Linkuri accesibilitate

De ce întîrzie reformarea sistemului de imigrație din Statele Unite


Migranți la Phoenix, Arizona May 29, 2014.
Migranți la Phoenix, Arizona May 29, 2014.

Corespondența zilei de la Washington.

Reformarea sistemului de imigratie ar trebui sa fie – dupa reformarea sistemului de asigurari medicale – cea de-a doua initiativa interna cu care Barack Obama isi propune sa ramină in istorie. Numai ca ea intirzie. De ce? -- e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Initial reformarea sistemului de imigratie in America parea o idee care suride ambelor partide.

Ea presupunea legalizarea statului a milioane de imigranti ilegali. Numai ca de curind democratii, partidul presedintelui, par sa fi realizat ca daca Barack Obama initiatiaza schimbarea prin ordin executiv risca sa piarda alegeri din noiembrie pentru Congres.

Si s-a decis aminarea reformei. Presedintele a fost avertizat ca daca actioneaza acum, prin ordin executiv, asa cum parea sa vrea, asta ar submina un eventual acord bipartizan viitor mai cuprinzator si de mai lunga durata.

Obama promisese sa rezolve problema pina la sfirsitul verii, dar intre timp un val de imigranti, majoritatea copii din America Centrala, a reaprins dezbaterea interna si a oferit republicanilor teme de atac impotriva democratilor care candideaza pentru Senat, camera care e cel mai in joc, in noiembrie.

Democratii ar putea pierde majoritatea in Senat, iar republicanii controleaza de-acum cealalta camera.

La prezidentialele trecute din 2012, republicanii au primit doar 27% din votul hispanic, in prezent cea mai mare minoritate si pareau sa fi decis ca trebuie sa-si modifice pozitia dura si rigida cu privire la imigratie.

Dar aceasta vara a afectat negativ consensul care parea sa se inchege, cu privire la imigratie. Aminind initiativa, Obama si-a atras el minia organizatiilor hispanice, care il invinuiesc ca si-a incalcat promisiunea.

Frank Sharry, directorul unei organizatii hispanice pro-imigratie, a spus: „Exista impresia ca republicanii ne urasc si ca democratii ne plac, dar nu ne respecta inca suficient si cred ca trebuie sa depasim aceasta situatie”.

Sondaje de opinie recente arata ca majoritatea populatiei inca sprijina reformarea sistemului de imigratie, dar procentul e in scadere la republicani.

Si chiar daca in general agreaza idea, 56% dintre americani nu sint de acord cu maniera in care presedintele actioneaza.

In plus, in state cu alegeri senatoriale cheie, idea unui ordin executiv cu privire la imigratie nu e agreata. In principal, americanii au devenit mai sceptici cu privire la amnistierea imigrantilor ilegali pentru ca au impresia ca controlul de frontiera e slab.

Republicanii au speculat aceasta impresie si consecinta este aminarea reformei.

XS
SM
MD
LG