Linkuri accesibilitate

Nici o altă extindere nu va avea loc în următorii cinci ani

Portofoliul extinderii a fost multă vreme unul din cele mai importante —ba chiar cel mai important — în cadrul Comisiei UE pentru țările candidate. Ocupat mai întâi de un olandez, apoi de un german, el a trecut în cele din urmă, în ultima Comisie a lui Jose Manuel Barroso, in sarcina unui ceh, Štefan Füle.

Părea logic, desigur: Štefan Füle e un om care a studiat la Moscova, care vorbește rusă și care era presupus a cunoaște mentalitatea țărilor de est.

Štefan Füle s-a dovedit însă a fi mai degrabă un birocrat, al cărui discurs nu se departaja de cel al britanicei Catherine Ashton, șefa diplomației europene, care, ea însăși, nu avea nici o cunoștință specială despre țările candidate, care sunt mai toate țări din Balcani și cărora li se adaugă Turcia.

Un politician ceh vorbitor de rusă nu s-a arătat așadar un mai mare cunoscător al Balcanilor și al Turciei decît olandezul sau germanul care îl precedaseră în acel post.

Așa se face că postul i-a fost acordat acum, în noua Comisie a lui Jean-Claude Juncker, unui austriac, Johannes Hahn, anterior comisar responsabil cu politica regională și fondurile de dezvoltare a regiunilor din UE.

Un austriac, și-a spus noul președinte și dirijor politic Juncker, va înțelege foarte bine mentalitatea fostului imperiu multinațional austro-ungar care a lăsat în urmă o atât de mare nostalgie în Europa de Est.

Rămâne însă faptul că nici o altă extindere nu va avea loc în următorii cinci ani și că învățămintele de tras din acest nou aranjament vor veni abia in mandatul următor al comisiei UE.

XS
SM
MD
LG