Linkuri accesibilitate

Este posibil ca urmatorul lider rus să fie și mai anti-occidental decât actualul locatar de la Kremlin (Ziare.com)


Scandalul presupusului agentului acoperit candidat la prezidențialele din România (22)

„Statele Unite și Uniunea Europeană impun noi sancțiuni usturătoare Rusiei, însă durerea resimțită acum de Rusia ar putea avea efecte nedorite pentru Occident în viitor. Vestul va afla că există și situații mai rele decat cea creată de Vladimir Putin în Ucraina”, se spune într-un articol semnat de Ana Ilie pe site-ul Ziare.com, și care rezumă o analiză făcută în cadrul programului pentru Rusia si Eurasia al unui think tank american (Carnegie Endowment for International Peace).

Până la sfârșit, nu rezultă foarte clar care ar fi acest pericol mult mai mare. Se sugerează însă că sentimentele antiamericane ale rușilor, datând din perioada când America a provocat deliberat o scădere a prețului mondial la petrol și Uniunea Sovietică a intrat în faliment punându-se astfel capăt războiului rece - aceste resentimente deci n-au dispărut.

Ele se pot chiar agrava dincolo de mandatul/mandatele lui Vladimir Putin la Kremlin. Analista de la Ziare.com scrie că rușii par să interpreteze sancțiunile aplicate de occidentali nu ca pe o formă de presiune pentru schimbarea politicii Rusiei în Ucraina, ci ca pe un ”instrument de slăbire a Rusiei, de subminare a guvernului, de instigare la revoltă populară și răsturnare a regimului Putin, cu instalarea unui regim marionetă”.

De altfel, se reamintește în articol, nu altceva a spus și Putin, în iulie, in fata consiliului său de securitate dușmanii străini ai Rusiei încearcă să submineze țara, sub pretextul promovării democrației. Expertul citat consideră, de fapt, că sancțiunile mușcă riscant de tare și avertizează că ”este posibil ca urmatorul lider rus să fie și mai anti-occidental decât actualul locatar de la Kremlin”. Or, spune el, ”nimeni nu-și dorește acest rezultat”.

Scandalul ofițerului acoperit al serviciilor secrete, care s-ar număra printre candidații deja anunțați la alegerile prezidențiale din România, ia proporții în presa de la București cu fiecare zi.

„Petarda” a fost aruncată în scenă de președintele Traian Băsescu, care a promis că, dacă respectivul nu se dă singur în vileag, o va face domnia sa după înregistrarea oficială a candidaturilor.

Andreea Pora socotește că, „din punct de vedere politic, bomba, dacă este una reală și nu de jucărie, are într-adevăr potențial distrugător”.

În orice caz produce deja dezavantaje României ca imagine în plan extern. Ar fi însă, în opinia ei, mai degrabă de ridicat din sprâncene la ceea ce pare a fi un joc dublu al președintelui: el lasă deschisă ipoteza că „agentul acoperit” ar fi chiar premierul Victor Ponta, dar îi atacă în egală măsură și pe contracandidații lui din opoziție, cu o singură excepție: Elena Udrea. Întreaga poveste ar fi de urmărit, este poziția comentatoarei de la 22.

Pe site-ul Ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu ironizează însă subiectul, chiar dacă el a avut puterea să măture din atenție un alt scandal: noua suspendare din funcție a președintelui, inițiată de Senat.

Din opoziție, Alianța Creștin-Liberală (formată din Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal), a cerut o cercetare din partea comisiilor parlamentare specializate în servicii secrete. Haida de! pare să spună jurnalista. Ne și închipuim o reuniune a comisiilor, cu audierea șefilor de servicii secrete, la care respectivii să le și spună din ușă parlamentarilor numele eventualului agent, ca să nu le mai risipească timpul.

„Și ca să nu mai fie chiar niciun deranj pe viitor, își continuă Ioana Ene comentariul ironic, mă gândesc că șefii SRI și SIE ar trebui să vină cu listele complete de agenți acoperiți și să le lase parlamentarilor, să fie acolo, într-un sertar”.



XS
SM
MD
LG