Linkuri accesibilitate

Comunitatea internațională condamnă asasinarea cetățeanului britanic David Haines


Lucrătorul umanitar britanic David Haines asasinat de militanții din gruparea Statului Islamic (fotografie din arhiva familiei)
Lucrătorul umanitar britanic David Haines asasinat de militanții din gruparea Statului Islamic (fotografie din arhiva familiei)

Aliații occidentali au promis o campanie din ce în ce mai agresivă împotriva grupării Statul Islamic.

Militanții spun că clipul video publicat sâmbătă pe internet îl arată pe britanicul David Haines, și că ucidera lui este o ripostă la faptul că Marea Britanie a trimis armament luptătorilor kurzi Peșmerga care luptă împotriva grupării Statul Islamic în nordul Irakului.

Duminică, Foreign Office a spus că înregistrarea video apre să fie autentică, iar premierul Marii Britanii David Cameron a afirmat că asasinarea ui Haines este un act de răutate pură, și a promis că Marea Britanie va face tot de poate pentru a-i prinde pe asasini.

Cameron a prezidat o reuniune a unei echipe guvernmaentale de ripostă în caz de urgență, din care fac parte oficialități de rang înalt din domeniul apărării și securității.

Reuniunea s-a concentrat asupra apelurilor din ce în ce mai dese ca armata britanică să se alăture unei operațiuni împotriva militanților anunțată săptămâna trecută de președintele Statelor Unite Barack Obama.

Obama: Nu va exista scăpare pentru militanții Statului Islamic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Premierul australian Tony Abbot a anunțat în 14 septembrie că țara sa se pregătește să trimită 600 de militari și 10 avioane de luptă pentru a se alătura coaliției internaționale din care fac parte acum Statele Unite, majoritatea statelor NATO și 10 state arabe din zona Golfului.

Președinția franceză a afirmat că asasinarea lui Haines arată de ce comunitatea internațională trebuie să se mobilizeze împotriva grupării Statul Islamic. Franța va găzdui luni 15 septembrie o conferință internațională asupra Irakului

Între timp, secretarul de stat american John Kerry se află la Paris, unde va pleda pentru lărgirea coaliției internaționale.

Associated Press relatează însă că Turcia i-a anunțat pe aliații săi din NATO că nu va participa cu militari la operațiuni de luptă și nu va permite Alianței să lanseze lovituri aeriene de la bazele turcești.

Poziția Turciei e complicată de opoziția sa la regimul lui Bașar al-Assad in Siria, capturarea de către gruparea Statul Islamic a zeci de cetățeni turci, între care și diplomați, și de temerile Ankarăi privind susținerea minorității kurde din Turcia în lupta contra militanților.

După ce s-a aflat vineri la Ankara în încercarea de a-i convinge pe turci, se pare fără succes, să e alăture coaliției internaționale împotriva militanților, secretarul de stat american John Kerry s-a aflat sîmbătă la Cairo, unde a anunțat că Egiptul are un rol cheie în planurile de contracarare a militanților din gruparea Statul Islamic care acționează în Irak și Siria.

Kerry a spus la Cairo că aproape fiecare țară poate juca un rol în lupta contra grupării Statul Islamic și să se alăture coaliției într-un fel sau altul. „Dorim”, a mai spus șeful diplomației americane, „să conlucrăm cu țările din fiecare colț al lumii pentru a afla în ce fel ele pot contribui constructiv la eforturile de a contracara terorismul.”

David Haines a fost a treilea cetățean occidental asasinat de gruparea Statul Islamic ca represalii împotriva Statelor Unite (pentru loviturile sale aeriene împotriva militanților din nordul Irakului) și a Marii Britanii (pentru ajutorul militar furnizat luptătorilor kurzi Peșmerga, care se opun jihadiștilor din nordul Irakului).

Ceilalți doi au fost jurnaliștii americani James Foley și Steven Sotloff.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG