Linkuri accesibilitate

Moldova invitată în premieră la un summit NATO (Hotnews)


Platforma Hotnews notează astăzi că este pentru prima oară când Republica Moldova are statut de invitat la o reuniune a șefilor de stat și de guvern din țările Alainței Nord-Atlantice. Știrea reia declarația făcută în presa moldoveană de ministrul adjunct de externe, Iulian Groza, care a dat explicații asupra contextului: a evocat Parteneriatul pentru pace în care Moldova colaborează cu NATO, programul individual de acțiune cu Alianța si participarea recentă a țării cu un contingent in cadrul misiunii de pacificare din Kosovo. Jurnalista de la Hotnews adaugă și Transnistria la motivele pentru care Moldova trebuie să se apropie de NATO: țara caută protecția NATO care să-i garanteze suveranitatea și integritatea teritorială. Articolul reamintește de asemenea că, potrivit Constituției, Moldova este un stat neutru, deci n-ar putea adera la NATO fără o modificare a legii fundamentale. Potrivit sondajelor, alegerile parlamentare din toamnă nu vor asigura o majoritate de două treimi în parlament, cât este necesar pentru așa ceva.

Summit-ul NATO care a început astăzi în Țara Galilor este prezentat ca unul istoric într-un articol din Gândul, care face pe scurt tabloul așteptărilor atât în rândul statelor membre, cât mai ales în rândul țărilor nemembre aflate sub risc de agresiune.

Adevărul rezumă o amplă analiză Stratfor pe aceeași temă, în care expertul în geopolitică George Friedman descrie dimensiunea crucială a deciziilor pe care ar trebui să le ia acum NATO. În opinia lui, Statele Unite se află în dilemă din pricina simultaneității mai multor teatre de conflict care, până acum, erau abordate prin strategii specifice. Intensitatea conflictelor din zona Siria-Irak - chestiunea Statului Islamic deci - și mai ales a celor din Estul Europei impune o abordare integrată, crede Friedman. Ca principal pilon al NATO, Statele Unite ar trebui să delimiteze teatrul de operaţiuni cât mai coerent din punct de vedere geografic, astfel încât să fie posibile o manevră politică integrată şi o strategie militară omogenă. Strategul de la Stratfor crede că acest punct geografic ar fi Marea Neagră, unde oarecum se întâlnesc „ruşii, jihadiştii şi puterea iraniană”: Siria de Nord şi Irakul sunt la mai puţin de 650 de kilometri de Marea Neagră, care reprezintă frontiera și sudică dintre Ucraina şi Rusia europeană şi, respectiv, Caucazul. O strategie unitară ar permite de asemenea identificarea statelor cheie în contracararea Rusiei: în primul rând Georgia, care fără Azerbaidjan are puțină greutate, arată analiza Stratfor. Ar trebui reconsiderată apoi relația NATO cu Turcia, „cea mai mare putere de la Marea Neagră”. România intră și ea între partenerii de importanță majoră în această analiză prezentată de Adevărul. „Susținerea României în construirea unei forţe navale în Marea Neagră ar oferi forţa de intimidare necesară împotriva ruşilor şi va ajuta şi la conturarea afacerilor în Marea Neagră, care pot motiva şi Turcia să coopereze cu România şi, astfel, să colaboreze cu SUA”. În sfârșit, George Friedman pledează pentru revenirea la politica războiului rece, recomandă sprijinirea consistentă a Republicii Moldova și avertizează că, dacă Rusia îşi recâştigă poziţia în Ucraina, prima țară care va simți presiunea este România.

XS
SM
MD
LG