşti taxele acolo şi dacă mai ai şi o ipotecă acolo, eşti scoţian şi ai dreptul să votezi. Şi cu asta - basta! Punct. Şi asta e minunat!

La Aberdeen, la catedra centrală unde merg polonezii, oamenii nu sunt atât de convinşi că independenta este calea lor. O femeie cu păr roşu i-a declarat corespondentei noastre:

„Este încă o decizie complicată. Nu sunt convinsă complet că trebuie să votez „da”, aşa că o sa merg pe „nu”…”

După slujba în limba poloneză, Wlodimierz Szydlowski spune că el este împotriva secesiunii. El crede că Scoţia e prea mică să-şi poată susţine independenta, iar prietenul sau, un tânăr bunic de 51 de ani ai cărui toţi cei 3 nepoți s-au născut în Scoţia crede că e în natura omului să fie independent… Aşa că… de ce n-ar fi Scotia?!

XS
SM
MD
LG