Linkuri accesibilitate

Marş de solidaritate cu Ucraina la Chişinău


Oazu Nantoi: „Noi trebuie să înţelegem că acest scenariu care a fost creat 20 de ani în urmă în regiunea transnistreană, acum se repetă la o scară mult mai largă”.

Un grup de organizaţii ale societăţii civile din Moldova a organizat astăzi la Chişinău un marş în favoarea păcii în Ucraina, un marş de sprijin faţă de vecinii de la răsărit ai moldovenilor care de luni de zile se zbat într-o profundă criză şi care au de înfruntat o invazie rusească în zona de est a ţării lor. Potrivit corespondentei noastre Tamara Grejdeanu, participarea a fost în jur de 100 de oameni… Până acum în războiul din Ucraina peste 2600 de oameni au fost omorâți şi sute de mii au plecat în refugiu, iar în ciuda înțelegerii de încetare a focului de acum 3 zile, în urma violenţelor de la Mariupol, preşedintele de la Kiev a mers în zonă şi a cerut consolidarea întăririlor de pe teren pentru a împiedica noi atacuri ale separatiştilor pro-ruşi.

Susţinătorii mesajului „Pace pentru Ucraina” s-au adunat în faţa ambasadei Ucrainei în Republica Moldova. Cele câteva zeci de persoane şi-au exprimat susţinerea faţă de poporul ucrainean care luptă de câteva luni pentru independenţă, integritate şi parcurs european. Lilia Carasciuc, preşedinta Platformei Naţionale a forumului societăţii civile din Parteneriatul Estic, organizatoarea marşului de solidarizare cu poporul ucrainean este de părere că acordul de încetare a focului, anunţat la sfârşitul săptămânii trecute este mai degrabă, unul formal:

„Noi trebuie să înţelegem că acest scenariu care a fost creat 20 de ani în urmă în regiunea transnistreană, acum se repetă la o scară mult mai largă şi pericolul este că evenimentele care au loc acum în Ucraina pot să se repete şi în Moldova, de aceea nu putem să fim indiferenţi. Eu nu cred în armistiţii de aşa gen. Putin a chemat la conciliere taman atunci când era organizat summit-ul NATO. Dacă făcea aceasta până atunci, mă gândeam că poate are intenții bune, dar atunci, aşa ca să distorsioneze agenda summit-ului, mie îmi pare că aceasta a fost de ochii lumii.”

În faţa ambasadei, militanţii pentru pace au aprins lumânări pentru a-i comemora pe cei care şi-au pierdut viaţa, luptând cu separatiştii pro ruşi. Mulţimii i s-a alăturat şi Serghei Pirojcov, ambasadorul Ucrainean în Republica Moldova. Acesta le-a mulţumit protestatarilor pentru iniţiativă, dar şi autorităţilor de la Chişinău pentru ajutorul de 100 de mii de euro destinat militarilor ucraineni.

Analistul politic, Oazu Nantoi, prezent şi el la marş, spune că cei care au condamnat azi agresiunea din partea Federaţiei Ruse, sunt totodată şi susţinătorii un mesaj de îngrijorare, faţă de insecuritatea din zonă:

„Acum regimul lui Putin este în expansiune, este înarmat cu ideologia aberantă care se numeşte russkii mir. Regimul lui Putin a distrus întreg sistemul internaţional de securitate, regimul lui Putin a anexat Crimeea şi respectiv acum Ucraina plăteşte preţul miilor de vieţi omeneşti pentru agresiunea Federaţiei Ruse. Noi trebuie să demonstrăm că nu suntem indiferenţi. Şi pentru ca să trecem faza aceasta dificilă, Când pe de o parte Acordul de Asociere este semnat şi ratificat, iar pe de altă parte ne aflăm în campanie electorală unde apare şi inclusiv coloana a cincea a Federaţiei Ruse , noi totuşi trebuie să trezim cetăţenii noştri.”

Acţiunea de solidaritate a adunat atât membri ai organizaţiilor societăţii civile, cât şi simpli trecători. Iată ce mi-au spus unii dintre ei:

„Vedem acolo foarte multă neglijenţă, vedem foarte mult sânge, discriminare şi cred că per general vedem un război straşnic, care este exact în vecinătatea noastră. Suntem solidari cu poporul ucrainean, din păcate unele persoane au murit din prostie, pentru ambiţia unei personalităţi.

„Ca şi popor ce ne declarăm cu virtuţi europene şi dorim să ajungem în Uniunea Europeană, sau cel puţin pretindem că respectăm acele valori, cred că este inevitabil să fim alături de ţara vecină şi să sensibilizăm opinia publică.”

La eveniment au participat şi mai mulţi cetăţeni de etnie ucraineană. Ei spun că din cauza mesajelor propagandistice difuzate prin mediile ruseşti, multă lume nu înţelege ce se întâmplă în Ucraina şi îi dau dreptate statului rus. Iată de ce, în opinia lor, trebuie organizate cât mai multe acţiuni publice care să reitereze mesajul de pace în regiune şi de respectare a drepturilor suverane a fiecărui stat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG