Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Uniunea Europeană impun o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei


Caricatură de Serghei Elkin.
Caricatură de Serghei Elkin.

Va fi îngrădit și mai mult accesul firmelor energetice și băncilor rusești la împrumuturi de pe piețele occidentale.

Președintele Barack Obama a spus că sancțiunile vor spori izolarea politică a Moscovei și îi vor pune pe umeri costuri mai mari pentru acțiunile ilegale comise în estul Ucrainei. Detalii de la Alexandru Eftode.

Președintele Barack Obama a spus că înăsprirea sancțiunilor americane se face în mod coordonat cu Uniunea Europeană, care aplică de astăzi o nouă rundă de sancțiuni aprobate cu o săptămână în urmă.

Uniunea Europeană acordase Rusiei această săptămână ca să renunțe la destabilizarea estului Ucrainei. NATO consideră că Rusia mai are cel puțin 1000 de militari din trupele regulate în estul Ucrainei.

„Aplicăm aceste măsuri noi în lumina acțiunilor Rusiei din ultima lună pentru destabilizarea Ucrainei mai departe, inclusiv prin prezența în estul Ucrainei a forțelor ruse puternic înarmate”, a spus Barack Obama într-o declarație. „Aceste măsuri vor spori izolarea politică a Rusiei și costurile economice pentru Rusia, mai ales în zonele importante pentru președintele Putin și cei din anturajul său apropiat”, a mai declarat președintele american.

Statele Unite spun că urmăresc cu atenție respectarea armistițiului convenit recent la Minsk între Ucraina și Rusia. Printre condițiile lui se numără schimbul de prizonieri, precum și un statut special într-o Ucraină unită pentru unele regiuni din Donbass. Lideri ai separatiștilor pro-ruși au spus însă că nu vor accepta un statut care nu ar recunoaște independența regiunilor Donețk și Luhansk.

Președintele american a declarat joi că Occidentul nu au văzut încă dovezi că Rusia încetează tentativele de destabilizare a Ucrainei. "Dacă Rusia implementează pe deplin angajamentele, aceste sancțiuni pot fi retrase. Dar dacă, dimpotrivă, Rusia își continuă acțiunile agresive și încălcarea legilor internaționale, costurile vor continua să crească”.

La Bruxelles, președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a spus că și sancțiunile europene pot fi reduse sau anulate, dacă se observă îmbunătățiri în estul Ucrainei până la sfârșitul lunii septembrie.

Între altele, sancțiunile americane și europene proaspete vor îngrădi și mai mult accesul firmelor energetice și băncilor rusești la împrumuturi pe piețele occidentale. Rubla rusească și-a reluat deprecierea rapidă.

Ministerul rus de externe a acuzat Uniunea Europeană că, prin noile sancțiuni, ar respinge un proces de pace în estul Ucrainei. Kremlinul a numit sancțiunile un ”act neprietenos” și a vorbit despre măsuri de răspuns, ca interzicerea încă mai multor importuri din Occident, inclusiv de automobile.

În paralel cu aplicarea sancțiunilor, Uniunea Europeană încearcă să se asigure că Rusia va continua să livreze gaze consumatorilor europeni și Ucrainei. Îngrijorările au crescut săptămâna aceasta când Polonia a anunțat că livrările din Rusia i s-au redus cu 45 la sută. Comisia Europeană a anunțat că o nouă rundă de convorbiri pe tema gazelor cu Rusia și Ucraina va avea loc la Berlin pe 20 septembrie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG