Linkuri accesibilitate

Suntem sau nu suntem în campanie electorala?


Ce spune legea, ce fac partidele...

Deşi nu a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, partidele politice din Republica Moldova se întrec în acţiuni cu tentă vădit electorală. Concerte cu participarea vedetelor din Federaţia Rusă, spoturi televizate care vorbesc de pericolele sau, din contra, despre beneficiile apropierii de Uniunea Europeană şi panouri de promovare a diferitor politicieni – sunt doar câteva dintre acţiunile de care fac uz viitorii concurenţi electorali. Cu toţii profită de legislaţia imperfectă, care nu interzice publicitatea politică în afara campaniei electorale.

Partidele politice au avut la dispoziţie patru ani pentru a-şi promova imaginea în faţa alegătorilor. Activismul lor însă creşte odată cu apropierea zilei de 30 noiembrie. Iată doar câteva dintre acţiunile care îi fac pe observatori să conchidă că, neoficial, campania electorală a început: preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, însoţit de miniştri şi deputaţi, a anunţat un turneu prin localităţile din ţară, Partidul Liberal Democrat a organizat duminică, 7 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale un miting „de bilanţ”, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, apare la televizor în spoturi care promovează aşa numita „statalitate moldovenească”, iar omul de afaceri Renato Usatîi organizează concerte cu participarea vedetelor din Federaţia Rusă şi se laudă că poate cheltui săptămânal sute de mii de euro.

Experţii care au monitorizat mai multe campanii electorale, constată că organizarea acestor acţiuni nu este lipsită de interes financiar. Asociaţia „Promo Lex” face parte din Coaliţia civică pentru alegeri Libere şi corecte, iar juristul organizaţiei, Pavel Postică, spune că banii care sunt cheltuiţi în prezent de partide nu se vor regăsi în rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale, din simplul motiv că sunt utilizaţi în afara campaniei electorale:

„La acest capitol legislaţia Republicii Moldova un pic este deficientă. În prima lectură a fost votat de către Parlament acel proiect de Lege cu privire la finanţarea partidelor politice şi campaniilor electorale, în acel proiect de lege erau stabilite şi sancţiuni pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor. Respectiv, la momentul de faţă, atâta timp cât nu avem acel proiect de lege votat în lectură finală şi pus în funcţiune, nu avem pârghii prin care să permitem sancţionarea partidelor politice.”

Legea la care face trimitere juristul „Promo Lex” urmează să fie votată în lectură finală în sesiunea din această toamnă a Parlamentului, însă chiar dacă va fi adoptată, şansele ca prevederile acesteia să fie aplicate sunt aproape nule. Şi asta pentru că dispoziţiile ce vizează scrutinele parlamentare vor deveni funcţionale din ianuarie 2017.

În concluzie, explică vicepreşedintele Comisiei Electorale Centruale, Ştefan Urâtu, partidele politice care vor concura în parlamentarele din acest anu vor scăpa de sancţiuni mai aspre pentru dosirea finanţatorilor sau coruperea alegătorilor:

„Partidele acum se folosesc de această lacună pentru că ceea ce fac la momentul dat nu poate fi contabilizat ca şi „agitaţia concurentului electoral”, chiar dacă denumirea partidului sau a concurentului va fi aceeaşi după înregistrare. Ei acum fac un fel de agitaţie prealabilă, dar trebuie să recunoaştem că fac şi o agitaţie electorală, dar care nu poate fi contabilizată din cauză că aşa este legisliaţia.”

Pe lângă prejudiciile financiare, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, se arată îngrijorat şi de cele morale aduse alegătorilor. Prea multe ştiri şi informaţii despre partidele politice pot cu uşurinţă induce în eroare oamenii, crede Petru Macovei:

„În condiţiile Republicii Moldova şi în lipsa educaţiei politice a cetăţenilor, în condiţiile economice în care ne aflăm şi sub presiunea factorilor externi, astfel de spoturi nu fac decât mai mult să-l dezorienteze pe cetăţeanul Republicii Moldova, cel care urmează să meargă la vor la 30 noiembrie.”

Situaţia, observă experţii cu care am stat de vorbă este tolerată atât de partidele politice de la guvernare, cât şi cele din opoziţie. Primele au calea deschisă pentru a utiliza resursele administrative în interes de partid, celelalte pot cheltui fără contabilizare zeci de mii de euro pentru concerte şi spoturi de promovare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG