Linkuri accesibilitate

Ce legi ar trebui să voteze rapid Parlamentul de la Chișinău


Interviu cu Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare.

A început o nouă sesiune a Parlamentului Republicii Moldova, unamfoarte scurtă înainte ca mai mulţi deputaţi şi demnitari să nu se mai regăsească în fotoliile obişnuite. La sfârşitul sesiunii trecute, organizaţii ale societăţii civile au deplâns drumul prea lung, întortocheat sau de-a dreptul curmat al mai multor proiecte de legi considerate foarte importante pentru o schimbare la faţă în bine a ţării. Ce mai este de adoptat şi cât de sigură este adoptarea legilor respective de către politicienii care freamătă deja electoral? Discutăm cu şeful Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare.

Europa Liberă: La sfârşitul sesiunii trecute organizaţii ale societăţii civile au deplâns solidar angajamentele nerealizate ale guvernării. Fiind vorba în primul rând de un şir de legi considerate o prioritate de toată lumea, mai puţin se pare de legiuitori sau de politicieni în general… Dacă ar fi să enumeraţi restanţele sau semirestanţele guvernării, deopotrivă ale Guvernului şi Parlamentului, cum ar arăta o listă explicită acum?

Sergiu Ostaf: „Într-adevăr, în luna iulie am făcut un efort pentru a aduce în spațiul public în prim plan aceste șapte proiecte de legi, sau șapte politici importante care în opinia societății civile trebuia să fie examinate în mod prioritar de către Guvern şi Parlament respectiv. Vorbim desigur despre acea lege care consolidează capacitățile financiare societății civile, așa numită legea „2%”, aici avem un progres, realmente a fost adoptat acest proiect de lege, vedem cum va fi cu partea de implementare. Desigur că vorbim despre acea lege de control al produselor de tutun, care a fost de Parlament examinată în prima lectură, acuma în iulie, în vară, așteptăm în următoarele câteva zile, săptămâni, activitatea Parlamentului, un progres pe acest proiect de lege, pentru că a fost examinată doar în prima lectură. Sigur că vorbim despre acel pachet de legi care consolidează responsabilitatea partidelor politice pentru cheltuielile financiare în campania electorală, acest proiect de lege la fel a fost adoptat în prima lectură de parlament, în luna iulie, și așteptăm cu toții într-adevăr ce se întâmplă acum în următoarele săptămâni cu acest proiect de lege. Sigur că vorbim despre legea cu privire la asigurarea participării femeii, sau egalității „gender” în activitatea politică pentru a asigura prezența deplină pe listele partidelor politice, a fost adoptat în prima lectură acest proiect de lege și așteptăm un progres semnificativ aici. Dar nu putem să nu vorbim sigur și despre ceea ce trebuia Guvernul pentru a asigura transparență mai mare în procesul de privatizare a bunurilor publice și în procesul de acordare licitațiilor pentru lucrările publice, aici chiar nu am văzut un mecanism de implementare a legii pentru a asigura această transparență deplină.”

Europa Liberă: Vorbind în particular cu titlul de paranteză, de responsabilitatea financiară a partidelor politice, toată legislația care ține de finanțarea partidelor va deveni operantă mai târziu, începând cu anul 2015.

Sergiu Ostaf: „Într-adevăr în acest pachet de legi există trei piloni, trei aspecte importante: unul privind drepturile mai mari ale societății per ansamblu și ale comisiei electorale centrale, pentru a veghea calitatea și corectitudinea cheltuielilor partidelor politice. In opinia noastră acest element al legii poate intra în vigoare chiar din toamna anului acesta. Celelalte două aspecte importante cum ar fi finanțarea partidelor politice pentru a asigura pluralismul adevărat în cadrul partidelor in opinia noastră și în opinia multora ar putea să intre în vigoare începând cu 2016, și ultimul aspect, ceea ce privește coborârea plafonului contribuțiilor individuale la acele standarde comparabile cu Uniunea Europeană, în opinia noastră putea să intre ceva mai târziu, în 2016, pentru a scoate presiunile dificile asupra partidelor politice în momentul în care nu au suficiente surse financiare pentru activitate parlamentară. Deci, într-adevăr, legea această per ansamblu va intra în vigoare mai târziu, peste un an, pe de altă parte unele aspecte ale legii, cum ar fi transparența în activitatea financiară, ar putea să intre în vigoare chiar în anul acesta.”

Europa Liberă: Care ar fi cea mai la îndemână şi justificată explicaţie a faptului că unele legi nu au fost şi, pe semne, nu vor mai fi adoptate de actuala componenţă a legislativului? Lipsă de voinţă, incapacitate, interese, altceva?

Sergiu Ostaf: „În primul rând, toate aceste șapte proiecte de legi au fost discutate de mult timp, de cel puțin trei, patru ani, în societatea Republicii Moldova există conștientizare bună despre necesitatea acestor legi, cel mai important e că există și soluții pentru fiecare din aceste proiecte de legi, prin urmare societatea este pregătită și rămâne doar să existe această manifestare a voinței politice, finalmente să fie pus punct pe fiecare din aceste proiecte de legi. Sigur că legea controlului tutunului întâmpină anumite dificultăți în ceea ce privește interesul explicit promovat de unii importatori a produselor de tutun. Sigur că legea egalității gender în politică este o lege dificilă pe de o parte, pe de altă parte e una de interes public pentru RM, sigur că legea cu finanțarea partidelor politice este una dificilă dar aplicabilă este și trebuie să fie mai treptată pusă aplicare, prin urmare fiecare pentru proiect de legi există anumite constrângeri, dificultăți. Trebuie să construim o societate care reușește să aducă și anumite standarde, și anumite condiții mai bune de activitate în societate și transparență mai mare. ”

Europa Liberă: Există printre restanţele anumite acte care sunt …. Contraproductive electoral? Adică sunt de aşa natură încât ţi-ar atrage furia, nemulţumirea alegătorilor care nu par să agreeze în nici-o situaţie soluţii de „terapie de şoc”…

Sergiu Ostaf: „Într-adevăr privitor la unele din proiectele de legi ar putea să existe o perspectivă de motivare a unei părți a electoratului sau cel puțin a unei părți din societate vizavi de aplicare unor legi, cum ar controlul tutunului, se cunoaște că există un cerc îngust „elitist” să spunem așa, care fac parte din importatorii produselor de tutun care se opun adoptării acestei legi, pe de altă parte beneficiile nete pentru societate pentru cercurile largi ale populației sunt foarte clare și atunci guvernanții trebuia să facă alegerile fie că se pliază pe interesele cetățenilor, societății per ansamblu, fie că urmează interesele înguste unor grupuri de importatori ai produselor de tutun, da-ți să ne uităm la egalitate „gender”, sigur că există anumite percepții și prejudecăți precum că rolul femeii nu ar trebui să fie întărită în politică, pe de altă parte cred că deja există o viziune destul de plenară afirmată în societate că de fapt ar fi un beneficiu foarte mare și consolidarea responsabilității financiare a partidelor politice. Desigur că aceste este o presiunea asupra unor grupuri care controlează la momentul actual financiar partidele politice, grupurile oligarhice, și nu ar fi în interesul lor, pe de altă parte înțeleg că aceasta va deschide și va generaliza activitatea partidele politice și viața politică în Republica Moldova. Într-adevăr în raport cu fiecare proiect de legi, în opinia mea există grupurile înguste elitiste care ar putea să se opună, dar, per ansamblu, aceste proiecte de legi vor aduce beneficii enorme, substanțiale întregii societății.

Europa Liberă: Deputaţii sunt „suverani” în acţiunile lor, Guvernul acceptă sau nu doar cu titlu de propuneri ale unor structuri consultative cum e CNP-ul …

Sergiu Ostaf: „Există partea plină a paharului despre care trebuie să vorbim, dar există și partea dificilă în relația cu autoritățile. Partea plină a paharului este că într-adevăr în ultimii patru, cinci ani s-a schimbat calitativ și definitiv modalitatea de comunicare între diverse grupuri ale societății și Guvernul și Parlamentul. Aceasta înseamnă că vorbim în linii foarte mari în baza unor valori similare, care țintesc interesele publice și valorile europene democratice și aici într-adevăr găsim toate aceste proiecte de legi despre care acum am vorbit, care se află în proces de adoptare, nu au fost puse în aplicare înainte de 2009. Finanțarea partidelor politice și consolidare responsabilității financiare - s-au purtat discuțiile acestea și până în 2009, dar doar în acest moment în ultimii patru, cinci ani am găsit într-adevăr și soluții tehnice și sprijin pentru asta sau egalitatea gender politic se vorbește din 1999. Asta ar fi partea plină a paharului, dar din păcate nu există un progres suficient de clar pe aceste proiecte de legi și aici sunt anumite constrângeri, fie că interesele unor grupuri mai înguste care vor să controleze partidele, fie să-si controlezeunele fluxurile financiare, fie că nu duc până la capăt transparența în procesul de privatizare pentru că aceasta ar fi in interesul unor grupuri. Deci, trebuie să trecem prin această „pădure” de interese și să vedem în capătul acestei „păduri” o lumină, care oferă un beneficiu întregii societăți, și aici există deocamdată încă o dificultate.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, domnule Ostaf, văzând cum freamătă electoral deja parlamentarii, sunteți mai mult optimist sau mai mult pesimist în privința legilor respective?

Sergiu Ostaf: „Cred că există mai mult optimism, pentru că am văzut primii pași pe fiecare din proiect de lege deja făcuți de către Guvern și Parlament, au mai rămas doar câteva lucruri de punctat și insistat. Cu această ocazie spun că vom relua săptămâna care vine această presiune democratică pentru a facilita aceste proiecte de legi. ”

Previous Next

XS
SM
MD
LG