Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA la Chișinău, William H. Moser: nivelul corupţiei în R. Moldova este „neobişnuit de înalt” (Panorama)


Un caz de intoxicare a presei: presupusele averi şi aventuri ale mitropolitului Vladimir (Ziarul Național).

„Ziarul Naţional” prezintă opiniile editorialistului Petru Bogatu cu privire la dezvăluirile unor aspecte mai jenante ale vieţii Mitropolitului Vladimir. „Ceva nu-i curat cu aceste dezvăluiri despre presupusele averi şi aventuri ale mitropolitului Vladimir. […] Miroase a provocare şi scurgere de informaţii. Se creează impresia că mitropolitul este şantajat”, crede editorialistul. Petru Bogatu mai susţine că „Rusia își dorește să-l înlocuiască pe ÎPS Vladimir cu Marchel, pe care îl numeşte „o sculă veche a Kremlinului, antrenat în activităţile suspecte ale unor grupuri antinaţionale, antioccidentale şi proruse din Republica Moldova, monitorizate la ora actuală de SIS”. „Am senzaţia că mitropolitul Vladimir este executat de ruşi, care se folosesc de presa autohtonă pentru a-l denigra de aşa manieră încât acesta să nu-şi mai poată exercita atribuţiile de arhiepiscop”, mai notează editorialistul.

Ulterior, Petru Bogatu avea să precizeze repetat în legătură cu ceea ce a fost interpretat şi ca o acuzaţie la adresa „Ziarului de Gardă”, care a publicat articolul despre mitropolit, că s-a referit „la un caz de intoxicare a presei, nu de rea-credinţă a jurnaliştilor, aşa cum au interpretat unii forumişti”.

Fostul deputat şi politician Vlad Cubreacov, considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai realităţilor bisericeşti, s-a referit pe o reţea de socializare în contextul scandalului legat de mitropolit la „o relativ recentă ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, la care mitropolitul Vladimir a declarat că nu are intenția de a se retrage din scaunul mitropolitan de la Chișinău în favoarea unuia din Rusia, pentru că deține, alături de cetățenia moldovenească, și cetățenia română. Tăcerea care a urmat după această declarație a fost grea și apăsătoare, pentru că textul ei avea un evident subtext geopolitic”, a scris pe o reţea de socializare dl. Cubreacov.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în articolul său din „Ziarul Naţional”, întitulat „Barter electoral peste Prut”, despre vizita la Bucureşti a liderilor PDM, Marian Lupu şi Dumitru Diacov, vizită în timpul căreia „PDM s-a angajat să-l susțină pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale din România, iar partidul lui Ponta - să susțină PD în campania pentru alegerile parlamentarele din Republica Moldova”. Dl Negru remarcă, între altele, că „Marian Lupu […] care a manifestat până acum o atitudine, cel puțin, distantă față de „statul vecin” România, preferând să încheie parteneriate electorale cu partidele din Rusia, va trebui să depună un efort considerabil ca să-și convingă simpatizanții să meargă să aleagă președintele României”.

„Jurnal.md” scrie că, potrivit unor informaţii, „prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc ar fi cumpărat ziarul „Adevărul” Moldova. În articol este citată agenţia „Omega” care a scris, citând „o sursă din interiorul PDM”, că „publicația „Adevărul” Moldova va trece, în curând, sub controlul holdingului media deținut de businessmanul cu reputație dubioasă Vladimir Plahotniuc”. „Decizia a fost luată în cadrul discuției dintre Plahotniuc și Ponta la București. Este una dintre metodele de susținere pe care le-au convenit PDM cu partidul lui Victor Ponta”, ar fi declarat agenţiei Omega sursa sa din tabăra democraţilor.

„MoldStreet” titrează: „Impactul embargoului: prunele s-au ieftinit de două ori, merele cu 30%”. Ion Preaşcă concretizează că „în Republica Moldova, embargoul impus de Rusia are cel mai mare impact asupra producătorilor de fructe, deoarece aceştia se confruntă cu lipsa accesului la principala piaţă de desfacere, unde ajungeau circa 90% din mere şi 80% din prune. Efectele devin tot mai vizibile şi prin scăderea preţurilor la principalele fructe interzise de ruşi”.

Portalul „Noi” îl citează pe fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, care a declarat că „sectorul privat din Republica Moldova are nevoie de un „Plan Marshall” pentru susţinerea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti în noile realităţi geo-economice”.

Într-un interviu pentru agenţia „Omega” comunistul Mark Tkaciuk, anterior considerat cel mai influent lider în PCRM, după Vladimir Voronin, marginalizat de preşedintele partidului în urma unor disensiuni, a declarat că „într-un anume sens este ultimul său interviu pe teme politice” şi că părăseşte politica. „Ultimul politician cu care am lucrat a fost Vladimir Voronin. Şi această activitate a luat sfârşit odată şi pentru totdeauna în dimineaţa zilei de 7 iunie. Nu mă voi mai asocia cu nici un politician în următorii 50 de ani cel puţin. În plus, eu nu-mi întrezăresc nici un fel de viitor politic personal şi deosebit şi îmi încetez cu desăvârşire orice activitate politică”, a declarat dl Tkaciuk. Potrivit fostului deputat şi lider comunist, „PCRM a renunţat la victorie. Nu la ideea intrării în Uniunea Vamală, nu la lozinca „Moldova fără oligarhi!”, ci la însăşi ideea de victorie – şi acesta este cel mai important lucru”.

În cadrul unui interviu video pentru „Panorama”, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a apreciat nivelul corupţiei în Republica Moldova drept „neobişnuit de înalt”. „Fără mită în ţara voastră nu poţi rezolva nimic”, a spus diplomatul. Potrivit dlui Moser, pentru a schimba în mod vizibil situaţia în privinţa combaterii corupţiei, „trebuie să-şi spună ferm cuvântul alegătorii. De exemplu: „Noi nu mai vrem corupţie în statul nostru, este timpul să o curmăm. Ne-am săturat!””.

Într-o emisiune TV, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că „principala îngrijorare a României în raport cu Republica Moldova tine de securitatea ei”. „Ne-am dori ca focarul de instabilitate din Ucraina să nu se apropie de hotarele Republicii Moldova. Vrem ca pacea şi armonia să continue până la alegeri. Să aveţi parte de alegeri libere şi corecte şi să formaţi cel mai bun guvern din istoria statului vostru”, a spus diplomatul. Dl Lazurca mai declarat că „România va ajuta dezinteresat în continuare Republica Moldova, cu condiţia ca moldovenii să-şi dorească acest lucru şi că guvernul de la Bucureşti nu face nici o diferenţă între cetăţenii Moldoveni după principiul etnic sau al limbii vorbite”. Ambasadorul a mai precizat, pe de altă parte, că îi consideră români şi pe cei care se declară moldoveni, „deoarece avem o religie, o limbă şi o cultură comună”.

XS
SM
MD
LG