Linkuri accesibilitate

Arseni Iaţeniuk: Vladimir Putin dorește să refacă Uniunea Sovietică


Ucraina, situația în zona de conflict, Donbas, 13 septembrie, 2014.

Primele camioane dintr-un nou convoi umanitar rusesc au ajuns la Lugansk, fără escorta Crucii Roșii.

Planul preşedintelui rus Vladimir Putin este de a distruge Ucraina ca stat independent, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk la o conferinţă internaţională desfășurată la Kiev.

Iaţeniuk l-a acuzat de asemenea pe Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică. Mai mult, premierul a afirmat că Ucraina rămâne în stare de război, chiar dacă Kievul a încheiat un acord de încetare a focului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, pentru că Putin vrea să creeze un nou „conflict îngheţat” în Ucraina.

Premierul ucrainean a mai spus că NATO rămâne singura garanţie serioasă pentru securitatea țării sale, deşi ştie că Alianţa nu este dispusă să admită acum Ucraina.

Cât priveşte sancţiunile occidentale, Iaţeniuk crede că acestea vor fi eficiente.

Între timp, s-a anunțat că primele camioane dintr-un nou convoi umanitar rusesc de peste 250 de tiruri au ajuns la Lugansk, în estul Ucrainei.

Potrivit agenţiei Itar-Tass, camioanele transportă alimente, cereale şi alte produse de prim ajutor.

Dar purtătorul de cuvînt al Consiliului național de securitate și apărare din Ucraina Andrii Lisenko a declarat sîmbătă la o conferință de presă că nu se știe de fapt ce anume transportă convoiul, pentru că ofițerilor și vameșilor ucraineni de la graniță nu li s-a permis să verifice conținutul lui.

Lisenko a mai spus că intrarea acestui convoi în Ucraina este ilegală, pentru că a avut loc fără respectarea procedurilor obișnuite, și fără ca el să însoțit de un reprezentant al Crucii Roșii Internaționale.

Acum o lună, Rusia a trimis tot fără aprobarea Ucrainei un prim convoi umanitar, gest care a provocat protestele Kievului.

Armata ucraineană a anunțat că a respins un atac al rebelilor pro-ruşi în zona aeroportului din Doneţk.

Oraşul este controlat de separatişti, dar aeroportul este în mâinile armatei ucrainene.

Reamintim că în 5 septembrie, guvernul ucrainean şi reprezentanţii separatiştilor pro-ruși au semnat la Minsk un acord de încetare a focului.

Armistițiul este „în linii mari” repectat.

XS
SM
MD
LG