Linkuri accesibilitate

Anders Fogh Rasmussen: strategia Rusiei este de crea un nou conflict „îngheţat” în Ucraina, aşa cum există deja în Moldova şi Caucaz


Secretarul-general al Alianţei Nord-Atlantice şi-a ţinut ultimul discurs în această calitate.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, şi-a ţinut astăzi ultimul discurs în această calitate şi a vorbit limpede despre pericolul pe care Rusia îl reprezintă pentru ţările din vecinătatea ei. Astăzi, în vestul Ucrainei au început exerciţii militare NATO, la care participă, în afară de ţările membre ale Alianţei, şi trei ţări care sunt partenere cu NATO: Moldova, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan. Ele compun acea organizaţie despre care nu s-a mai vorbit demult - GUAM.

Rusia „a călcat în picioare toate acordurile şi înţelegerile” care garantează pacea în Europa de la încheierea Războiului Rece, a avertizat secretarul general NATO, Andres Fogh Rasmussen, în discursul gândit să marcheze încheierea mandatului său la conducerea Alianţei.

În Ucraina, a continuat Rasmussen, Rusia a lansat o serie de acţiuni militare ilegale pentru că „vrea după toate aparențele să-şi întărească influenţa în ţările din vecinătatea apropiată şi să împiedice aceste state să adere la NATO sau Uniunea Europeană”.

Pe termen lung, Rasmussen crede că strategia Rusiei este de crea un nou conflict „îngheţat” în Ucraina, aşa cum există deja în Moldova şi Caucaz. „Strategia este aceeaşi, - a continuat secretarul general NATO. - În Moldova, Georgia şi acum Ucraina, Rusia s-a folosit de pârghia economică şi de acţiuni militare pentru a provoca instabilitate, conflicte, care să diminueze independenţa ţărilor vecine”.

Dar Alianţa Nord-Atlantică nu trebuie să accepte apariţia unui nou „conflict îngheţat” în Europa, a îndemnat Rasmussen. În opinia sa, însă, pentru ţările din NATO, Rusia nu reprezintă o ameninţate reală, pentru că este conştientă de existenţa articolului 5, dar mai ales de faptul că acesta va fi aplicat în cazul unui act de agresiune împotriva oricărei ţări membre.

Iar uşile Alianţei rămân deschise pentru orice stat care vrea să adere şi care îndeplineşte condiţiile necesare pentru că până acum, a declarat Rasmussen, extinderea NATO şi a Uniunii Europene a adus numai stabilitate şi prosperitate în Europa.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG